Criza nord coreeană dezbină marile puteri ale lumii. Ce poziții au China, Rusia și SUA
Cel mai recent test cu rachetă al Phenianului a reuşit să dezbine marile puteri, care, acum câteva zile, păreau unite în spatele unor noi sancţiuni ONU împotriva Coreeii de Nord.
Donald Trump a declarat că este mai încrezător ca niciodată în opţiunile militare ale Americii. Rusia a calificat însă drept "agresivă" retorică americană.
Iar Beijingul s-a înfuriat după ce secretarul de stat american a subliniat că - principalul furnizor de petrol pentru Coreea de Nord şi cel mai mare angajator pentru forţa de muncă nord-coreeană, este China.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Donald Trump: "Ne vom apară popoarele, naţiunile, civilizaţia noastră de toţi cei care îndrăznesc să ne ameninţe modul de viaţă. Aici includ şi regimul nord-coreean care şi-a demonstrat din nou dispreţul faţă de vecini şi de întreagă comunitate mondială."
La Moscova, preşedintele Putin a condus o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, în care s-a discutat inclusiv despre criza coreeană. Poziţia Moscovei a fost însă expusă de ambasadorul rus la ONU.
Ambasasorul rus la ONU: "Noi considerăm că ameninţările, testele, lansările de rachete şi ameninţările reciproce trebuie stopate. Trebuie să angajăm în sfârşit negocieri efective. Suntem într-un cerc vicios. Avem o rezoluţie, o provocare, iar o provocare, iar o rezoluţie."
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe: "China se opune încălcărilor rezoluţiilor ONU şi testelor balistice ale Coreeii de Nord. Dar toate părţile trebuie să se abţină de la provocări şi să facă tot posibilul pentru a evita escaladarea tensiunii în Peninsula Coreeană."
Regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă care a survolat teritoriul Japoniei, pentru a două oară în mai puţin de o luna. Coreea de Sud - un aliat cheie al Statelor Unite - a răspuns imediat simulând un atac cu rachete asupra Nordului.
Consiliul de securitate al ONU a condamnat în unanimitate testul nord-coreean, dar nu au mai fost anunţate noi sancţiuni.
Racheta care a survolat nordul Japoniei a atins o altitudine de 770 de kilometri şi a căzut în mare după ce a zburat 3.700 de kilometri - mai mult decât orice altă rachetă nord-coreeană testată până acum.
Experţii sunt de părere că o astfel de rachetă poate ajunge până în Guam, insula americană din Pacific.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, coreea de nord, China, test, rachete,
Dată publicare:
16-09-2017 08:17