Cine este Abdul Ghani Baradar, virtual președinte în Afganistan. Eliberat de SUA, a scris codul de conduită al talibanilor
Mullahul taliban Abdul Ghani Baradar va fi numit probabil viitor președinte al Afganistanului. Baradar este liderul de facto al insurgenților și face parte din echipa de negocieri pe care grupul o are la Doha, informează News18.
Baradar, despre care se spune că a fost unul dintre locotenenții de încredere ai fondatorului taliban Mullah Omar, a fost capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului și eliberat în 2018.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Baradar a crescut în Kandahar - locul de naștere al mișcării talibane. La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar s-a schimbat radical după invazia sovietică a Afganistanului de la sfârșitul anilor 1970, transformându-l într-un insurgent.
Se spune că a luptat cot la cot alături de Mullahul Omar. Cei doi vor fonda mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției care au izbucnit după retragerea sovietică.
După prăbușirea talibanilor în 2001, Baradar ar fi făcut parte dintr-un grup restrâns care a înaintat liderului interimar Hamid Karzai o scrisoare prin care recomanda o înțelegere a militanților cu noua administrație.
Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut în custodie până când a fost eliberat în 2018 și mutat în Qatar, la presiunile SUA.
Primul taliban care a discutat cu un președinte american
Aici a fost numit șef al aripii politice a talibanilor, fiind cel care a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii.
Ca șef al armatei talibane și guvernator al provinciei Herat, Baradar a scris un cod de conduită al luptătorilor talibani, sub forma unei broșuri.
În martie 2020, în prima discuție dintre un președinte american și grupul insurgent, fostul președinte Donald Trump a vorbit cu Baradar despre progresele privind instaurarea păcii în Afganistan.
Trump „a subliniat necesitatea continuării reducerii violenței, ceea ce a făcut posibilă semnarea acordului istoric SUA-talibani în 29 februarie”, se arăta într-o declarație a Casei Albe.
Cel mai mare sprijin pentru talibani l-a acordat Pakistanul, care adesea i-a etichetat drept luptători și nu teroriști. Potrivit unei analize publicate de New York Times în 1996, Pakistanul intenționa să-și mărească influența în această zonă a Asiei prin intermediul talibanilor afgani, pe care i-a aprovizionat cu tot ce aveau nevoie- muniții, alimente și combustibili.
Bătălia de la Spin Boldak din 1994 a fost un moment de cotitură pentru talibani. Spin Boldak este un oraș de frontieră la granița dintre Pakistan și Afganistan, aflat în provincia Kandahar.
Talibanii au ascuns 800 de camioane de arme și muniții sovietice în peșteri. Deținând deja armele, munițiile și banii pakistanezilor, preluarea controlului asupra Spin Boldak fost esențială pentru creșterea influenței talibanilor în întreaga țară.
Pakistanul a sprijinit, de altfel, talibanii chiar și după ce ONU i-a sancționat. Ca și China, de altfel, un prieten necondiționat al insurgenților.
Talibanii, susținuți de Pakistan și China
În iulie 2021, China a găzduit o delegație talibană formată din nouă membri, iar ministrul de Externe Wang Yi i-a numit „o forță politică și militară esențială” în țară.
Delegația, condusă de Baradar, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi și cu alți oficiali în Tianjin, un oraș port aflat la aproximativ 100 km sud-est de Beijing.
Rapoartele realizate după această întâlnire arătau că China este pregătită să recunoască talibanii drept conducători legitimi al Afganistanului, dacă gruparea teroristă reușește să înlăture guvernul ales în mod democratic la Kabul.
Talibanii au preluat luni controlul în Afganistan, după ce președintele Ashraf Ghani a părăsit țara și a recunoscut că insurgenții au câștigat războiul care dura de 20 de ani.
Prăbușirea uluitor de rapidă a guvernului, cu militanți care ocupă palatul prezidențial duminică noapte, a semănat frică și panică în capitală.
Mii de oameni încercau luni să scape din Kabul, de frica legilor dure islamice pe care le vor impune talibanii, cu scene de haos generate de mulțimea adunată la aeroport.