Ce inseamna pentru romanii din Marea Britanie rezultatul BREXIT: "Eu il vad ca un dezastru, ne va afecta foarte grav"

×
Codul embed a fost copiat

Rezultatul BREXIT-ului ii obliga pe romanii care traiesc in Marea Britanie sa se gandeasca serios la viitor. Oficial, 236.000 muncesc legal acolo si trimit acasa aproape o jumatate de miliard de euro in fiecare an.

In realitate insa numarul lor este cel putin dublu. Oamenii au pareri impartite, dupa cele intamplate, dar pun binele inainte si spera sa se descurce si de acum incolo.

Ioan traieste de 10 ani, la 50 de kilometri de Londra. unde si-a deschis o firma de recrutare prin intermediul careia aduce romani la munca.

IOAN HABOCZKI: "Eu il vad ca un dezastru, o problema globala, ne va afecta foarte grav. Cred ca in UK va creste somajul, veniturile vor scadea foarte mult, vor fi foarte greu angajati emigrantii. Situatia mea este certa aici, deci nu am nicio cale de intoarcere, pentru ca mi-am format un viitor si voi fi alaturi de englezi si restul de imigranti."

Ai nostri l-au cautat deja pe Bogdan, un tanar care a pus pe picioare la Londra asociatia "Romani impreuna" si se ocupa de drepturile celor care traiesc in Marea Britanie.

Citește și
Premierul britanic David Cameron
Presedintele Iohannis, despre BREXIT. "Vom avea grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Temeri are si George. Barbatul lucreaza la o firma de telecomunicatii, iar sotia sa - la un spital. Au impreuna doi copii.

GEORGE DRAGOMAN, roman stabilit in Londra: ''Noi am cumparat o casa anul trecut si o sa platim probabil mai mult, o sa ne coste mult mai mult. Cred ca nivelul de trai o sa scada pentru o perioada, poate cativa anisori, posibil sa fie o alta recesiune."

Nu se simte in largul lui nici Andrei, un tanar care a facut marketing si care lucreaza deja in domeniu, la o companie.

ANDREI TIU, roman stabilit in Londra: "La momentul asta, toata lumea este foarte dezorientata, as putea spune, cu privire la ce se va intampla, cum vor evolua lucrurile de acum inainte, accesul la unele lucruri sa fie mai greu, anumite burse de studiu sau de master, care ar putea fi poate ingreunate decat pentru studentii britanici si chiar fonduri europene la care aveau acces si pe care intentionam si eu la iau."

Oricat de sumbru pare viitorul, George nu vrea sa sa intoarca acasa.

GEORGE DRAGOMAN, roman stabilit in Londra: "Avem joburi destul de sigure, ca sa zic asa, o sa castigam probabil la fel, dar o sa cumparam mai putin cu banii pe care o sa-i avem. Dar asta nu inseamna ca n-o sa putem supravietui. Nu se pune problema, in cazul meu cel putin, sa ma intorc. Nu!"

In confuzia generala, altii iau in calcul sa revina in Romania.

Marius Lobontiu: "Sunt aici de 5 ani si lucrez ca si webdesinger. Acum pare din ce in ce mai clar ca ar fi mai ok sa mergem acasa la un moment dat, pe masura ce vom vedea ce se intampla aici."

Teoretic, romanii din Regat vor putea trai la fel ca pana acum, in urmatorii doi ani, cat va dura divortul dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Reprezentanta Organizatiei Romani in UK, Cristina Irimie, le-a transmis celor care sunt in Marea Britanie si nu si-au legalizat statutul sa o faca pentru ca inca mai au timp.

"Decizia de iesire a Marii Britanii din UE este o decizie soc care ne va afecta pe toti cei care suntem acolo, nu cred ca ne dam seama intru totul de efecte, dar tuturor oficialilor din Romania le transmit ca este momentul sa dea dovada de maxima responsabilitate si sa ne reprezinte, pentru ca avem nevoie", a declarat vineri, la Congresul romanilor de pretutindeni, Cristina Irimie.

Ea a apreciat ca lucrurile trebuie tratate cu calm, dar pro-activ, si ca trebuie ca reactia sa fie, de aceasta data, englezeasca, nu romaneasca.

"Cred ca trebuie sa dam dovada de calm, cred ca trebuie sa reactionam englezeste si nu romaneste, adica sa cautam solutii activ, sa fim pro-activi in cautarea solutiilor. Noi, cei care jucam un rol de leadering in cadrul comunitatii romanesti, acum este momentul sa aratam ca suntem lideri, sa fim responsabili, sa ne unim si sa fim foarte, foarte perseverenti in informare", a mai spus reprezentanta romanilor din UK.

Intrebata cum ar trebui sa se pozitioneze autoritatile romane in negocierile care vor urma, ea a precizat ca este foarte important ca Romania sa isi dea seama de importanta negocierilor directe cu Marea Bitanie.

"Avem nevoie de diplomatie, avem nevoie de lobby si avem nevoie de mesaje clare si pertinente in aceste negocieri. Trebuie sa jucam un rol activ, trebuie sa ne gandim ca extremistii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment si vom deveni din nou tapul ispasitor. Este foarte greu ca la numarul actual al romanilor din Marea Britanie sa mai traim vremurile din 2006. Este ciudat ca se repeta istoria, pentru ca in urma cu zece ani eram catalogati ca cetateni second hand ai Europei, iar acum vedem ca, practic, pana astazi, ne-am bucurat doar de doi ani si jumatate de drepturi egale pe piata muncii din Marea Britanie cu ceilalti cetateni europeni. Tuturor oficialilor din Romania le transmit ca acum este momentul sa dea dovada de maxima responsabilitate si sa ne reprezinte pentru ca avem nevoie", a declarat Irimie.

Ea mai spus ca, deocamdata, situatia celor care doresc sa mearga la studii in Marea Britanie este incerta, pentru ca nu au avut loc negocieri in acest sens, dar ca universitatile britanice nu isi permit sa piarda studentii europeni.

"Sunt convinsa ca se vor purta negocieri, deoarece sistemul universitar din Marea Britanie nu va putea supravietui fara studentii europeni si aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca de asta trebuie in primul rand sa se asigure Romania, ca toti cetatenii europeni vor fi tratati in mod egal. Chiar si in presa este unul din putinele subiecte pentru care nu exista raspuns, asta si pentru ca nu a existat un precedent, dar universitatile britanice beneficiaza de fonduri europene. Vor fi proceduri care vor dura foarte mult", a mai spus reprezentanta romanilor din UK.

Ea a adaudat ca potrivit numerelor de asigurare sociala care s-au emis, in Marea Britanie in prezent sunt intre 400.000 si 500.000 de romani.

Iohannis: Romania va negocia astfel incat sa avem grija de romanii care traiesc in Marea Britanie

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este un proces de durata, iar in acest timp vor avea loc negocieri din care Romania va face parte si va negocia astfel incat interesul Romaniei sa fie protejat si sa aiba grija de romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie, a declarat presedintele Klaus Iohannis, la finalul consultarilor de vineri de la Cotroceni, la care au luat parte premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR si liderii partidelor politice.

Geoana, despre Brexit: E o veste catastrofala; cei mai afectati vor fi studentii romani din Marea Britanie

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana a declarat, vineri, pentru News.ro ca rezultatul referendumului din Marea Britanie este ”o veste catastrofala” pentru proiectul european, el apreciind ca, deocamdata, romanii din Regatul Unit nu vor avea de suferit, dar ca in perspectiva multi vor incerca sa obtina cetatenia britanica, iar dupa iesirea efectiva din UE studentii romani vor fi cei mai afectati, pentru ca nu vor mai beneficia de taxe de scolarizare reduse.

”Este o decizie cu efecte colosale la nivel global si european. Pentru proiectul european este o veste catastrofala, este cea mai mare infrangere a proiectului european de la inceputul acestui experiment in urma cu cateva decenii. Ne asteapta ani de incertitudine de natura politica, economica si strategica, iar pentru noii veniti in Europa si pentru tarile de flanc din NATO faptul ca principalul aliat al Americii in Europa nu mai face parte din UE reprezinta si o problema de natura strategica si de securitate”, a declarat Geoana.

El a amintit ca limita juridica consemnata in tratat a procesului de iesire a Marii Britanii din UE este de doi ani: ”Exista un interval de doi ani care ar trebui sa permita o iesire negociata, anevoioasa, complexa, de multe ori contradictorie a unui stat membru. Cred ca in intervalul 1-2 ani acest proces se va produce, vor exista evident interese britanice de a obtine un statut de tip Norvegia de exemplu care e un statut relativ avantajos”.

”Pentru romanii care lucreaza in Marea Britanie nu se va intampla mare lucru in prima etapa, pentru ca iesirea din UE este negociata, dar din punct de vedere al celor care se afla acolo fara documente valabile vor avea de suferit. Cei care sunt in regula cu actele cred ca vor incerca sa-si ia cetatenie pentru ca vor sa ramana, ceea ce este o veste proasta pentru noi, iar pe termen relativ apropiat cei mai afectati vor fi studentii romani, pentru ca in clipa in care se va cosfinti juridic vorbind iesirea Marii Britanii, atunci si taxele reduse de scolarizare de care beneficiaza studentii din statele UE vor inceta sa mai opereze”, a mai spus Mircea Geoana.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum se vede BREXITUL pe internet. Britanicii cauta cum sa isi faca pasaport irlandez, iar romanii, cat e cursul valutar
Cum se vede BREXITUL pe internet. Britanicii cauta cum sa isi faca pasaport irlandez, iar romanii, cat e cursul valutar

Decizia cetatenilor Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana are ecouri si in mediul on-line, unde cei ingrijorati sau nemultumiti de rezultatul referendumului cauta solutii si vor sa afle care sunt consecinte imediate.

Presedintele Iohannis, despre BREXIT.
Presedintele Iohannis, despre BREXIT. "Vom avea grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca, din discutiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dupa Brexit, a rezultat ca nu sunt motive de ingrijorare pentru economia romaneasca.

BREXIT. AP:
BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei

BREXIT LIVE UPDATE. Este o vineri neagra pentru democratia europeana. Spre stupefactia generala, Marea Britanie devine prima tara care decide sa paraseasca Uniunea.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.