Cine îi va întâmpina pe Joe și Jill Biden la Casa Albă. Absența lui Trump, fără precedent în ultimul secol

19-01-2021 19:14


Președintele american Donald Trump își încheie mandatul așa cum a ținut-o 4 ani, într-o manieră controversată. Va părăsi Washingtonul înainte de ceremonie, doar ca să nu dea ochii cu Joe Biden.

Decizia aruncă în aer unul dintre cele mai vechi ritualuri ale transferului democratic de putere din Statele Unite. Trump nu îl va întâmpina pe Joe Biden pe treptele Casei Albe, nu va asista la ceremonia de învestire a succesorului său și nici nu va participa la depunerea de coroane la cimitirul militar, alături de Biden și foștii președinți, încă în viață.

Cu alte cuvinte, pleacă trântind ușa și ținând morțiș,să mai zboare o dată cu vestitul Air Force One.

Fără public şi în centrul unei capitale federale pregătite de asediu, Joe Biden va depune jurământul, miercuri seară, pe treptele Capitoliului. Iar primul său discurs prezidenţial urmăreşte unificarea unei ţări în criză.

Joe Biden, președintele ales al SUA: "Din prima zi, campania asta a fost despre oameni care își unesc forțele să vindece națiunea, să depășească obstacolele pe care le avem de înfruntat, să reconstruiască o Americă mai bună pentru toți americanii. Iar învestirea preşedintelui reflectă acest spirit."

Imediat după ce vă va fi învestit, Joe Biden are de gând să semneze 12 ordine executive, pentru a împlini promisiuni din campanie şi nu numai.

Joe Biden: "Primul lucru pe care-l voi face ca preşedinte va fi să readuc America în Acordul de la Paris privind clima."

Tot din prima zi, noul preşedinte va decreta obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiul public.

Joe Biden: "Nu e o declaraţie politică, este o datorie patriotică."

Trump pregătește 100 de grațieri

 

 

În ultima sa zi "plină" la Casa Albă, Donald Trump va anunţa un val de graţieri - aproape 100, pentru foşti membri ai administraţiei, aliaţi politici sau vechi prieteni de familie. Consilierii, dar şi politicieni republicani speră ca lista nu vă include şi participanţi la asaltul de la Capitoliu.

Lindsey Graham, senatoare: "Nu-mi pasă dacă v-aţi dus acolo ca să presăraţi flori pe podele. Aţi încălcat securitatea Congresului. Aţi întrerupt o şedinţă comună a Congresului. Aţi încercat să ne intimidaţi pe toţi. Să acorzi graţierea unor astfel de indivizi ar fi o mare greşeală. Cred că ar distruge definitiv credibilitatea preşedintelui Trump. Sper că nu o vom lua pe această cale."

Trump nu şi-a recunoscut nici până acum înfrângerea în alegeri şi nici nu l-a felicitat pe viitorul preşedinte. Şi, pentru că nu a vrut să părăsească Washingtonul în calitate de fost preşedinte, Trump va pleca de la Casa Albă cu câteva ore înainte să-şi încheie mandatul. Va merge la clubul său din Florida, cu ultimul său zbor la bordul Air Force One, după o ceremonie specială.

Deşi n-a respectat nici ea tradiţia de a face onorurile Casei Albe pentru viitoarea prima doamnă, Melania Trump a rostit totuşi un mesaj.

Melania Trump, prima doamnă a SUA: "Fiţi pasionaţi în tot ce ceea ce faceţi, dar nu uitaţi că violenţa nu este niciodată un răspuns şi nu e niciodată justificată."

Cine îi va întâmpina pe Joe și Jil Biden la Casa Albă, în absența lui Trump

 

Absenţa preşedintelui Trump de la ceremonia de învestire a succesorului său este fără precedent în ultimul secol. Joe şi Jill Biden vor fi întâmpinaţi la Casa Albă de şeful administraţiei, şi nu de soţii Trump, cum era tradiţia democraţiei americane.

De obicei, ceremonia de învestitură reprezintă o ocazie pentru ca sute de mii de americani să se deplaseze în capitală, să cumpere produse special create pentru această ocazie, care poartă efigia preşedintelui, şi să îl urmărească de pe esplanada Capitoliului cum depune jurământul.

În jur de două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al lui Barack Obama, în 2009.

În acest an însă, amploarea sărbătorii va fi limitată. Din cauza pandemiei şi a riscurilor de securitate, vor fi disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete la ceremonie, în loc de 200.000.

Lady Gaga va interpreta imnul american înainte de depunerea jurământului. În ultima clipă, a fost invitat şi starul muzici country Garth Brooks să cânte la inaugurare.

Ceremonia de la Washington va fi transmisă miercuri în cadrul unei ediţii speciale a Ştirilor PRO TV.

Tags: biden, investire, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO