China îl acuză pe noul preşedinte taiwanez că împinge țara spre război. „Aceasta se numeşte joaca cu focul”

Xi Jinping, China
Getty

China l-a acuzat vineri pe noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te că împinge insula spre "război" şi a ameninţat să reacţioneze şi mai puternic până la "reunificarea completă a patriei", în a doua zi a unor manevre militare de amploare.

"De la preluarea funcţiei sale (luni), liderul regiunii Taiwan a pus serios sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, ceea ce îi împinge pe compatrioţii noştri din Taiwan spre o situaţie primejdioasă de război şi pericol", a declarat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, citat într-un comunicat, relatează AFP.

"Aceasta se numeşte joaca cu focul, iar cei care se joacă cu focul se vor arde cu siguranţă", a afirmat el.

"De fiecare dată când (mişcarea care susţine) 'independenţa Taiwanului' ne va provoca, vom merge puţin mai departe cu contramăsurile noastre, până când se va realiza reunificarea completă a patriei mamă", a avertizat purtătorul de cuvânt citat.

Aceste declaraţii survin în timp ce nave de război şi avioane de vânătoare chineze încercuiesc Taiwanul, a cărui suveranitate este revendicată de China, în cadrul manevrelor militare denumite 'Joint Sword-2024A'.

Citește și
china nave de razboi
China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

"De la 07:14 vineri (23:14 GMT joi), 62 de avioane au fost detectate, dintre care 47 au trecut linia mediană" în strâmtoarea Taiwan, a transmis Ministerul Apărării de la Taipei vineri seara într-un comunicat.

Acesta este cel mai mare număr de avioane observat în 24 de ore în acest an. Ministerul a detectat de asemenea 27 de nave ale marinei şi gărzii de coastă chineze, mobilizate la aceste exerciţii.

Începute joi dimineaţa în strâmtoare, în jurul Taiwanului şi în apropiere de insulele învecinate, aceste manevre implică armata terestră, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete ale Chinei.

Aplicaţiile erau prevăzute să dureze până vineri, dar analiştii avertizează că exerciţiile ar putea fi prelungite sau reluate în scurt timp.

Obiectivul este de a verifica "capacitatea de a prelua puterea şi de lovituri comune, precum şi controlul asupra teritoriilor-cheie", a declarat vineri Li Xi, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni Est al armatei chineze.

Beijingul a prezentat joi aceste exerciţii militare ca pe o "pedeapsă severă" împotriva "separatiştilor" din insulă care vor sfârşi "în sânge", ca reacţie la discursul rostit de Lai Ching-te la ceremonia învestirii sale luni, perceput de China drept o "declaraţie de independenţă a Taiwanului".

Înregistrări video publicate de armata chineză arătau vineri soldaţi ieşind în fugă dintr-o clădire spre posturile lor de luptă şi avioane de vânătoare decolând în sunet de muzică militară.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, ofiţerii de marină chinezi au făcut apel la omologii lor taiwanezi să nu se "opună reunificării prin forţă".

Într-o grafică animată a armatei chineze se vede o ploaie de rachete căzând asupra unor ţinte-cheie din insulă, cu un mesaj care afirmă că aşa vor fi "tăiate vasele de sânge ale independenţei Taiwanului".

În cursul zilei, "numeroase grupuri de avioane de vânătoare încărcate cu muniţie reală s-au îndreptat rapid spre spaţiul aerian vizat", a relatat televiziunea de stat CCTV, evocând "lovituri simulate împotriva unor ţinte importante".

Patru nave ale gărzii de coastă chineze au intrat în cursul dimineţii în "apele interzise" a două insule taiwaneze, a indicat paza de coastă a Taipeiului, care a "îndemnat China să dea dovadă de reţinere şi să înceteze imediat comportamentul său iraţional".

Taiwanul "va apăra valorile libertăţii şi democraţiei", a asigurat joi Lai, promiţând că se va afla "în prima linie".

China consideră Taiwanul drept una din provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu teritoriul său continental de la sfârşitul războiului civil şi de la venirea comuniştilor la putere în 1949.

De mai mulţi ani, Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice, economice şi militare asupra Taiwanului.

ONU a făcut apel la toate părţile "să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile", notează AFP.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
Citește și...
Întrevedere a miniştrilor Apărării din SUA şi China după tensiunile privind Taiwanul
Întrevedere a miniştrilor Apărării din SUA şi China după tensiunile privind Taiwanul

Ministrul american al Apărării Lloyd Austin se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Dong Jun, a anunţat vineri Pentagonul, într-un moment în care Beijingul a întreprins manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, relatează AFP.

China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a
China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă

China a declarat vineri că manevrele în curs de desfăşurare în jurul Taiwanului, începute joi, la câteva zile după învestirea noului preşedinte, au ca scop testarea capacităţii sale militare de a "prelua puterea" pe insula autonomă.

Marea Britanie acuză China că furnizează un „ajutor letal” Rusiei. „Avem nevoie de aliați în întreaga lume”
Marea Britanie acuză China că furnizează un „ajutor letal” Rusiei. „Avem nevoie de aliați în întreaga lume”

China furnizează în prezent un ”ajutor letal” Rusiei, pe care să-l folosească în Războiul din Ucraina, acuză ministrul britanic al Apărării Grant Shapps.

China și-a desfășurat forțele în jurul Taiwanului, după schimbarea de președinte. „Pedeapsă severă pentru actele separatiste”
China și-a desfășurat forțele în jurul Taiwanului, după schimbarea de președinte. „Pedeapsă severă pentru actele separatiste”

China desfășoară manevre militare în jurul Taiwanului cu armata chineză, forțele aeriene și unitatea de rachete. Armata taiwaneză şi-a mobilizat forţele şi s-a declarat încrezătoare că poate proteja insula.

Un britanic acuzat că a spionat pentru China a fost găsit mort în parc. „Plângem pierderea unui fiu, frate foarte iubit”
Un britanic acuzat că a spionat pentru China a fost găsit mort în parc. „Plângem pierderea unui fiu, frate foarte iubit”

Un bărbat în vârstă de 37 de ani acuzat de poliţia britanică pentru că ar fi spionat pentru serviciile de informaţii din Hong Kong, a fost găsit mort într-un parc din apropierea Londrei, relatează CNN.

Recomandări
"Există o presiune foarte mare". Cât de pregătită este România pentru debutul la EURO 2024. Promisiunea lui Edi Iordănescu

Selecţionerul României, Edi Iordănescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Munchen, înaintea debutului la EURO 2024, că "tricolorii" sunt pregătiți să dea totul împotriva Ucrainei.

Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski
Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat aploarea sprijinului militar și financiar acordat de țara sa Ucrainei și a amenințat că va rezolva "imediat problema" dacă va reveni la Casa Albă.