Boboteaza, sărbătorită de creștinii din Europa. Unde este cea mai pitorească tradiție
Creștinii din Europa au sărbătorit și ei Boboteaza.
Din Turcia până în Bulgaria sau Italia, tradițiile au fost urmate întocmai, chiar dacă temperaturile extrem de neprietenoase le-au pus la încercare rezistența curajosilor care au încercat să prindă crucea.
Sărbătoarea Bobotezei a fost celebrată și de către biserica românească din orașul suedez Goteborg. Preotul a aruncat crucea în Marea Nordului, iar mai mulți credincioși, echipați corespunzător pentru vremea rece, au plonjat după ea, în apele Mării Nordului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Una dintre cele mai pitorești tradiții de Bobotează este parada ținută în orașul bulgăresc Kalofer. În această perioadă este atât de frig, încât apele răului din localitate au înghețat. Însă asta nu i-a descurajat pe zecile de bărbați, îmbrăcăți în costume populare, care au luat parte la ritual.
Inspirați de sunetul cimpoaielor și încălziți cu țuică de prune, au dansat apoi hora în apele râului.
În timpul regimului comunist, oamenii erau arestați dacă participau la acest ritual, însă, evident, că acum totul s-a schimbat.
Și la Istanbul, patriarhul Bartolomeu a fost cel care a oficiat ritualul de aruncare a crucii, în apele Bosforului. Un tânăr grec s-a dovedit a fi cel mai rapid. La final, toți participanții au primit binecuvântarea patriarhului.
Și în Grecia, pe o vreme ceva mai însorită, un creștin de 80 de ani a reușit să prindă crucea, în ceremonia ținută din Palaio Faliro. Bărbatul participa în fiecare an la evenimentul care marchează botezul Mântuitorului.
În Cehia, câțiva bărbați, purtând pe cap coroane aurii, menite să îi întruchipeze pe cei trei magi, au intrat în apele râului Vltava.
Iar în Roma, epifania a fost sărbătorită cu o paradă tradițională. Cei trei magi au urcat pe cai și au intrat în Piața San Pietro, urmați de o 1400 de participați, toți purtând costume tradiționale și steaguri.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!