CNN: Hong Kong, locul în care Phenianul preferă să spele bani

Hong Kong
Getty

O serie de companii cu sediul în Hong Kong ar ajuta Coreea de Nord să aibă acces la sistemul financiar global, susțin oficiali ai Organizației Națiunilor Unite, ONG-uri și oficiali americani.

 

Aceste firme, cunoscute drept companii fictive, sunt corporații legitime, care nu desfășoară operații financiare reale și nici nu posedă venituri semnificative. Unele dintre ele au scopul de a ajuta companiile străine să intre pe piețele din străinătate sau să profite de beneficiile fiscale ale țărilor cu pricina. Altele contribuie la mascarea adevăraților deținători sau a părților implicate în tranzacții ilegale, scrie CNN.

Potrivit sursei citate, Coreea de Nord s-ar folosi de astfel de firme fantomă pentru a masca schimburile comerciale pe care le face: de la vânzarea de cărbune și combustibil și până la exportul de arme.

„Regimul nord-coreean are acces la sistemul financiar internațional prin intermediul unor firme fictive și prin alte practici financiare înșelătoare, care îi permite să achiziționeze produse și servicii din străinătate”, a declarat Sigal Mandelker, subsecretarul serviciului de informații financiare din cadrul Trezoreriei americane, în 28 septembrie.

Citește și
Donal Trump
Donald Trump, ordin de înăsprire a sancțiunilor pentru Coreea de Nord

Hong Kong și Insulele Virgine Britanice sunt cele două zone comerciale în care experții Națiunilor Unite au descoperit cel mai mare număr de companii fictive controlate de autoritățile nord-coreene, a explicat Hugh Griffiths, reprezentant al ONU.

„Dacă numărați aceste firme în raporturile noastre, majoritatea sunt în Hong Kong”, a spus Griffiths pentru CNN.

Tradiție îndelungată pentru nelegiuiți

Hong Kong nu este necunoscut celor care vor să câștige bani încălcând legea, fie că este vorba despre pirații care au străbătut Marea Chinei de Sud în secolul al XVI-lea sau despre  grupările de crimă organizată care și-au întins tentaculele în regiune, după Războiul Civil chinez, în timp ce orașul se afla sub control britanic.

În prezent, orașul are statutul de regiune administrativă specială în China. În 1997, când britanicii au predat controlul asupra Hong Kong-ului autorităților de la Beijing, înțelegerea a fost ca acesta să fie guvernat după politica „o țară, două sisteme”. Înțelegerea a adus locuitorilor promisiunea că vor avea propriul sistem politic, cu mai multe libertăți civile, cu libertatea pieței și un sistem financiar relaxat pentru companii.

„Nu este surprinzător că mențiunile privind orașul Hong Kong predomină în raportul nostru. Este cel mai apropiat centru financiar internațional de Coreea de Nord. Și, din punct de vedere istoric, a fost un centru de schimb global și regional, căruia i se pun mai puține întrebări decât Beijingului și care are reglementări mult mai lejere”, a mai subliniat oficialul ONU.

CNN notează că una dintre aceste firme este Unaforte, companie cu sediul în districtul Wan Chai din Hong Kong. Cu toate acestea, compania acuzată de Națiunile Unite că a încălcat sancțiunile impuse Coreei de Nord, ajutând regimul de la Phenian să câștige bani și, astfel, contribuind la finanțarea programului nuclear, există doar cu numele în acest oraș.

Potrivit experților pe probleme nord-coreene din cadrul ONU, compania a deschis și deținut o bancă în orașul nord-coreean Rason, ceea ce reprezintă o încălcare a sancțiunilor impuse, a explicat avocatul Cristopher Wall.

În documentele legate de firma Unaforte apare numele unui singur individ, care deține pașaport dominican. Astfel, CNN sugerează că firma ar fi una fantomă, întrucât pentru a deschide o firmă în Hong Kong, aceasta are nevoie de cel puțin un director și un secretar al companiei, care poate fi o persoană sau o altă firmă, dar care trebuie să provină din Hong Kong.

Deși sediul companiei trebuie înregistrat la o adresă din Hong Kong, nu este absolut necesar să opereze la respectiva adresă. Cu toate acestea, un oficial al Registrului de Comerț din Hong Kong precizează că acesta poate fi considerat un „steag roșu” pentru inspectorii antifraudă.

Prolive Consultants activează ca seretar pentru Unaforte. Amy Lam, consultant în cadrul Prolive, a declarat jurnaliștilor CNN că „firma pe care o reprezintă nu se amestecă în afacerile pe care clienții lor le desfășoară”.

„Nu știm dacă sunt profitabile sau nu. Tot ce facem este să le oferim asistență, să îi ajutăm să obțină certificatele și formularele de care au nevoie”, a răspuns ea, întrebată despre afacerile desfășurate de Unaforte.

160 de firme controlate de Coreea de Nord, la Hong Kong

„Deși legale, aceste practici fac parte din eforturile Phenianului de a camufla identitatea și naționalitatea reală a celor care stau în spatele acestor firme”, a mai spus Hugh Griffiths, reprezentant al ONU.

În 2016, un ONG cu sediul în Washington, a identificat în Hong Kong 160 de companii controlate de Coreea de Nord.

Totodată, o organizație care folosește date publice pentru a monitoriza legăturile dintre firme a descoperit peste 100 de organizații din Hong Kong care au legături cu cele nord-coreene vizate de sancțiunile Națiunilor Unite.

„Companiile din Hong Kong și China au, cel mai adesea, legături strânse și operează ca intermediari pentru rețeaua nord-coreeană. Oamenii de afaceri chinezi preferă să facă afacer ilegale în Hong Kong pentru că le este mult mai ușor”, a afirmat Jessica Kinght, directorul centrului de analiză Sayari.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Benzina a ajuns să coste 7 dolari/litrul la Phenian, din cauza sancţiunilor
Benzina a ajuns să coste 7 dolari/litrul la Phenian, din cauza sancţiunilor

Prețul benzinei a explodat în Coreea de Nord ca urmare a crizei rachetelor.

Donald Trump, ordin de înăsprire a sancțiunilor pentru Coreea de Nord
Donald Trump, ordin de înăsprire a sancțiunilor pentru Coreea de Nord

Preşedintele american Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear, relatează BBC News.

Criza nord coreeană dezbină marile puteri ale lumii. Ce poziții au China, Rusia și SUA
Criza nord coreeană dezbină marile puteri ale lumii. Ce poziții au China, Rusia și SUA

Cel mai recent test cu rachetă al Phenianului a reuşit să dezbine marile puteri, care, acum câteva zile, păreau unite în spatele unor noi sancţiuni ONU împotriva Coreeii de Nord.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.