Canada, a doua țară care a aprobat vaccinul anti-Covid produs de Pfizer

10-12-2020 17:55


Canada s-a alăturat Marii Britanii, aprobând la rândul său vaccinul anti-Covid produs de Pfizer-Biontech.

Serul ar putea primi undă verde și în Statele Unite până la sfârșitul acestei săptămâni, iar Israelul a anunțat că va începe campania de imunizare pe 27 decembrie.

Reacțiile alergice severe la vaccinuri sunt foarte rare, cred experții. Anunțul vine după ce două cadre medicale inoculate cu serul anti-Covid de la Pfizer-Biontech în Marea Britanie au avut probleme. Ambele erau predispuse la reacții alergice severe. Însă acum se simt bine, anunță responsabilii medicali.

Se poate întâmpla la administrarea unei doze dintr-un milion - a spus profesorul David Salisbury, fost director al programului britanic de imunizare.

Autoritatea britanică de reglementare a anunțat că este contraindicată inocularea celor cu istoric de reacții alergice severe la alimente, medicamente și vaccinuri. Mai ales cei din categoria persoanelor vulnerabile, care sunt vaccinate în aceste zile în Regatul Unit.

Stephen Evans, profesor London School of Hygiene&Tropical Medicine: „Mereu va fi un anume risc de reacţii adverse. Însă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării cu o mică probabilitate să apară reacţii adverse.”

Mii de persoane au fost imunizate până acum în Regatul Unit fară să aibă reacții adeverse. Primul beneficiar al serului anti-Covid din Regatul Unit, Margaret Keenan, a părăsit spitalul din Coventry ca un erou. Se pregătește să sărbătorească alaturi de familie cea de a 91-a aniversare.

Printre cei injectați se numără și administratorul unui cămin de bătrâni, care a fost la un pas de moarte după ce s-a îmbolnăvit de Covid.

Totul, până acum, indică siguranţa serului Pfizer-Biontech. Drept urmare Canada a devenit a doua țară din lume care a aprobat utilizarea, în regim de urgență a acestui vaccin anti-Covid.

Guvernul canadian a contractat, pentru început, 20 de milioane doze din acest ser împotriva coronavirusului, suficiente pentru inocularea a 10 milioane de persoane.

Și Statele Unite sunt aproape de aprobarea vaccinului Pfizer Biontech.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Statul New York așteaptă alocarea inițială a 170.000 de doze. Ar putea ajunge chiar în acest week-end.”

În spitalele americane și în centrele de vaccinare din statele Unite au fost exersate procedurile de depozitare și administrare a vaccinului.


VIDEO PROTVPLUS.RO