California a devenit „iadul pe pământ”. Mărturia unui român mutat în SUA
Dezastrul provocat de incendiile catastrofale din nordul Californiei, în Statele Unite, este greu de imaginat.
Parcă „a coborât iadul pe pământ", spun supravieţuitorii, îngroziţi de tot ce au văzut şi îndureraţi de bilanţul dramatic: 63 de morţi şi peste 630 de dispăruţi, în timp ce aşezările prin care au trecut flăcările sunt mormane de cenuşă. Nimic nu a mai rămas în picioare şi nu se poate respira, ne-au povestit şi românii care locuiesc în zonele afectate. Autorităţile vorbesc despre cele mai mari focuri din ultimii o sută de ani.
VEZI AICI TOATĂ OFERTA EMAG DE BLACK FRIDAY
Pentru locuitorii din California, infernul pare fără sfârşit. Focul a distrus localităţi întregi, mii de case şi maşini. Printre cei care au avut de suferit se numără şi românii care trăiesc în acest stat.
Flaviu Pop, român din California: „Au fost locuințe în care oamenii au trebuit să fie evacuați și efectiv au fost spulberate. Mulți oameni și-au pierdut casele, proprietățile, mașina, tot ce a fost de valoare și au trebuit să plece.”
Iar autorităţile au anunţat că numărul dispăruţilor a „sărit", de pe-o zi pe alta de la 130 la peste 630, majoritatea oameni în vârstă.
Oficial american: „Numărul dispăruţilor a crescut cu 501. Trebuie să vă explic puţin cum a crescut peste noapte. Oameni buni, trebuie să înţelegeţi că este o listă în continuă schimbare. În unele zile avem mai mulţi oameni, în altele mai puţini, iar la final, când vom fi încheiat procesul, sper că vom şti de soarta fiecăruia.”
Rudele au fost rugate de anchetatori să ofere mostre ADN, pentru a ajuta la procesul de identificare.
Localnic: „Erau mulţi bătrâni acolo, care n-au avut timp să plece.. Nici nu şi-au dat seama. Era 6.30 dimineaţa.”
Localnic: „E o tragedie!”
Femeie: „Anvelopele maşinii au ars şi s-au lipsit de asfalt.”
Adăposturile pentru evacuaţi sunt tapetate cu fotografii şi mesaje stâșietoare pentru cei dispăruţi. În fiecare zi, echipele de căutare găsesc noi victime, printre ruinele celor peste 10.000 de clădiri distruse în nimicitorul incendiu. Câini de căutare, membri ai Gărzii Naţionale, ajutoare de şerif şi chiar antropologi sunt implicaţi în cumplita misiune.
Salvator: „Ne ajută în cazurile unde trebuie să diferenţiem rămăşiţele umane de restul.”
Pentru locuitorii care s-au întors în orăşelul Paradise, e greu să recunoască frânturi din fostele lor locuinţe. Aceste imagini filmate din drona în ce a fost odată oraşul Paradise, ilustrează în mod sfâşietor amploarea dezastrului.
Bărbat: „Asta era curtea din spate. Aveam un gard aici, iar cabana era în partea aceea.”
Savator: „Te simţi groaznic pentru aceşti oameni... Este devastator pentru ei. Imaginaţi-vă cum este să te întorci aici şi să vezi cum arătă casa ta.”
O altă problemă din ce în ce mai apăsătoare este poluarea aerului, devenit irespirabil nu doar în zona afectată, ci şi în oraşele apropiate, cum ar fi San Francisco.
Locuitorii au fost sfătuiţi să nu iasă din case fără măşti, să îşi protejeze ochii cu picături speciale şi să evite să facă sport în aer liber. În acest timp, în regiuni întinse din Statele Unite a venit iarna. Un viscol puternic a lovit zona de centru şi vest şi se deplasează lent spre Coasta de Est.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!