Cea mai grava criza umanitara din ultimii 70 de ani. Peste 20 de milioane de oameni risca sa moara de foame
Lumea se confrunta cu cea mai grava criza umanitara dupa 1945, a anuntat ONU, precizand ca peste 20 de milioane de oameni prezinta risc de foamete in Yemen, Somalia, Sudanul de Sud si Nigeria, relateaza BBC News.
Subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Stephen O’Brien, a lansat un apel catre comunitatea internationala pentru a contribui evitarea unei “catastrofe”.
Oficialul a afirmat ca este nevoie de 4,4 miliarde de dolari pana in luna iulie, pana in luna iulie, pentru a evita dezastrul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Ne aflam intr-un punct critic in istorie”, a spus O’Brien vineri, la Consiliul de Securitate al ONU. „La inceputul anului ne confruntam deja cu cea mai mare criza umanitara de a infiintarea ONU”, a subliniat el.
“Acum, peste 20 de milioane de oameni de pe patru continente se confrunta cu infometare sau foamente. Fara eforturi globale colective si coordonate, oamenii vor muri, pur si simplu, de foame. Multi altii vor suferi si muri de boala”, a adaugat oficialul.
“Copii subdezvoltati si care nu merg la scoala. Vieti, viitoruri si sperante vor fi pierdute. Rezistenta comunitatilor pierzandu-se rapid. Avansari in dezvoltare anulate. Multi vor fi nevoiti sa se mute si vor continua sa se miste cautand supravietuirea, generand si mai multa instabilitate in regiuni intregi”, a subliniat el.
Comentariile lui O’Brien vin dupa un apel similar lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, luna trecuta. El a atras atunci atentia ca ONU a primit numai 90 de milioane de dolari in primele doua luni ale anului, in pofida promisiunilor generoase ale statelor membre.
Potrivit subsecretarului general, cea mai grava criza este in Yemen, unde doua treimi din populatie -18,8 milioane de oameni – au neviue de asistenta, iar peste sapte milioane sunt infometati si nu stiu de unde va veni urmatoarea masa.
“Sunt cu trei milioane de oameni mai multi decat in ianuarie”, a explicat el.
Cea mai saraca tara din lumea araba este macinata de razboi, iar O’Brien a atras atentia ca peste 48.000 de oameni au fugit de lupte numai in ultimele doua luni.
El a explicat ca, in 2017, 2,1 miliarde de dolari trebuie sa ajunga la 12 milioane de yemeniti, prin “asistenta si protectie care salveaza vieti”, insa numai 6% din aceasta suma a fost primita deocamdata.
In aceste conditii, secretarul general Antonio Guterres va prezida o conferinta pentru Yemen, pe 25 aprilie, la Geneva.
O’Brien a vizitat si Sudanul de Sud, cea mai noua tara din lume, care a fost afectata de un razboi civil de trei ani. El a atras atentia ca “situatia este mai rea decat inainte”.
“Foametea din Sudanul de Sud este facuta de om”, a explicat oficialul. “Partile implicate in conflict sunt parti implicate in foamete – la fel ca si cei care nu intervin pentru a opri violentele”, a adaugat el.
Potrivit lui O’Brien, peste 7,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor, cu 1,4 milioane mai multi decat anul trecut. in plus, aproximativ 3,4 milioane de cetateni ai Sudanului de Sud au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza luptelor, dintre care aproape 200.000 au fugit din tara din ianuarie.