Cine îi va întâmpina pe Joe și Jill Biden la Casa Albă. Absența lui Trump, fără precedent în ultimul secol

×

Președintele american Donald Trump își încheie mandatul așa cum a ținut-o 4 ani, într-o manieră controversată. Va părăsi Washingtonul înainte de ceremonie, doar ca să nu dea ochii cu Joe Biden.

Decizia aruncă în aer unul dintre cele mai vechi ritualuri ale transferului democratic de putere din Statele Unite. Trump nu îl va întâmpina pe Joe Biden pe treptele Casei Albe, nu va asista la ceremonia de învestire a succesorului său și nici nu va participa la depunerea de coroane la cimitirul militar, alături de Biden și foștii președinți, încă în viață.

Cu alte cuvinte, pleacă trântind ușa și ținând morțiș,să mai zboare o dată cu vestitul Air Force One.

Fără public şi în centrul unei capitale federale pregătite de asediu, Joe Biden va depune jurământul, miercuri seară, pe treptele Capitoliului. Iar primul său discurs prezidenţial urmăreşte unificarea unei ţări în criză.

Joe Biden, președintele ales al SUA: "Din prima zi, campania asta a fost despre oameni care își unesc forțele să vindece națiunea, să depășească obstacolele pe care le avem de înfruntat, să reconstruiască o Americă mai bună pentru toți americanii. Iar învestirea preşedintelui reflectă acest spirit."

Citește și
joe biden
Când va avea loc ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

Imediat după ce vă va fi învestit, Joe Biden are de gând să semneze 12 ordine executive, pentru a împlini promisiuni din campanie şi nu numai.

Joe Biden: "Primul lucru pe care-l voi face ca preşedinte va fi să readuc America în Acordul de la Paris privind clima."

Tot din prima zi, noul preşedinte va decreta obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiul public.

Joe Biden: "Nu e o declaraţie politică, este o datorie patriotică."

Trump pregătește 100 de grațieri

 

 

În ultima sa zi "plină" la Casa Albă, Donald Trump va anunţa un val de graţieri - aproape 100, pentru foşti membri ai administraţiei, aliaţi politici sau vechi prieteni de familie. Consilierii, dar şi politicieni republicani speră ca lista nu vă include şi participanţi la asaltul de la Capitoliu.

Lindsey Graham, senatoare: "Nu-mi pasă dacă v-aţi dus acolo ca să presăraţi flori pe podele. Aţi încălcat securitatea Congresului. Aţi întrerupt o şedinţă comună a Congresului. Aţi încercat să ne intimidaţi pe toţi. Să acorzi graţierea unor astfel de indivizi ar fi o mare greşeală. Cred că ar distruge definitiv credibilitatea preşedintelui Trump. Sper că nu o vom lua pe această cale."

Trump nu şi-a recunoscut nici până acum înfrângerea în alegeri şi nici nu l-a felicitat pe viitorul preşedinte. Şi, pentru că nu a vrut să părăsească Washingtonul în calitate de fost preşedinte, Trump va pleca de la Casa Albă cu câteva ore înainte să-şi încheie mandatul. Va merge la clubul său din Florida, cu ultimul său zbor la bordul Air Force One, după o ceremonie specială.

Deşi n-a respectat nici ea tradiţia de a face onorurile Casei Albe pentru viitoarea prima doamnă, Melania Trump a rostit totuşi un mesaj.

Melania Trump, prima doamnă a SUA: "Fiţi pasionaţi în tot ce ceea ce faceţi, dar nu uitaţi că violenţa nu este niciodată un răspuns şi nu e niciodată justificată."

Cine îi va întâmpina pe Joe și Jil Biden la Casa Albă, în absența lui Trump

 

Absenţa preşedintelui Trump de la ceremonia de învestire a succesorului său este fără precedent în ultimul secol. Joe şi Jill Biden vor fi întâmpinaţi la Casa Albă de şeful administraţiei, şi nu de soţii Trump, cum era tradiţia democraţiei americane.

De obicei, ceremonia de învestitură reprezintă o ocazie pentru ca sute de mii de americani să se deplaseze în capitală, să cumpere produse special create pentru această ocazie, care poartă efigia preşedintelui, şi să îl urmărească de pe esplanada Capitoliului cum depune jurământul.

În jur de două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al lui Barack Obama, în 2009.

În acest an însă, amploarea sărbătorii va fi limitată. Din cauza pandemiei şi a riscurilor de securitate, vor fi disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete la ceremonie, în loc de 200.000.

Lady Gaga va interpreta imnul american înainte de depunerea jurământului. În ultima clipă, a fost invitat şi starul muzici country Garth Brooks să cânte la inaugurare.

Ceremonia de la Washington va fi transmisă miercuri în cadrul unei ediţii speciale a Ştirilor PRO TV.

Citește și...
Deciziile luate de Trump în ultimele zile de mandat. Una dintre ele îi poate afecta şi pe români
Deciziile luate de Trump în ultimele zile de mandat. Una dintre ele îi poate afecta şi pe români

În Statele Unite, în ultima sa zi „plină" de mandat prezidenţial, Donald Trump anunţă un val de graţieri.

Când va avea loc ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA
Când va avea loc ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, nu se va muta oficial la Casa Albă decât din data de 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestitură, un fel de paradă politică la care politicianul democrat şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, vor depune jurământul.

Alarmă în Washington. Capitoliul a fost închis din cauza unei ameninţări de securitate
Alarmă în Washington. Capitoliul a fost închis din cauza unei ameninţări de securitate

Capitoliul din Washington a fost închis, din cauza unei ameninţări la adresa securităţii, luni, cu două zile înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, relatează BBC News.

Alertă la Washington. FBI se teme că Biden ar putea fi atacat ”din interior” în ziua învestirii

Oficialii apărării SUA spun că sunt îngrijorați din cauza unui posibil atac care ar putea fi lansat ”din interior” sau o altă amenințare, din partea membrilor serviciului implicat în asigurarea învestirii președintelui ales Joe Biden.

Recomandări
”Lux” în Herăstrău. Oamenii au plătit avansuri de 100.000 € pentru apartamente, dar blocurile nu au ieșire la stradă
”Lux” în Herăstrău. Oamenii au plătit avansuri de 100.000 € pentru apartamente, dar blocurile nu au ieșire la stradă

În zona Herăstrău, din Capitală, una dintre cele mai scumpe piețe rezidențiale din țară, fiecare a construit după capul lui bloc după bloc, printre străzi înguste, sacrificând tot spațiul verde.  

Ce au găsit anchetatorii la adresa unui român acuzat de trafic de droguri de mare risc
Ce au găsit anchetatorii la adresa unui român acuzat de trafic de droguri de mare risc

Un bărbat de 43 de ani din Ploiești a aruncat drogurile în canalizare când s-a trezit cu ofițerii Antidrog la ușă.

Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.