Cea mai DURA lovitura primita de Statul Islamic. Rebelii sirieni au preluat controlul asupra unei zone-cheie


Ultimul update: Duminica 10 Aprilie 2016 07:01
Data publicarii: Joi 07 Aprilie 2016 20:12
Categorie: Stiri externe
alep, soldati siria

Rebelii din Siria au preluat joi controlul principalului punct de tranzit cu Turcia utilizat de catre jihadistii Statului Islamic (SI), a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Este vorba de cea mai dura lovitura data gruparii jihadiste, care, in cateva saptamani, a pierdut cetatea antica Palmira, intersectia strategica Al-Qaryatayn, precum si multi dintre comandantii sai in lovituri aeriene.

''Factiuni rebele si islamiste au preluat controlul asupra nord-estului localitatii Al-Rai'', situata la frontiera cu Turcia, in provincia Alep (nord), a indicat, pentru AFP, Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, precizand ca ''este vorba de principalul si unul dintre ultimele puncte de intrare si iesire cu Turcia''. ''Rebelii au intrat astazi (joi) in Al-Rai, dupa doua zile de lupte in imprejurimile sale'', a adaugat Abdel Rahman, care dispune de o larga retea de surse pe cuprinsul Siriei.

Statul Islamic nu a mai ramas decat cu pasajul de la Halwaniye, situat intre Al-Rai si cel de la Jarablos, mai la est. Prin Al-Rai treceau in principal jihadistii SI, in timp ce cel de la Halwaniyé este rezervat inaltilor sai comandanti, a explicat Abdel Rahman. Referitor la pasajul Jarablos, el este inactiv din punct de vedere tehnic, deoarece se afla sub supravegherea coalitiei internationale conduse de catre SUA, a precizat directorul OSDO.

De circa zece zile, Statul Islamic a pierdut in favoarea rebelilor cel putin 18 sate detinute de catre gruparea jihadista de doi ani in provincia Alep.

''Toti beligerantii din Siria par in prezent concentrati pe operatiunile lor impotriva Statului Islamic, fie ca este vorba de rebeli, de regim (care a recucerit Palmira) sau de kurzi'', care avanseaza in prezent catre Jarablos. ''Este un fel de distributie de rol supervizata de catre americani si rusi'', a mai spus Abdel Rahman.

Incepand din 27 februarie, intre regimul lui Bashar Al-Assad si rebeli este in vigoare un armistitiu care le-a permis trupelor loialiste sa se concentreze impotriva jihadistilor, exclusi din acordul initiat de catre Washington si Moscova. Razboiul din Siria s-a soldat cu peste 270.000 de morti si a determinat refugierea peste granite a mai mult de jumatate din populatia siriana.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO