Cerut de multi sef la FMI, guvernatorul Bancii Israelului nu este lasat sa candideze

Ultima actualizare: 19-10-2012 00:53
Stanley Fischer

Consiliul executiv al Fondului Monetar International a blocat candidatura guvernatorului Bancii Centrale a Israelului, Stanley Fischer, la postul de director general al institutiei financiare, refuzand sa schimbe regulamentul privind varsta candidatilor.

Decizia creste sansele ministrului francez al Finantelor, Christine Lagarde, favorita pentru ocuparea postului lasat liber in luna mai de conationalul sau Dominique Strauss-Kahn.

Consiliul FMI a respins modificarile necesare la regulamentul institutiei pentru a permite unei personalitati trecute de varsta de 65 de ani sa candideze la sefia Fondului.

Oficialii au declarat ca schimbarea regulilor pentru Fischer (67 de ani) ar fi impus redeschiderea procesului de selectie pentru a permite inscrierea in cursa a unor candidati mai in varsta.

Regulamentul FMI impune de asemenea ca directorul general al institutiei sa nu aiba mai mult de 70 de ani. Un comunicat al FMI arata ca pe lista scurta a candidatilor sunt Lagarde si Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, fara vreo mentiune privind candidatura lui Fischer.

Oficialul israelian, care are si cetatenie americana, si-a anuntat sambata candidatura la sefia FMI. El era considerat un rival serios pentru Lagarde, fiind respectat in cercurile economice internationale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO