Catastrofa feroviara cu 80 morti in Spania. Prima inregistrare cu momentul in care trenul a deraiat

×
Codul embed a fost copiat

80 de persoane au murit si alte 140 au fost ranite in urma deraierii unui tren, miercuri, la Santiago de Compostel, in nord-vestul Spaniei, conform bilantului transmis de presedintele regiunii Galicia, Alberto Nunez Feijoo.

UPDATE 16:41 CNN anunta ca mecanicul locomotivei se afla in acest moment la sediul politiei pentru a raspunde unor intrebari.

UPDATE 15:50 Publicatia spaniola El Mundo anunta ca 80 de persoane au murit in accident, in timp ce El Pais scrie despre 79 de morti pana in acest moment si aproximativ 130 de raniti.

UPDATE 14:00: A aparut prima inregistrare cu accidentul de tren din Castellano, publicata de ZoomNews.es:

Pe imagini se observa cum trenul intra in mare viteza in curba, moment in care unul dintre vagoane sare de pe sine si se izbeste de parapet, tragand dupa el intregul tren.

Citește și
tren
Cum arata un crash test cu un tren. Este de 1.000 de ori mai violent decat cele cu masini. VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri", a adaugat el. "Altfel spus, dosarul de intretinere si control al trenului era perfect", a spus presedintele Renfe.

De asemenea, secretarul de stat pentru Transporturi Rafael Catala a declarat pentru postul de radio Cadena Ser ca "tragedia care a avut loc ieri (miercuri) seara la Santiago de Compostela pare sa aiba legatura cu o infractiune, (privind o depasire a limitei) vitezei", o ipoteza evocata pe larg de catre presa spaniola.

UPDATE 12:45 Numarul persoanelor decedate in urma accidentului feroviar a crescut la 78, a declarat Samuel Juarez, delegatul guvernului spaniol in Galicia. El a mai spus ca este bilantul victimelor ar putea sa creasca, intrucat starea a 20 de raniti internati in spital este deosebit de grava, potrivit El Pais.

UPDATE 12:35 Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, in nord-vestul Spaniei, provocand moartea a 77 de persoane, "nu avea nicio problema operationala" si tocmai i se facuse o revizie tehnica in cursul diminetii, a afirmat joi presedintele companiei feroviare publice Renfe, relateaza AFP.

"Ceea ce stim este ca trenul nu avea nicio problema operationala, trenul fusese suspus unei revizii in cursul diminetii", a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.

UPDATE 12:25 Mecanicul de locomotiva, ranit usor in urma accidentului, a recunoscut ca mergea cu o viteza de 190 de kilometri pe ora, intr-o zona in care viteza este limitata la 80 de kilometri pe ora, potrivit El Mundo.

UPDATE 11:30 Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca nu s-au inregistrat, pana la aceasta ora, victime cetateni romani in accidentul feroviar produs miercuri seara la Santiago de Compostela, in nord-vestul Spaniei.

UPDATE 10:50 Ranitii au fost internati in spitalele din Santioago, A Coruna si Pontevedra, potrivit El Mundo. Autoritatile au facut joi dimineata un apel catre cetateni sa doneze sange.

UPDATE 9:50 Surse din RENFE (Societatea Nationala de Cai ferate din Spania) au declarat pentru El Mundo ca viteza trenului in momentul accidentului ar fi fost de 180 de kilometri la ora, mult peste viteza recomandata.

Politia si angajatii de la cai ferate fac acum investigatii pentru a stabili daca, intr-adevar, accidentul a fost cauzat de viteza.

Surse din RENFE au declarat pentru aceeasi publicatie ca trenul avea o intarziere de 5 minute, dar ca un astfel de interval nu era tocmai iesit din comun si nu se poate lega intarzierea de cauza accidentului.

UPDATE 8:45 Potrivit El Pais, dintre cele peste 140 de persoane ranite, 20 se afla in stare critica. Autoritatile vor da un raport oficial complet despre starea ranitilor in jurul pranzului.

UPDATE 8:30 Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la fata locului, in timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a tribunalului.

Mai multi martori oculari au povestit ca au auzit zgomotul surd al unei explozii. "Eram acasa si am auzit ceva ca un tunet, foarte puternic, am vazut mult fum", a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie in varsta de 62 de ani, care locuieste la cativa metri de locul accidentului si care, din gradina sa vede o macara gigantica ce se pregateste sa ridice vagoanele rasturnate.

UPDATE 7:50 Unul din mecanicii de pe locomotiva a fost ranit usor si va putea furniza informatii anchetatorilor despre cauza accidentului. Cand a fost preluat de echipajele de salvare, el repeta continuu: "A deraiat, ce pot sa fac, ce voi face de-acum?..."

UPDATE 7:40 Autoritatile spun ca ipoteza principala, in ceea ce priveste cauzele accidentului, este viteza excesiva intr-o curba stransa. Delegatul guvernului spaniol in Galicia, Samuel Juarez, a declarat pentru El Mundo ca trenul mergea cu 220 de kilometri pe ora in momentul accidentului, desi in acel punct ar fi trebuit sa merga cu maxim 80 de kilometri pe ora, avand in vedere faptul ca se apropia de statia Santiago si viteza trebuia redusa treptat.

UPDATE 7:25 Cel putin 77 de persoane au murit si alte 143 au fost ranite in accidentul de tren produs miercuri seara in Santiago de Compostella, in nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilant provizoriu anuntat joi dimineata de tribunalul regional din Galicia, relateaza AFP.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la fata locului, in timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a tribunalului.

UPDATE 7:20 Presa spaniola vorbeste deja despre 79 de decese, 75 dintre acestea fiind confirmate de autoritati. Las Voz de Galicia spune ca 140 de persoane ar fi fost ranite, 111 dintre acestea fiind indentificate.

UPDATE 7:05 Potrivit Las Voz de Galicia - publicatie on-line spaniola - bilantul victimelor depaseste deja cifra de 75.

UPDATE 7:00 Nu stim deocamdata daca printre victime se afla si romani. La nivelul ambasadei Romaniei de la Madrid a fost constituita o celula de criza, iar autoritatile romane sunt in legatura cu cele spaniole.

UPDATE 6:28 Cel putin 69 de morti in urma celui mai grav accident feroviar din ultimele decenii in Spania

Echipele de salvare au recuperat 65 de corpuri din ramasitele trenului, iar alte patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a tribunalului, adaugand ca "anumite zone" ale trenului nu au fost inca cercetate.

UPDATE 02:30 Presa spaniola vorbeste acum despre un numar de 56 de morti.

UPDATE 02:00 El Pais scrie ca numarul mortilor depaseste 45. 

Un pasager a povestit ca ultimul lucru pe care si-l aminteste e ca trenul s-a rasturnat in curba. "Cand m-am trezit, eram inconjurat de cadavre"

UPDATE 01:19 Premierul spaniol Mariano Rajoy si-a exprimat miercuri "solidaritatea" cu victimele accidentului de tren de la Santiago de Compostela: "Vreau sa imi exprim afectiunea si solidaritatea cu victimele groaznicului accident de tren de la Santiago", a declarat pe contul sau de Twitter Mariano Rajoy, care provine din regiunea Galicia. Acesta este asteptat joi la fata locului.

UPDATE: 01:15: Acest model de garnitura AVE (Alta Velocidad Española) poate sa atinga viteza de pana la 310 de km pe ora, insa pe unele linii sunt obligate sa reduca viteza pana la 200 km pe ora,

UPDATE 01:10 Spitalele din orasul Santiago de Compostela sunt aglomerate cu raniti iar autoritatile de aici au solicitat ajutorul cetatenilor, care sunt chemati sa doneze sange pentru victime.

UPDATE 00:54  Autoritatile locale care au demarat o investigatie asupra cauzelor accidentului vorbesc despre un exces de viteza, relateaza El Pais.

UPDATE 00:46 Ministerul de Interne a exclus varianta unui atentat terorist, scrie RT.com

Sergio, un martor, a declarat pentru La Voz de Galicia ca "senzatia mea a fost ca trenul mergea prea repede cand a luat curba. Apoi l-am vazut cum a deraiat".

 

UPDATE 00:37 Autoritatile au pus la dispozitie un numar de telefon pentru rudele ingrijorate: (+34) 981 551 100

UPDATE 00:31 Accidentul s-a produs inainte de sarbatoarea Sfantului Iacov (Santiago), patronul galicienilor, o sarbatoare traditionala in aceasta regiune. Autoritatile locale au anulat toate festivitatile programate pentru aceasta sarbatoare.

UPDATE 00:20 Presedintele regiunii Galicia Alberto Nunez Feijoo a anuntat ca sunt cel putin 35 de persoane care si-au pierdut viata in acest accident.

Anuntul a fost facut la un post de radio. El a mai adaugat ca e prea devreme pentru a vorbi despre cauzele accidentului.

FOTO: El Pais

Trenul transporta peste 200 de pasageri iar in urma accidentului 13 vagoane au fost afectate, scrie El Mundo in editia electronica. Cel putin 50 de persoane sunt ranite si cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata, potrivit sursei citate. Trenul a iesit de pe sine la o curba inainte de intrarea in orasul Santiago de Compostela.  "Potrivit bilantului provizoriu al victimelor, acesta este cel mai grav accident feroviar din Spania, in ultimii 40 de ani" , relateaza El Pais.

Trenul mergea pe ruta Madrid-Ferrol. Accidentul pe care martorii il descriu ca pe o "explozie" a avut loc la ora 20.40, ora Spaniei. In momentul impactului unul dintre vagoane a sarit in aer si a aterizat pe o strada de langa calea ferata. Autoritatile, sosite de urgenta la fata locului, incearca sa scoata de sub vagoanele afectate pe cei raniti. Actiunile lor sunt ingreunate pentru ca unele vagoane au luat foc, o coloana de fum inalta de cativa metri fiind vizibila de la mare distanta de locul accidentului.

"Sunt mai multi morti si raniti", a declarat un purtator de cuvant al companiei feroviare Renfe, care nu a putut confirma bilanturile transmise de diferite publicatii. Jurnalul El Pais transmitea ca deraierea a provocat 15 morti iar El Mundo transmitea un bilant de 20 morti.

Primele imagini transmise de televiziune aratau patru vagoane rasturnate, in timp ce cel putin unul era complet distrus si iesea fum din tren.

Accidentul s-a produs cativa kilometri de intrarea in gara Santiago de Compostela: "Se pare ca intr-un viraj trenul a inceput sa se rastoarne, ne-am balansat de mai multe ori si mai multe vagoane au intrat unele in altele", a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser. Trenul a deraiat "dintr-o cauza nedeterminata", a adaugat purtatorul de cuvant.

Accidentul s-a produs inainte de sarbatoarea Sfantului Iacov, patronul galicienilor, o sarbatoare traditionala in aceasta regiune. Conform Renfe, trenul transporta 238 de pasageri.

Imaginile publicate pe Twitter sunt socante. Cadavrele victimelor au fost intinse langa trenul care s-a rupt efectiv in mai multe bucati.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Martorii au impins un tren de 32 de tone, ca sa salveze viata unei femei. VIDEO
Martorii au impins un tren de 32 de tone, ca sa salveze viata unei femei. VIDEO

O femeie din Japonia, care a vrut sa coboare dintr-un tren in orasul Saitama, la nord de Tokyo, a cazut in spatiul dintre vagon si peron.

Cum arata un crash test cu un tren. Este de 1.000 de ori mai violent decat cele cu masini. VIDEO
Cum arata un crash test cu un tren. Este de 1.000 de ori mai violent decat cele cu masini. VIDEO

Viteza: 160 km/h. Impact cu un bloc de metal de 50 de tone.

ANIMATIE GRAFICA. Filmul tragediei feroviare din Franta:E posibil sa gasim si alti morti sub vagoane
ANIMATIE GRAFICA. Filmul tragediei feroviare din Franta:E posibil sa gasim si alti morti sub vagoane

Un macaz care a cedat pare sa fie cea mai probabila ipoteza in cazul accidentului feroviar petrecut vineri seara in Franta.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.