Cine sunt femeile și copiii pe care nimeni nu-i dorește. Explicația situației alarmante

20-04-2019 09:04


Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală

Tabăra al-Hol din nordul Siriei este locul în care femeile și copiii luptătorilor ISIS au fost abandonați de soți, de tați, de califat și de guvernele lor.

Unele victime se agață de ideologia lor alimentată de ură: "Suntem nevinovați!". Altele caută o cale de ieșire - un drum înapoi spre casă, scrie BBC.

Umm Usma, o femeie marocano-belgiană, speră că va scăpa din tabără, având în vedere că timp de șase ani a ajutat femeile și copiii jihadiștilor, în Siria.

Fosta asistentă prinde niqab-ul cu o mână cu mănuși negre: "Aceasta este alegerea mea", spune ea. "În Belgia nu mi-am putut purta niqabul - aceasta este alegerea mea. Fiecare religie a făcut ceva greșit", spune ea. "Arată-mi binele".

În tabără, imaginile sunt dezolante. O mamă strigă pentru a atrage atenția asupra copilului ei care a suferit arsuri grave: "Uitați-vă la ceea ce au făcut", strigă femeia, referindu-se la forțele sprijinite de SUA care au eliberat regiunile din Siria de sub autoritatea Califatului.

Al-Hol este un coșmar, o tabără care a crescut de la 11.000 de persoane la peste 70.000.

Umm Usma declară că nu are de ce să-și ceară scuze pentru atacul din 2016 din Bruxelles, în care au fost uciși 32 de oameni. Ea crede că Occidentul și atacurile aeriene conduse împotriva ultimei redute ISIS sunt de vină pentru traiul mizer pe care îl duce acum. Ura și violențele comise de militanții jihadiști sunt uitate.

Acesta este și mobilul jihadiștilor: o memorie selectivă care șterge orice greșeală.

"Nu voi vorbi despre ceea ce a făcut soțul meu, nu știu ce a făcut", susține Umm Usma. Femeia consideră că atâta timp cât a trăit sub influența ISIS, a trăit în democrație și pace.

Copiii - victime

Luptătorii ISIS s-au folosit de familii ca o ultimă linie de apărare.

"Într-o zi, cel puțin 2.000 de oameni au fost uciși", a declarat un băiat irakian care a supraviețuit luptei. "Erau vehicule parcate între corturile familiilor, știam că vehiculele erau țintite, așa că le-am spus să scoată vehiculele departe, dar nu au făcut-o, iar vehiculele au explodat".

Printre luptătorii ISIS, pe câmpul de luptă din Baghouz, au fost aduși copiii și soțiile lor. În al-Hol, multe dintre victimele războiului sunt copii. Mama lui Nour, din Turkmenistan, stă lângă trupul copilului în speranța că acesta va scăpa cu viață. Soțul său luptător este deja mort.

Califatul strămutat

Aproximativ 169 de copii au murit în Baghouz, în timpul evacuărilor. Cei care rămân sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi. Și există pericolul ca guvernele occidentale să îi ignore și să îi uite în Siria. Ei sunt încă în grija părinților extremiști.

Cei care au supraviețuit jihadiștilor au fost aduși în camioane în tabăra al-Hol, locul unde ISIS a vândut femeile Yazidi ca sclave. Nu departe, sute de kurzi au fost uciși într-un singur atac ISIS. Școala cu două etaje din sat are încă pavilionul califatului pictat pe zid.

Dilema guvernelor occidentale

Câteva guverne și-au primit cetățenii înapoi: Rusia, Arabia Saudită și Maroc. Statele Unite au luat înapoi o singură femeie. Marea Britanie nu are nici un plan de repatriere a luptătorilor sau a familiilor lor.

Al-Hol este tabăra în care a fost ținută pentru prima oară Shamima Begum, adolescenta fugită din Londra. Aici, tânăra a aflat că a rămas fără cetățenie britanică. Franța a acceptat înapoi câțiva orfani ai căror părinți au murit luptând pentru ISIS.

Secretarul britanic de externe a declarat că este prea periculos pentru diplomații britanici să călătorească în Siria și nici nu există planuri de repatriere a femeilor și a copiilor, mulți riscând să rămână fără cetățenie.

În ciuda puținelor state care au acceptat repatrierea cetățenilor săi din Siria, rămân întrebările: câtă milă ar trebui să i se arate unui inamic care, la rândul său, nu a dat dovadă de compasiune? Și ce urmează să devină femeile și copiii jihadiștilor acum că gruparea ISIS a fost învinsă?

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO