CE va interzice fumatul in baruri si cafenele, din 2011. Ce parere ai?

Ultima actualizare: 08-10-2012 07:04

UPDATE: Fumatori europeni, vi se pregateste ceva! Si n-o sa va placa deloc. Din 2011, adica peste numai doua luni, comisarul pentru sanatate al Uniunii va interzice consumul de tutun in restaurante, transportul in comun si alte locuri publice.

Potrivit comisarului european pentru sanatate, John Dalli, Comisia Europeana vrea sa revizuiasca directiva cu privire la fumat si sa interzica anumite ingrediente din tigari.

Ar putea fi vorba de amoniu si de substanta care ofera gustul de mentol, cred specialistii din societatea Romana de Pneumologie.

Deocamdata, un lucru este cert: de anul viitor nu veti mai putea fuma in baruri, restaurante, transportul in comun. Cei prinsi cu tigara in gura, dar si patronii de localuri care au permis fumatul, vor fi sanctionati.

De pilda, in tarile membre UE in care fumatul a fost deja interzis amenzile sunt de peste 250 de euro pentru persoanele fizice.

Chiar si asa, romanii se lasa greu de fumat. Nici legea despre fumatul in spatiile publice nu a redus numarul de fumatori. Un amendament permite restaurantelor sa se declare "local pentru fumat".

Comisarul pentru Sanatate vrea sa schimbe situatia: "Statele membre ale Uniunii Europene vor fi incurajate de Comisie sa isi protejeze cetatenii impotriva fumatului in locurile publice prin interzicerea acestuia. Intentia Comisiei este de a limita utilizarea ingredientelor, care au efecte negative asupra sanatatii, sporesc atractivitatea sau provoaca dependenta", a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului pentru sanatate si protectia consumatorilor.

In ceea ce priveste interzicerea fumatului in restaurante si baruri, reprezentantii Societatii de Pneumologie se tem ca si de data aceasta romanii inventivi vor sti cum sa ocoleasca interdictia, mai ales ca fumatorii nu sunt incantati de idee.

De altfel, masura a fost introdusa deja in multe tari. In Irlanda si Marea Britanie nu se fumeaza in baruri, restaurante. Pe langa aceasta, in Franta fumatul este interzis si la locul de munca. Olandezii au interzicere la fumat in spatiile publice, restaurante, iar italienii sunt amendati si cu 250 de euro daca fumeaza in localuri.

Grecia este ultima tara care a intrat in acest club, insa legea se aplica cu greutate aici.

Potrivit specialistilor, 30% din populatia adulta, adica peste 6 milioane de romani, fumeaza cate 7 tigari pe zi. Dependenta de tutun ucide anual 650.000 de cetateni europeni, potrivit EuObserver.

Tu ce parere ai? Ai fi de acord cu interzicerea fumatului in baruri si cafenele?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO