Când vor fi vaccinate anti-Covid primele persoane, în SUA. Pfizer începe astăzi distribuirea serului

13-12-2020 08:37


Compania Pfizer începe duminică distribuirea dozelor de vaccin anti-COVID către spitalele americane, o operaţiune uriaşă din punct de vedere logistic şi foarte aşteptată de către autorităţile americane.

Vaccinarea propriu-zisă ar putea începe însă abia luni sau marți, în ciuda declaraţiilor mai vechi ale preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump.

Acesta susţinea că vaccinarea va începe la 24 de ore după ce Agenţia americană a medicamentelor aprobă utilizarea vaccinului în condiţii de urgenţă.

Primele doze de vaccin Pfizer/Biontech pleacă duminică dimineaţă de la fabrica Pfizer din orăşelul Kalamazoo, din Michigan. Serviciul poştal şi gigantul serviciilor de curierat FedEX vor transporta dozele în toată America, sub escortă agenţilor federali. În prima fază, trei milioane de doze vor fi distribuite.

În acest timp, medicii americani fac ultimele pregătiri. La un centru medical al Universităţii din Maryland tocmai a sosit un congelator de înaltă performanţă, capabil să păstreze dozele de vaccin la temperatura potrivită.

Primele transporturi vor ajunge la centrele universităţii medicale din Maryland. Aici, specialiştii verifică integritatea recipientelor, care vor fi transportate apoi la alte centre medicale, unde serul va fi pregătit pentru inoculare.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a anunţat că vaccinarea va începe în cel mai scurt timp.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Primul vaccin va fi administrat în mai puţin de 24 de ore. Guvernatorii decid unde este distribuit vaccinul în statele lor şi cine îl va primi la început."

Dar secretarul american al sănătăţii a spus că departamentul pe care îl conduce va conlucra cu compania Pfizer, astfel încât campania de vaccinare în masă să poată începe mâine sau cel târziu marţi.

Întreaga procedură e una complexă, iar temperatura este un factor critic, pe care specialiştii trebuie să-l monitorizeze permanent.

Wes Wheeler, UPS Healthcare: "La fund este un strat de gheaţă carbonică, la mijloc - încărcătura utilă, iar deasupra, alt strat de gheaţă carbonică."

În timpul transportului serul anti-Covid trebuie congelat la minus 70, 80 grade Celsius .

Dr. Susan Mashni, Mount Sinai Health: "Fiecare doză trebuie pusă în frigider în cel mult 90 de secunde după ce e scoasă din cutie."

Injectarea nu se poate face imediat.

Dr. Susan Mashni: "Este o suspensie congelată. Aşa că trebuie readusă la temperatura camerei. Asta va dura în jur de trei ore."

Cadrele medicale din linia întâi şi rezidenţii din căminele de vârstnici şi alte centre de îngrijire vor fi beneficiarii primelor tranşe de vaccin.

Cu toate astea, experţii medicali avertizează că rezultatele vaccinării la scară largă vor fi vizibile abia în cursul anului viitor.

Dr. Megan Ranney, medic urgență: "Va mai trece destulă vreme până când vom reuşi să vaccinăm suficienţi oameni ca să obţinem acea imunitate de turmă de care avem nevoie ca să protejăm pe toată lumea - şi pe cei care se vaccinează, şi pe cei care nu o fac."

Până atunci, populaţia e sfătuită să poarte în continuare măşti, să se spele frecvent pe mâini şi să păstreze distanţa.

Tags: pfizer, vaccin, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO