Boboteaza, sărbătorită de creștinii din Europa. Unde este cea mai pitorească tradiție

Ultima actualizare: 06-01-2019 20:28

Creștinii din Europa au sărbătorit și ei Boboteaza.

Din Turcia până în Bulgaria sau Italia, tradițiile au fost urmate întocmai, chiar dacă temperaturile extrem de neprietenoase le-au pus la încercare rezistența curajosilor care au încercat să prindă crucea.

Sărbătoarea Bobotezei a fost celebrată și de către biserica românească din orașul suedez Goteborg. Preotul a aruncat crucea în Marea Nordului, iar mai mulți credincioși, echipați corespunzător pentru vremea rece, au plonjat după ea, în apele Mării Nordului.

Una dintre cele mai pitorești tradiții de Bobotează este parada ținută în orașul bulgăresc Kalofer. În această perioadă este atât de frig, încât apele răului din localitate au înghețat. Însă asta nu i-a descurajat pe zecile de bărbați, îmbrăcăți în costume populare, care au luat parte la ritual.

Inspirați de sunetul cimpoaielor și încălziți cu țuică de prune, au dansat apoi hora în apele râului.

În timpul regimului comunist, oamenii erau arestați dacă participau la acest ritual, însă, evident, că acum totul s-a schimbat.

Și la Istanbul, patriarhul Bartolomeu a fost cel care a oficiat ritualul de aruncare a crucii, în apele Bosforului. Un tânăr grec s-a dovedit a fi cel mai rapid. La final, toți participanții au primit binecuvântarea patriarhului.

Și în Grecia, pe o vreme ceva mai însorită, un creștin de 80 de ani a reușit să prindă crucea, în ceremonia ținută din Palaio Faliro. Bărbatul participa în fiecare an la evenimentul care marchează botezul Mântuitorului.

În Cehia, câțiva bărbați, purtând pe cap coroane aurii, menite să îi întruchipeze pe cei trei magi, au intrat în apele râului Vltava.

Iar în Roma, epifania a fost sărbătorită cu o paradă tradițională. Cei trei magi au urcat pe cai și au intrat în Piața San Pietro, urmați de o 1400 de participați, toți purtând costume tradiționale și steaguri.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!