Criza nord coreeană dezbină marile puteri ale lumii. Ce poziții au China, Rusia și SUA

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28

Cel mai recent test cu rachetă al Phenianului a reuşit să dezbine marile puteri, care, acum câteva zile, păreau unite în spatele unor noi sancţiuni ONU împotriva Coreeii de Nord.

Donald Trump a declarat că este mai încrezător ca niciodată în opţiunile militare ale Americii. Rusia a calificat însă drept "agresivă" retorică americană.

Iar Beijingul s-a înfuriat după ce secretarul de stat american a subliniat că - principalul furnizor de petrol pentru Coreea de Nord şi cel mai mare angajator pentru forţa de muncă nord-coreeană, este China.

Donald Trump: "Ne vom apară popoarele, naţiunile, civilizaţia noastră de toţi cei care îndrăznesc să ne ameninţe modul de viaţă. Aici includ şi regimul nord-coreean care şi-a demonstrat din nou dispreţul faţă de vecini şi de întreagă comunitate mondială."

La Moscova, preşedintele Putin a condus o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, în care s-a discutat inclusiv despre criza coreeană. Poziţia Moscovei a fost însă expusă de ambasadorul rus la ONU.

Ambasasorul rus la ONU: "Noi considerăm că ameninţările, testele, lansările de rachete şi ameninţările reciproce trebuie stopate. Trebuie să angajăm în sfârşit negocieri efective. Suntem într-un cerc vicios. Avem o rezoluţie, o provocare, iar o provocare, iar o rezoluţie."

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe: "China se opune încălcărilor rezoluţiilor ONU şi testelor balistice ale Coreeii de Nord. Dar toate părţile trebuie să se abţină de la provocări şi să facă tot posibilul pentru a evita escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană."

Regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă care a survolat teritoriul Japoniei, pentru a două oară în mai puţin de o luna. Coreea de Sud - un aliat cheie al Statelor Unite - a răspuns imediat simulând un atac cu rachete asupra Nordului.

Consiliul de securitate al ONU a condamnat în unanimitate testul nord-coreean, dar nu au mai fost anunţate noi sancţiuni.

Racheta care a survolat nordul Japoniei a atins o altitudine de 770 de kilometri şi a căzut în mare după ce a zburat 3.700 de kilometri - mai mult decât orice altă rachetă nord-coreeană testată până acum.

Experţii sunt de părere că o astfel de rachetă poate ajunge până în Guam, insula americană din Pacific.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO