Condamnat pentru terorism, intampinat ca un erou in Libia!

Dată publicare: 21-08-2009 00:00
Dată actualizare: 05-07-2012 03:22


Sute de oameni s-au strans pe aeroportul din Tripoli ca sa-l aclame pe Ali Mohamed Al-Megrahi, abia pus in libertate de autoritatile britanice.

Acesta a fost singurul condamnat pentru atentatul terorist de la Lockerbie, in care au murit 270 de oameni, majoritatea cetateni americani. A primit inchisoare pe viata, dar a fost eliberat din motive umanitare - o decizie care a provocat indignare in Statele Unite.

Sute de libieni, fluturand drapelul tarii si cantand melodii patriotice, s-au adunat pe aeroportul din Tripoli ca sa-l intampine pe Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi. Acesta a coborat din avion alaturi de unul dintre fiii lui Moammar Ghaddafi. O primire de erou, exact lucrul pe care administratia americana a dorit sa-l evite.

La 21 de ani de la atentat si la 8 ani de la primirea sentintei pe viata, libianul inca se considera nevinovat. Megrahi, acum in varsta de 57 de ani, este singura persoana condamnata pentru tragedia de la Lockerbie. Guvernul scotian a decis insa eliberarea din motive umanitare, pentru ca Megrahi, bolnav de cancer la prostata, nu mai are decat 3 luni de trait.

Chiar si asa, administratia americana si rudele victimelor s-au declarat indignate atat de eliberarea libianului, cat si de primirea facuta de libieni.

Cursa 102 a companiei Pan Am, Londra-New York, a explodat pe 21 decembrie 1988 deasupra localitatii scotiene Lockerbie, provocand moartea a 270 de oameni, dintre care 259 de la bordul avionului si 11 de la sol.


VIDEO PROTVPLUS.RO