BREXIT. Soarta Regatului Unit si a Europei, pe muchie de cutit. Ce arata ultimul sondaj inainte de referendumul istoric

×
Codul embed a fost copiat

Soarta Regatului Britanic si a Europei sunt pe muchie de cutit cu doar cateva ore inaintea unui referendum istoric. Taberele sunt umar la umar, iar expertii considera cruciala prezenta la vot.

Cititi in articol:

Ultimul sondaj anterior referendumului indica un avans de 1% pentru tabara care sustine iesirea din UE
Jean-Claude Juncker: Nu va exista in niciun caz o noua negociere cu Marea Britanie dupa referendum
Un biograf spune ca regina Elisabeta a II-a ar fi cerut trei motive in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE
Cum va fi afectata Romania de un eventual Brexit
Hollande: Britanicii ar putea sa-si piarda permanent accesul la piata unica daca voteaza pentru Brexit

Nigel Farage: Daca Marea Britanie ramane in UE dupa referendum, Danemarca sau Olanda vor iesi primele
► O deputata britanica anti-Brexit, amenintata pe Twitter ca ii vor fi ucisi copiii si nepotii
► Turcia considera ca nu este corect sa se foloseasca statutul sau ca argument

Ultimul sondaj anterior referendumului indica un avans de 1% pentru tabara care sustine iesirea din UE

Sondajul Opinium indica miercuri, cu doar o zi inainte de referendumul crucial pentru viitorul blocului comunitar, un avans de 1% pentru tabara care sustine iesirea din UE. Intre timp, 9% din alegatori raman indecisi, iar o diferenta de 1% cade in marja de eroare a sondajului, transmite Reuters, conform news.ro.

Citește și
marea britanie
BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE: "Divortul va consuma timp si va fi greoi"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Opinium sustine ca cele doua tabere sunt aproape la egalitate, daca luam in considerare marja de eroare.

”Asta pune cele doua tabere la egalitate, cu rezultate care intra in marja de eroare, in ciuda faptului ca am marit esantionul”.

Sondajul a fost bazat pe 3.011 interviuri realizate in perioada 20-22 iunie.

Pareri impartite in randul analistilor

Tinerii, cu istoric modest in privinta participarii la urne, sustin puternic ramanerea in UE. In schimb, cei mai in varsta - mai constiinciosi la urne - vor iesirea din Uniune. Aseara, fostul si actualul primar al Londrei si-au jucat patimas ultima carte.

La nivelul strazii, suveranitatea si imigratia sunt pe buzele tuturor. Si nici macar nu trebuie sa fii englez din mosi-stramosi ca sa le pretuiesti.

Pakistanez: "Europenii vin aici, nu muncesc, doar solicita ajutoare sociale si le rapesc sansele celor nascuti aici".

Implicatiile economice sunt si ele intens discutate. Nici finantistii americani nu dorm linistiti. In schimb, argumentele celor care voteaza impotriva Brexit sunt nu atat pragmatice, cat simbolice.

Romania nu va fi grav afectata de o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana si nici romanii care muncesc legal in Regat. Aceasta este parerea specialistilor de la noi despre un eventual rezultat negativ la referendumul de maine. Peste 230 de mii de romani lucreaza in Marea Britanie, potrivit cifrelor oficiale.

Eventuala iesire din Uniune a Marii Britanii nu starneste aproape nicio reactie de ingrijorare printre locuitorii din Bucuresti.

Specialistii in schimb sustin ca tinerii vor avea de suferit cand vor intra pe piata muncii din Regat.

Prof. dr. Dumitru Miron, profesor la ASE: "Cred ca tinerii care se duc sa studieze in Marea Britanie nu vor avea de pierdut, indiferent daca iese sau nu, cat timp studiaza, pentru ca avem tineri performanti. Vor avea de pierdut dupa ce termina studiile pentru ca oportunitatile de job si de miscare si translatie a acumularilor, a vechimii, sunt afectate."

Sunt 223 de mii de romani inregistrati cu forme legale de munca in Marea Britanie, dar si peste 100 de mii, fara acte.

Prof. dr. Dumitru Miron, profesor la ASE: "Aceia care asteapta numai efectele benefice ale statului bunastarii, aceia ar putea avea niste costuri de oportunitate. Exista acea categorie a asa-numitor "turisti ai bunastarii" - aceia paradoxal nu vor avea nimic de pierdut."

Asta pentru Martea Britanie si-a negociat deja in Consiliul Europei optiunea de a nu oferi anumite beneficii decat cetatenilor proprii. Desi multi sustin ca "felia" de fonduri europene s-ar putea ingusta pentru Romania, dupa Brexit, oficialii romani contrazic informatia.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene: "In orice formula care se va concretiza pentru Brexit, pentru concretizarea Brexitului nu vom vorbi de o reducere, si asta va fi pozitia oficiala a Romaniei, ne vom lupta pentru cetatenii romani si pentru ca aceasta forma de transfer sa ramana."

Cat despre turistii romani, acestia ar putea avea nevoie de vize, luate pe un sistem de puncte, similar celui existent in Australia, sustin analistii. Cu totii cred insa ca sunt sanse mici ca la Referendumul de maine sa castige tabara anti-europeana.

Jean-Claude Juncker: Nu va exista in niciun caz o noua negociere cu Marea Britanie dupa referendum

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, azi, ca nu va exista in niciun caz o noua negociere cu Londra in urma referendumului privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, potrivit Le Figaro online.

"Politicienii si alegatorii britanici trebuie sa stie ca nu va exista in niciun caz o noua negociere" cu Marea Britanie, a declarat Juncker in timpul unei conferinte de presa cu cancelarul asutriac, Christian Kern. "Afara inseamna afara", a mai subliniat acesta.

Comisia Europeana a anuntat inca din februarie ca nu intentioneaza sa se amestece in campania din Marea Britanie. Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker si-a exprimat de nenumarate ori dorinta ca Marea Britanie sa ramana in UE.

Chiar miercuri, la Atena, el a calificat drept "act de automutilare" ideea iesirii Marii Britanii din UE. In mai, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, el a avertizat ca, in caz de plecare, Marea Britanie va fi considerata o "tara terta", iar britanicii vor fi vazuti ca niste "dezertori ce nu vor fi primiti cu bratele deschise".

Cititi si: Argumentele taberelor "pro" si "contra" si ce se afla in spatele disputei Marea Britanie - Uniunea Europeana

Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE: "Divortul va consuma timp si va fi greoi"

Ce se va intampla in prima saptamana dupa referendum, daca britanicii voteaza sa paraseasca UE

Un biograf spune ca regina Elisabeta a II-a ar fi cerut trei motive in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE

Regina Elisabeta a II-a ar fi cerut in timpul unei cine sa i se dea 'trei motive bune' pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, a declarat biograful suveranei britanice, Robert Lacey, citat de agentia EFE. El a facut aceasta marturisire publicatiei The Daily Beast cu o zi inaintea referendumului la care britanicii vor decide daca mai vor ca tara lor sa faca parte din blocul comunitar.

Dar un purtator de cuvant al Palatului Buckingham a declarat, tot miercuri, ca regina nu se implica in politica si actioneaza in chestiunile politice conform recomandarilor guvernului, iar in ceea ce priveste votul de joi, decizia trebuie luata de electoratul britanic.

De asemenea, intr-o declaratie data ulterior agentiei britanice de stiri Press Association (PA), Robert Lacey a minimalizat importanta intrebarii pusa de regina conform afirmatiei sale initiale. Biograful a mentionat acum faptul ca 'reginei ii place sa poarte dezbateri consistente in timpul unei cine', el insistand ca 'a fost vorba doar de o intrebare'. Totusi, Robert Lacey a subliniat ca regina, in varsta de 90 de ani, 'este constienta de complexitatile pe aceasta tema in diferitele parti ale Regatului Unit'.

ANALIZA: Un vot pro-Brexit ar afecta Romania mai ales printr-o posibila reducere a fondurilor europene

Un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, la referendumul de joi, va afecta economic Romania in primul rand prin reducerea sumelor trimise de romanii care muncesc in Regatul Unit si prin scaderea bugetului Comisiei Europene, din care sunt puse la dispozitie fondurile europene alocate Romaniei, considera economistii consultati de News.ro. Pe termen scurt, leul se va devaloriza si bursa va scadea.

Fisurarea ideii de Uniune Europeana poate avea, in viziunea multor ganditori, efecte neasteptate, cele economice fiind doar cele mai vizibile, cel putin intr-o prima faza. Economistii vorbesc de o deteriorare a sentimentului - sau increderii - investitorilor, pe termen cel putin scurt, in cazul iesirii Marii Britanii din UE, iar statele emergente, asa cum este considerata si Romania, ar avea cel mai mult de suferit.

In cazul Romaniei, cei mai importanti analisti considera ca economia va fi afectata in cazul unui vot pro-Brexit, chiar daca mai putin decat in cazul altor state europene.

Potrivit unui raport publicat saptamana aceasta de analistii grupului financiar italian Unicredit, in cazul unui eventual Brexit, aversiunea la risc a investitorilor pe termen scurt ar urma sa se deterioreze cu cel mult 5%.

Pe termen mediu, Brexit-ul ar putea taia jumatate de procent din cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei.

Un alt efect important va fi asupra sumele trimise in tara de catre romaniii care muncesc in Marea Britanie.

Un alt efect negativ pentru Romania ar fi reprezentat, in cazul unui Brexit, de scaderea bugetului UE, la care contribuie si Marea Britanie.

In acest caz, exista doua variante: fie cele 27 de state ramase in UE decid sa creasca contributia pentru a pastra bugetul la acelasi nivel, fie pastreaza contributia la acelasi nivel si taie din bugetul alocat fondurilor europene, subliniaza analistii.

Romania se numara printre principalii beneficiari de fonduri europene, din cauza decalajului economic foarte mare fata de statele bogate din vestul Uniunii. Doar pentru perioada 2014-2020, Romania beneficiaza de fonduri europene nerambursabile de 43 de miliarde de euro.

Efectele comerciale in cazul unui Brexit ar fi, in schimb, mai mici asupra Romaniei. "Relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie nu sunt foarte importante, iar prezenta companiilor britanice aici nu este atat de mare", a explicat, pentru News.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Insa Brexitul se va vedea, in primul rand, pe burse. Pietele financiare europene, inclusiv cea a Romaniei, vor scadea cu siguranta in cazul in care britanicii voteaza in favoarea iesirii din UE, dar cea mai mare cadere va avea loc chiar pe piata de la Londra, avertizeaza economistii.

Analistii Unicredit estimeaza ca, in cazul unui vot pro-Brexit, leul se va devaloriza temporar cu 5%, scenariu care ar insemna un curs euro/leu aflat la niveluri maxime istorice, de peste 4,7 lei/euro. In schimb, analistii ING cred ca, in cazul unui vot pro-Brexit, leul se va deprecia pe termen scurt pana la 4,55-4,56 lei/euro.

Un vot pentru ramanerea Marii Britanii in UE ar aprecia, in schimb, leul romanesc.

"Dat fiind faptul ca ING se asteapta ca Marea Britanie sa ramana in UE, estimam ca leul se va aprecia puternic vineri (24 iunie nr.r.) si ar putea incheia saptamana aproape de 4,50 lei/euro", se arata intr-un raport al ING.

Un alt efect asupra Romania ar putea fi prin canalul dobanzilor la imprumuturile externe ale statului.

Economistii Unicredit se asteapta, insa, la efecte reduse asupra Romaniei pe termen scurt, deoarece investitorii straini detin doar 18% din obligatiunile emise de Ministerul Finantelor pe piata locala.

In plus, datoria publica a Romaniei, de 38,1% din PIB la 31 martie, este redusa comparativ cu nivelul din celelalte tari din regiune.

 

Francois Hollande avertizeaza ca britanicii ar putea sa-si piarda permanent accesul la piata unica daca voteaza pentru Brexit

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a lansat miercuri un nou avertisment cu privire la posibilitatea ca britanicii sa-si piarda permanent accesul la piata unica europeana, daca rezultatele referendumului vor fi in favoarea iesirii din UE. Anuntul liderului francez vine cu doar o zi inainte de deschiderea urnelor la referendumul britanic, scrie Reuters.

”Daca alegerea britanicilor este de a parasi UE... atunci aceasta va fi ireversibila”, a precizat Hollande, conform news.ro.

De asemenea, presedintele francez a explicat ca exista un risc ridicat ca Marea Britanie sa-si piarda permanent accesul la piata unica europeana, daca alege sa paraseasca blocul comunitar.

”Va exista un risc ridicat ca britanicii sa-si piarda accesul la piata unica si la tot ce are legatura cu zona economica europeana. Toata lumea trebuie sa fie constient de acest risc”.

Hollande nu este singurul lider european care a precizat ca britanicii ar putea sa fie izolati si sa piarda accesul la piata unica daca voteaza in favoarea iesirii din blocul comunitar, chiar daca politicienii britanici antieuropeni sustin ca tara va putea sa semneze un nou acord cu UE, care nu va implica contributii la bugetul european.

Joi, milioane de britanici sunt chemati la urne pentru a decide daca vor sau nu sa ramana in UE, insa decizia lor nu va fi una simpla, iar consecintele se vor resimti in toate statele membre.

Nigel Farage: Daca Marea Britanie ramane in UE dupa referendum, Danemarca sau Olanda vor iesi primele

Daca Marea Britanie va ramane in UE dupa referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor iesi primele, a avertizat unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, in ultima zi a campaniei pentru consultarea populara, relateaza BBC News.

El a subliniat ca referendumul se rezuma la „popor versus institutii” si ca, din acest motiv, „autoritatile sunt foarte, foarte speriate de acest vot” si vor „face tot ce pot pentru a castiga”.

“Putem sa ne descurcam mai bine de atat – maine (joi – n.r.) putem vota pentru o schimbare reala. Putem vota pentru a ne recupera tara, putem vota pentru a ne recupera granitele”, a ad[ugat el.

Politicianul a avertizat ca, daca britanicii vor vota pentru ramanerea din UE, Parlamentul European va incepe sa modifice acordul negociat cu premierul David Cameron la inceputul acestui an.

In discursul sau, Farage a indemnat oamenii sa voteze cu inima si suflentul si a sustinut ca adevaratul obiectiv al UE este o „uniune politica”. „Nici macar nu mai avem un pasaport britanic. Avem unul al UE – care, bineinteles, este disponibil pentru 508 milioane de oameni”, a subliniat el. “Vreau sa traiesc cu pasapoarte britanice si sub drapelul britanic”, a insistat el.

La randul sau, fostul primar al Londrei Boris Johnson a afirmat miercuri ca tabara sa trebuie sa lupte pentru fiecare vot. „Sper ca toti cei care vor sa preia din nou controlul asupra democratiei noastre va iesi la vot maine (joi – n.r.). Le spun oamenilor care se hotarasc acum, cel mai sigur lucru este ca voteze iesirea (din UE – n.r.)”, a afirmat el.

Taberele pro si anti-Brexit isi arunca miercuri ultimele forte in batalie - discursuri, interviuri, dezbateri si distribuire de manifeste - in incercarea de a-i convinge pe indecisi, in ajunul referendumului pe tema locului Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Miercuri seara, o ultima dezbatere, pe Channel 4, ii va opune pe deputatul din Partidul National Scotian (SNP) Alex Salmond, pro-UE,si pe Nigel Farage, liderul Ukip, un partid eurofob si antimigratie.

Aproximativ doua milioane de persoane s-au inscris, incepand din decembrie, pe listele electorale, ceea ce ridica numarul potentialilor alegatori in referendumulu de joi la 46,5 milioane - un record -, potrivit Comisiei electorale.

O deputata britanica anti-Brexit, amenintata pe Twitter ca ii vor fi ucisi copiii si nepotii

Deputata britanica Yvette Cooper, membra a Partidului Laburist, a primit un mesaj pe contul sau de Twitter in care era amenintata ca ii vor fi ucisi copiii si nepotii, ca urmare a campaniei facute de aceasta in favoarea "Remain" (ramanerea Marii Britanii in UE), informeaza miercuri The Independent si EFE.

Cooper a reclamat la politie continutul unui Tweet, postat marti pe contul sau, care includea urmatorul mesaj: 'Buna, Yvette, am primit de cinci ori mailurile tale de propaganda (in favoarea ramanerii Marii Britanie in Uniunea Europeana). Te rog inceteaza sau iti voi omori copiii si nepotii'.

Incidentul intervine la putine zile dupa ce un barbat cu presupuse probleme psihice si legaturi cu extrema dreapta, Thomas Mair, in varsta de 52 de ani, a ucis-o cu brutalitate cu lovituri de cutit si gloante saptamana trecuta pe Jo Cox, si ea membra a Partidului Laburist, in circumscriptia electorala a acesteia din nordul Angliei.

Cooper, deputata in circumscriptia Normanton, Pontefract and Castleford, a retransmis mesajul pe pagina sa de Twitter, adaugand urmatoarele cuvinte: 'Mi-a venit acest mesaj azi pentru ca pledez in favoarea Remain. Asta trebuie sa inceteze'.

Turcia considera ca nu este corect sa se foloseasca statutul sau ca argument in campania pentru Brexit

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat miercuri ca nu este corect ca statutul Turciei de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana (UE) sa fie folosit ca argument in campania pentru Brexit (iesirea Marii Britanii din UE), relateaza agentia Reuters.

''Nu este corect ca problema referitoare la cand va deveni Turcia membra a Uniunii Europene sa fie folosita in campania pentru Brexit. Turcia nu a fost niciodata o povara pentru UE'', a declarat Cavusoglu intr-o conferinta de presa la Ankara.

Cavusoglu a mai spus, dupa cum precizeaza si AFP, ca Ankara doreste ''cu orice pret'' ca Regatul Unit, sustinator de mult timp al aderarii Turciei la UE, sa ramana in blocul comunitar.

''Vrem ca Regatul Unit sa ramana cu orice pret in Uniunea Europeana'', a declarat seful diplomatiei turce in ajunul referendumului din Marea Britanie privind ramanerea sau iesirea Regatului Unit din UE.

Razboiul argumentelor

Au mai ramas mai putin de 24 de ore pana la startul votului, iar cele doua tabere isi joaca ultima carte. Premierul David Cameron a pornit intr-un turneu in viteza prin tara, la fel si starul taberei pro-Brexit, fostul edil al Londrei, Boris Johnson. Sondajele de opinie arata un mic avans al taberei care pledeaza pentru ramanerea tarii in Uniune.

Cele doua tabere si-au expus argumentele pe tema migratiei, economiei si suveranitatii, la ultima dezbatere televizata din campanie. Participantii, printre care fostul si actualul primar al Londrei, si-au pledat patimas cauza.

Sadiq Khan, primarul Londrei: "Boris, tu ar trebui sa stii cel mai bine. Jumatate de milion de slujbe din Londra depind direct de Uniunea Europeana. Jumatate din exporturile noastre merg catre Uniunea Europeana. Boris, de ce ti-ai schimbat parerea peste noapte?"

Boris Johnson, fostul primar al Londrei: "Uniunea Europeana este un motor pentru distrugerea locurilor de munca. Vedem asta peste tot in sudul Europei. Vedem asta si la noi in tara."

Nic Robertson, corespondent CNN: "Ce pot sa spun??? Uau, uau uau!!! Aceasta a fost cea mai aprinsa dezbatere din campanie. A fost o atmosfera care te-a trimis cu gandul la un meci de box, la o confruntare intre gladiatori. Prima ora din dezbatere, daca este sa ne luam dupa aplauzele si huduielile venite din partea publicului, a fost castigata de campania pro-Brexit. A doua ora a dezbaterii a fost dominata de cei care militeaza pentru ramanerea Marii Britanii in Uniune."

Ultima confruntare televizata din campanie nu i-a lamurit pe deplin pe britanicii confuzi si nici nu a influentat sondajele.

Richard Quest, corespondent CNN: "In ziua dinaintea deschiderii urnelor, pana si expertii sunt surprinsi de cat de strans este votul. Avansul de care se bucura campania pro-Brexit aproape s-a evaporat, iar acum pare ca tabara care sustine ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana si-a intarit pozitia. Iar daca este sa ne luam dupa reactia pietelor financiare, atunci City-ul londonez se asteapta la o victorie a taberei "in Uniune."

Presa britanica a adus din nou numele reginei in dezbatere. The Sun, publicatie pro-Brexit, a publicat un articol in care sustine ca suverana ar fi cerut pararea invitatilor la o cina privata cu privire la cele doua optiuni de la referendum.

"Va rog sa imi dati trei motive pentru care Marea Britanie ar trebui sa ramana parte a Uniunii Europene", ar fi declarat regina, potrivit The Sun.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
BREXIT. Argumentele taberelor
BREXIT. Argumentele taberelor "pro" si "contra" si ce se afla in spatele disputei Marea Britanie - Uniunea Europeana

Britanicii decid joi la urne - intr-un referendum cu o miza uriasa, asupra unor probleme complexe - daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau o paraseste.

BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE:
BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE: "Divortul va consuma timp si va fi greoi"

Marea Britanie va intra pe un teren nou in cazul care va vota joi sa paraseasca Uniunea Europeana, in conditiile in care nicio tara nu a facut acest lucru pana in prezent si ca aceasta posibilitate este prevazuta in tratatele UE.

BREXIT. Ce urmeaza in urmatoarele 7 zile dupa ce tabara anti-UE a castigat referendumul
BREXIT. Ce urmeaza in urmatoarele 7 zile dupa ce tabara anti-UE a castigat referendumul

Brexitul va deschide drumul catre o perioada de incertitudine politica majora, care prezinta evenimentele din prima saptamana de dupa vot.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.