Donald Trump, ordin de înăsprire a sancțiunilor pentru Coreea de Nord

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28
Donal Trump
AFP

Preşedintele american Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear, relatează BBC News.

Trezoreria americană a primit autorizaţie să vizeze firme şi instituţii financiare care fac afaceri cu Phenian-ul.

Trump a afirmat că măsurile sunt create pentru “a tăia sursele de venit care finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai letale arme cunoscute omenirii”. Sancţiunile vizează industriile: textilă, a pescuitului, IT şi manufacturieră.

“Mult prea mult timp Coreei de Nord i s-a permis să abuzeze sistemul financiar internaţional pentru a facilita finanţarea armelor sale nucleare şi programelor balistice”, a declarat el, subliniind că sancţiunile vizează “o singură ţară, iar acea ţară este Coreea de Nord”.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a afirmat că Banca Centrală a Chinei le-a cerut băncilor din ţară să nu mai facă afaceri cu Coreea de Nord.

Decizia vine la mai puţin de două săptămâni după ce ONU a aprobat noi sancţiuni împotriva ţării, în urma celui mai recent test nucleare.

“Vom impune mai multe sancţiuni Coreei de Nord”, a răspuns Trump la o întrebare adresată de reporteri după o întâlnire cu liderul afgan Ashraf Ghani.

În ceea ce priveşte situația din Afganistan, Trump a afirmat că armata SUA se ocupă mai degrabă de conducere decât de luptă.

Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni privind programele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord, în pofida presiunilor intense exercitate de puterile mondiale.

Preşedintele american Donald Trump a atacat dur marţi, la ONU, Coreea de Nord, ”un regim vicios”, ameninţând că va ”distruge în întregime” această ţară în cazul unui atac al Phenian-ului.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a înhămat „într-o misiune sinucigaşă”, a lansat preşedintele american în primul său discurs în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

Trump l-a catalogat din nou pe Kim drept ”omul-rachetă” (”Rocket-Man”) şi a descris Guvernul de la Phenian drept un ”regim depravat”.

El a îndemnat comunitatea internaţională să coopereze la izolarea Coreei de Nord, până când aceasta îşi încetează, afirmă el, comportamentul ostil.

În replică, ministrul de Externe nord-coreean Ri Yong-ho's a comparat cu un "lătrat de câine" ameninţările lansate de preşedintele SUA.

În plus, Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in a solicitat ca situația crizei nucleare din Coreea de Nord să fie tratată într-un mod stabil, astfel încât pacea internațională să nu fie distrusă, notează Reuters.

Moon a declarat pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite că au fost necesare sancțiuni pentru a aduce Phenian-ul la masa de negocieri și pentru a-l forța să renunțe la dezvoltarea și utilizarea armelor nucleare. Cu toate acestea, Seul a declarat că nu urmărește colapsul Coreei de Nord și a dat asigurări că întreaga comunitate internațională este pregătită să ajute țara dacă vrea să se poziționeze pe partea dreaptă a istoriei.

De asemenea, Moon a adăugat că toate țările trebuie să respecte cu strictețe sancțiunile impuse de SUA Coreei de Nord și să aplice măsuri mai dure în cazul unor noi provocări din partea Phenian-ului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO