BREXIT. Argumentele taberelor "pro" si "contra" si ce se afla in spatele disputei Marea Britanie - Uniunea Europeana

×
Codul embed a fost copiat

Britanicii decid joi la urne - intr-un referendum cu o miza uriasa, asupra unor probleme complexe - daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau o paraseste.

News.ro scrie un amplu articol despre ce se afla in spatele disputei dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana

CE ESTE UNIUNEA EUROPEANA?

Germania de Vest (fosta Republica Federala Germana, RFG), Franta si alte patru tari formeaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) in 1967, hotarate sa lase pentru intotodeauna in urma baia de sange din cele doua razboaie mondiale. Grupul devine Uniunea Europeana (UE) in 1993 si se transforma in blocul celor 28 de natiuni, cu peste 500 de milioane de locuitori, care se intinde in prezent din Irlanda si pana la Marea Egee, si care detine puteri substantiale asupra legislatiei, politicilor economice si sociale ale statelor membre. Uniunea are propriul Parlament, o banca centrala, iar 19 state membre folosesc euro, o moneda comuna.

DE CE SE GANDESTE MAREA BRITANIE SA IASA DIN UE?

Citește și
marea britanie
BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE: "Divortul va consuma timp si va fi greoi"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Marea Britanie a aderat la blocul european in 1973, insa numerosi britanici considera ca aceasta natiune insulara - o fosta putere imperiala, cu legaturi puternice cu Statele Unite - este fundamental diferita de vecinii sai europeni. Britanicii anti-UE resping totul, de la cotele de pescuit si pana la dimensiunea fructelor, care sunt decise la Bruxelles.
Viziunea antieuropeana este deosebit de puternica in Partidul Conservator al premierului David Cameron. In parte cu scopul de a-si linisti partidul a promis Cameron sa organizeze un referendum pe tema apartenentei tarii la UE, pana la sfarsitul lui 2017. Perspectiva unei iesiri a Marii Britanii din UE este cunoscuta sub numele de "Brexit" (o prescurtare a expresiei "British exit").

DE CE VOR UNII BRITANICI SA RAMANA IN UE?

Proeuropenii afirma ca economia si securitatea britanice sunt consolidate prin ramanerea tarii in UE. Sustinatorii Uniunii argumenteaza ca ramanerea in cadrul blocului faciliteaza importul si exportul de bunuri din si catre statele membre, cu un efort minim, atat pentru companiile britanice mari, cat si pentru intreprinderile mici. Ei afirma ca apartenenta la blocul "celor 28" le ofera mai multe optiuni si le faciliteaza traiul si munca in alte tari.

Liderii Partidului Laburist argumenteaza, totodata, ca regulile si reglementarile europene si hotararile tribunalelor europene au imbunatatit modul in care sunt tratati muncitorii britanici. Ei afirma ca indepartarea acestor masuri de protectie ar putea conduce la o scadere a nivelului de trai.

CARE SUNT PROBLEMELE CE MODELEAZA CAMPANIA?

Tabara "remain", condusa de premier, argumenteaza ca economia britanica va suferi o lovitura teribila daca tara paraseste blocul comercial. Aceasta pozitie este sustinuta de numerosi conducatori de intreprinderi de prim-plan, care avertizeaza cu privire la o posibila catastrofa.

Tabara "leave" s-a concentrat asupra unor temeri cu privire la imigratia din alte parti ale UE, odata ce aderarea la Uniune le acorda locuitorilor altor state membre dreptul sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie. Ea argumenteaza ca, iesind din Uniune, Londra poate prelua in intregime controlul asupra fontierelor britanice si poate institui propriile reguli de intrare pe teritoriul britanic.

Liderii UE au refuzat orice compromis asupra principiului potrivit caruia cetatenii europeni pot sa traiasca si sa munceasca liber in alte state membre. Insa ei au oferit Londrei un mecanism de urgenta, care-i permite sa limiteze plata ajutoarelor sociale, pentru o perioada de timp, in cazul in care autoritatile arata ca sistemul britanic al bunastarii este supus unor presiuni.

CE URMEAZA?

Rezultatul referendumului este dificil de prezis, deoarece exista putine precedente - Marea Britanie nu a mai organizat un referendum pe teme europene din 1975. De asemenea, sondajele de opinie au fost extrem de inexacte in privinta alegerilor din 2015 si variaza considerabil. Unele crediteaza tabara "remain" ca invingatoare, pe cand altele crediteaza tabara "leave" cu un avans.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Migratia, principalul motiv pentru care Marea Britanie vrea sa iasa din UE. Cum ii va lovi pe romani un eventual Brexit
Migratia, principalul motiv pentru care Marea Britanie vrea sa iasa din UE. Cum ii va lovi pe romani un eventual Brexit

Migratia a fost principalul argument pe care sustinatorii iesirii Marii Britanii din UE s-au bazat...

BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE:
BREXIT. Cat de complicat ar fi un proces de iesire a Marii Britanii din UE: "Divortul va consuma timp si va fi greoi"

Marea Britanie va intra pe un teren nou in cazul care va vota joi sa paraseasca Uniunea Europeana, in conditiile in care nicio tara nu a facut acest lucru pana in prezent si ca aceasta posibilitate este prevazuta in tratatele UE.

BREXIT. Ce urmeaza in urmatoarele 7 zile dupa ce tabara anti-UE a castigat referendumul
BREXIT. Ce urmeaza in urmatoarele 7 zile dupa ce tabara anti-UE a castigat referendumul

Brexitul va deschide drumul catre o perioada de incertitudine politica majora, care prezinta evenimentele din prima saptamana de dupa vot.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.