Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă miercuri, după atacul masiv cu rachete asupra Israelului

Consiliului de Securitate al ONU
Getty

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă miercuri pentru a discuta despre escaladarea ostilităţilor în Orientul Mijlociu, a anunţat marţi preşedinţia elveţiană a Consiliului, notează AFP.

"Am programat o reuniune" la 10.00 ora New York-ului (14.00 GMT), a indicat preşedinţia.

„Iranul a comis o mare greșeală și va plăti”, a promis premierul israelian Benjamin Netanyahu după ce țara sa a fost ținta unui atac de amploare.

Război între Iran și Israel

Teheranul a lansat marți seară cel puțin 180 de rachete balistice spre mai multe ținte din Israel. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte în aer de performantele sisteme antiaeriene și de aviația Israelului.

S-a acționat inclusiv în spațiul aerian al Siriei și Iordaniei. Israelienii au primit sprijin din partea aviației britanice și a distrugătoarelor americane din Mediterana. Însă, în ciuda unei mobilizări exemplare, mai multe rachete au atins solul în apropierea unei baze militare și a sediului Mossad de la Tel Aviv.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

În schimb, atacul nu a făcut victime în rândul israelienilor, ci a luat viața unui bărbat palestinian. Sirenele au început să răsune îndelung pe tot cuprinsul teritoriului israelian, marți seara, puțin după ora locală 19.

Sistemele israeliene antirachetă au intrat în acțiune si au interceptat rachetele iraniene deasupra Tel-Aviv-ului și Ierusalimului.

Oamenii au primit mesaje pe telefon, prin care au fost îndemnați să se îndrepte de urgență spre cel mai apropiat adăpost.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului:Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Atacul a eșuat. A fost respins grație sistemului antiaerian al Israelului, care e cel mai avansat din lume. Atacul a eșuat și mulțumită vigilenței și responsabilității demonstrate de voi - cetățenii Israelului. Vreau să mulțumesc, de asemenea, Statelor Unite pentru ajutor.”

Avioane de luptă israeliene au intervenit pentru a doborî rachetele iraniene deasupra Siriei. Au fost interceptări și în spațiul aerian al Iordaniei. Două distrugătoare americane aflate în Mediterana au lansat la rândul lor mai multe proiectile de interceptare.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „La indicațiile mele, armata americană a participat la operațiunea pentru apărarea Israelului. Din primele estimări, vorbim despre un atac care a fost respins și nu și-a atins scopul - dovadă a capacităților militare israeliene și americane. La acest rezultat a contribuit și o bună și intensă pregătire a Statelor Unite și Israelului pentru a repinge un atac care era așteptat.”

Unele rachete pare că și-au atins totuși ținta. A fost surprins in imagini momentul în care mai multe proiectile lovesc solul aproape de baze aeriană Nevatim, din sudul Israelului.

O altă rachetă ori bucăți dintr-o rachetă interceptată au căzut lângă un mall din Tel Aviv. Tot acolo, un restaurant a fost lovit de bucăți metalice. Un alt proiectil a distrus clădirea unei școli, în sudul Israelului și a lăsat în urmă un crater adânc.

Localnic: „Dumnezeule, trebuie să părăsim acoperișul. Rachetele lovesc chiar lângă noi. Trebuie să intrăm.”

Jurnaliștii străini care transmiteau de la fața locului s-au adăpostit de urgență când au început exploziile...

Jurnalist: „Sunt imagini incredibile, cu sute de rachete lansate asupra Israelului... Am pierdut contactul cu corespondenta noastră...”

Israelul a trasmis că atacul s-a soldat cu câțiva răniți ușor, în mare parte civili, atinși de resturi de rachetă. Iar un palestinian a fost ucis după ce bucăți dintr-un proiectil au lovit o localitate din Cisiordania.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Iranul a comis o eroare uriașă și va plăti pentru ea. Regimul iranian nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și de a răspunde atunci când suntem atacați.”

Potrivit primelor estimări, Iranul a lansat în jur de 180 de rachete balistice de la mai multe baze militare.

Gardienilor Revoluției spun că atacul a avut drept țintă trei baze militare de lângă Tel Aviv. În plus, în atac au fost folosite, în premieră, rachete hipersonice Fattah, de producție iraniană, dezvăluite publicului anul trecut.

Generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: „În mod cert vorbim de un atac masiv, probabil de două ori mai amplu decât cel din aprilie.”

Statele Unite au negat informațiile vehiculate în presă cum că Teheranul ar fi notificat oficial Washingtonul cu privire la un atac iminent.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Nu am primit niciun fel de avertisment din partea guvernului iranian în legătura cu lansarea acestui atac. Potrivit primelor estimări, Israelul, cu ajutorul direct al Statelor Unite și al partenerilor săi, a reușit să respingă cu succes acest atac.”

Teheranul a declarat triumfător că 90 la sută dintre proiectile au lovit teritoriul israelian. În Iran, anunțul a fost primit cu urale pe străzi.

Gardienii Revoluției din Iran au declarat că atacul reprezintă riposta la asasinarea recentă a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah într-un bombardament care a vizat Beirutul, dar și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie.

Teheranul a avertizat că orice răspuns militar va antrena o altă „lovitură puternică" asupra Israelului.

Președintele iranian a transmis că țara sa își apără interesele și cetățenii și că atacul a dezvăluit doar o parte mică din puterea Iranului.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.