Presedintele Iohannis, despre BREXIT. "Vom avea grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca, din discutiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dupa Brexit, a rezultat ca nu sunt motive de ingrijorare pentru economia romaneasca.

Iohannis: Vom avea grija de romanii care traiesc in Marea Britanie

"Iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine. E un proces care va dura destul de mult. Specialistii evalueaza la 2 ani, timp in care se va negocia si pot sa va asigur ca Romania este parte in aceasta negociere si Romania va negocia in asa fel incat interesul Romaniei sa fie protejat si Romania va negocia in asa fel incat sa avem gija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie.

Este important de stiut ca Marea Britanie, dupa iesirea din UE, va ramane un partener foarte important pentru noi, un partener important pentru Romania. Nu va avea insa statul privilegiat in relatia cu UE. In discutiile pe care le-am avut astazi, am solicitat si primit informatii importante pentru tara, pentru romani.

Premierul ne-a asigurat ca impactul BREXIT-ului asupra economiei romanesti nu este mare, nu este motiv de ingrijorare si va fi gestionat fara probleme majore.

Citește și
brexit getty
BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Am solicitat si primit informatii de la guvernatorul BNR ca impactul asupra monedei nationale este mic si gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat domnul Isarescu.

Am fost foarte bucuros sa constat consens politic intre liderii politici. Toti sunt de acord ca drumul Romaniei este in interiorul UE, impreuna cu celellate state membre. Toti au fost de acord ca un atu important pentru Romania in toate etapele de renegociere care vor avea loc este stabilitatea Romaniei, faptul ca suntem o tara cu crestere economica si toti au fost de acord ca acest atu nu trebuie pus sub semnul intrebarii din motive electorare. Am propus si s-a acceptat o paradigma in felul in care vom aborda impreuna chestiunile legate d e evolutia UE.

Marti si miercuri se tine Consiliul European la care voi participa. Dupa revenirea in tara, voi invita pe toti cei care au fost astazi la discutii la Cotroceni pentru a-i informa asupra celor discutate si hotararilor de la Bruxelles, pentru a stabili impreuna cum vor merge mai departe. Pentru toata lumea este clar ca Europa, UE, are mult de lucru. Trebuie sa redefinim proiectul european. Sa il facem mai bun, mai usor de inteles pentru cetateanul de rand, mai performant. Aceleasi lucruri sunt valabile pentru Romania.

A existat consens politic si vointa politica pentru integrare. Nu a existat din pacat un proeict national post-aderare. Acum este momentul sa recuperam, sa elaboram un nou proeict de tara, luru pe care il vom face impreuna.

Vom avea grija ca Romania si UE sa iasa intarita din aceasta criza."

Ciolos: Sa facem un atu din situatia economica buna

Romania poate face un atu din situatia economica buna pentru a-si creste rolul ca stat membru al Uniunii Europene, motiv pentru care e nevoie de prudenta in deciziile politice care pot avea impact asupra bugetului, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos.

"Romania se bucura de o situatie economica buna in momentul de fata si e foarte important ca, prin masurile pe care le luam, prin atitudinea pe care o vom avea in perioada imediat urmatoare, si la nivelul Guvernului, dar si la nivelul clasei politice, sa facem in continuare din aceasta situatie economica un atu pentru a creste rolul si impactul pe care Romania il poate avea ca stat membru al UE in discutiile care vor urma. Din acest punct de vedere nu pot decat sa invit la prudenta in deciziile politice care vor fi luate in acest an electoral, mai ales decizii politice care pot avea un impact asupra bugetului, decizii politice care pot avea in general un impact asupra economiei", a spus prim-ministrul, la Palatul Victoria, intr-o declaratie de presa pe tema referendumului din Marea Britanie.

Dacian Ciolos a adaugat ca a avut deja o discutie cu vicepremierii, cu ministrul Afacerilor Externe si cu seful Cancelariei ca, la nivelul Guvernului, sa fie continuate analizele "privind impactul pe care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana poate sa il aiba asupra Romaniei".

"Vom lucra si vom continua analizele pe trei dimensiuni: pe o dimensiune economica, pe o dimensiune sociala si pe o dimensiune institutionala. Aceste elemente le vom supune dezbaterilor, discutiilor, va vom informa, pentru ca eu cred ca este foarte important ca pozitiile pe care le construim, dezbaterile pe care organizam sa fie bazate pe fapte si pe elemente cat mai precise si mai apropiate de realitate pentru a mentine aceasta discutie in limitele rezonabile ale calmului si ale previzibilitatii", a subliniat premierul.

Consultari la Cotroceni

"Din discutiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am inteles ca nu sunt motive de ingrijorare pentru economia Romaniei si pentru finantele romanesti", a spus Iohannis, in debutul consultarilor de la Cotroceni cu premierul Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si liderii partidelor politice.

Presedintele Iohannis i-a invitat vineri, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, dar si pe liderii partidelor politice, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

"I-am invitat astazi, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 11,00, pe prim-ministrul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor politice, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii'', a scris Iohannis vineri pe Facebook.

Laszlo Borbely: Este o surpriza pentru toata Europa, un semnal de alarma; de astazi UE nu mai e ce a fost

Iesirea Marii Britanii din UE este o surpriza pentru toata Europa si un semnal de alarma, pentru ca ''se deschide o fila noua in istoria UE'', este de parere presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Laszlo Borbely.

"Este o surpriza pentru toata Europa si un semnal de alarma pentru ca se deschide o fila noua in istoria UE. De astazi UE nu mai e ce a fost si va trebui foarte curand sa se analizeze si problemele juridice, care sunt consecintele economice, juridice ale iesirii Marii Britanii. Este un semnal pentru toata Europa, acel spirit de solidaritate care este in principiile de baza, daca mai functioneaza sau nu in UE, pentru ca asemenea referendumuri se pot anunta practic in toate tarile din UE", a declarat pentru AGERPRES Laszlo Borbely.

El a spus ca partidele populiste, care nu au o alta ideologie decat una antieuropeana, antimigrationista si nationalista, au castigat teren si acestea vor profita de "aceasta bresa" care s-a format in ceea ce priveste solidaritatea din UE.

Laszlo Borbely considera ca vor fi si consecinte sociale, pentru ca, probabil, Marea Britanie va decide conditii mai dificile pentru cei care vor sa lucreze aici.

"Stim foarte bine ca sute de mii de cetateni romani lucreaza in Marea Britanie si e clar ca una dintre deciziile care se vor lua in curand, probabil, va fi restrictionarea sau in orice caz conditii mai dificile de a se angaja in Marea Britanie. Deci, are si o consecinta si asupra Romaniei. E foarte ingrijorator ceea ce se intampla si va trebui probabil sa se analizeze cum merge mai departe UE in aceasta noua structura. (...) Este o situatie fara precedent, nu putem aprecia care sunt consecintele reale care vor fi dupa iesire", a adaugat presedintele Comisiei de politica externa.

"Ce ai facut, David Cameron? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE"

Si fostul presedinte Traian Basescu a comentat, intr-o postare pe Facebook, decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, scriind: "Ce ai facut, Cameron?"

Basescu apreciaza ca britanicii nu au fost suficient de informati privind consecintele unei asemenea decizii, ca va deveni discutabila insasi unitatea Marii Britanii si ca statele ramase in UE vor trebui sa dea dovada de solidaritate.

"Ce ai facut, David Cameron? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE", scrie fostul sef al statului.

El considera ca procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani si se intreaba: "Oare cat de "unit" va mai ramane si Regatul Unit?".

In opinia lui Basescu, "este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi".

Ponta: E cel mai greu moment din istoria UE. Pacat ca Romania are cei mai inepti si incapabili lideri

Fostul premier Victor Ponta afirma ca decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana reprezinta cel mai greu moment din istoria UE si ca acum este nevoie de lideri puternici si cu viziune.

"Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat ( nu doar prin votul de ieri ci in multi ani). Ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani!", scrie Ponta.

El se declara convins ca britanicii nu sunt antieuropeni si ca au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump, "de fapt impotriva establishment-ului, a unui sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des"

"Daca intelegem asta, putem indrepta raul, daca nu, va fi din ce in ce mai rau!", avertizeaza fostul premier.

Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in referendumul istoric de joi, a anuntat oficial, la Manchester, presedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta
Romania ar putea pierde in viitor din exporturile spre Regat. MFP: Efectele Brexit sunt gestionabile, avem rezerve de valuta

Pentru Romania, Brexit-ul a insemnat, in primul rand, valute ceva mai scumpe si fluctuatii importante pe Bursa. Economistii sustin insa ca Banca Nationala va contra devalorizarea leului in apararea caruia a si intervenit la pranz.

BREXIT. AP:
BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei

BREXIT LIVE UPDATE. Este o vineri neagra pentru democratia europeana. Spre stupefactia generala, Marea Britanie devine prima tara care decide sa paraseasca Uniunea.

Iesirea Marii Britanii din UE,
Iesirea Marii Britanii din UE, "un soc imediat si violent" asupra economiei. Avertismente mondiale privind un BREXIT

Caderea PIB si scenarii cvasiapocaliptice apar in avertismentele mai multor personalitati internationale in ceea ce priveste iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.