Au fost gasite noi resturi umane ale victimelor catastrofei aviatice din Ucraina. Investigatiile au loc in zona de conflict


Ultimul update: Luni 04 August 2014 07:12
Data publicarii: Vineri 01 August 2014 20:43
Categorie: Stiri externe
MH17 Malaysia Airlines

Legistii olandezi si australieni au gasit ramasite umane in estul Ucrainei, in locul unde s-a prabusit avionul malaiezian. E anuntul pe care l-au facut la capatul primei zile de cautari.

Investigatiile se vor desfasura pe o suprafata de aproximativ 35 de kilometri patrati... in zona de conflict! Sunt foarte dificile si ar putea dura "saptamani sau chiar luni" - a declarat seful misiunii internationale. Fortele loiale Kievului au anuntat ca opresc unilateral confruntarile cu rebelii pro-rusi. Astfel, echipa formata din 70 de de inspectori olandezi si australieni a avut, in sfarsit, o zi intreaga la dispozitie ca sa-si poata desfasura activitatea.

Totusi, nu e clar daca armata ucraineana sau separatistii controleaza zona. Oricum, luptele continua in apropiere si se aud, periodic, explozii.

Pieter-Jaap Aalbersberg, seful misiunii internationale: "E un proces extrem de anevoios - 30 de experti, din cinci in cinci metri. Intr-una dintre zonele cautate am gasit mai multe ramasite umane. De asemenea, sunt multe bunuri personale ale pasagerilor."

Pana la sosirea expertilor internationali, au fost recuperate trupurile a 227 dintre cele 298 de victime, majoritatea de origine olandeza. Cadavrele au fost transportate cu avioane in Olanda pentru identificare.

Barack Obama, care a avut o noua conversatie telefonica cu Vladimir Putin, a denuntat iarasi "sprijinul sporit" pe care Moscova il acorda separtistilor. Putin parea mai preocupat sa critiice insa noile sanctiuni economice pe care Occidentul tocmai le-a anuntat impotriva Rusiei. "Sunt contraproductive si pot afecta stabilitatea internationala"- ar fi spus liderul de la Kremlin.

Barack Obama, presedintele SUA: "Nu putem controla ce gandeste domnul Putin. Putem sa-i spunem doar atat: "Daca va continua pe calea dotarii separatistilor cu armament greu care, arata dovezile, a provocat moartea celor 300 de oameni nevinovati din avion, atunci va suporta consecintele."

In comunicatul oficial al Kremlinului se afirma ca "atat Putin, cat si Obama au cazut de acord că o continuare a luptelor in estul Ucrainei nu este nici in Interesul Rusiei, nici al Statelor Unite."

"Toate resturile umane gasite vineri vor fi predate autoritatilor olandeze", a comunicat Ministerul olandez al Securitatii si Justitiei.

Peste 200 de corpuri ale victimelor au fost trimise deja in Olanda, unde au fost demarate proceduri de identificare, insa numeroase victime sunt inca la locul prabusirii, in estul Ucrainei.

"Suntem fericiti ca putem anunta trimiterea resturilor umane in Olanda", a declarat Pieter-Jaap Aalbersberg, seful misiunii de repatriere.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit pe 17 iulie in apropierea localitatii Grabovo, la 50 de kilometri de Donetk, intr-o zona in care au loc confruntari intre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 298 de pasageri si membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO