Pe gerul Bobotezei, mai mulți bărbați au sărit să recupereze crucile din apă
În bisericile din toată ţara, credincioşii au primit apa sfinţită, încredinţaţi că Agheasma Mare este de mare ajutor, sufletesc şi trupesc.
Au fost incidente răzleţe, inclusiv la Patriarhie, şi în unele zone, în ciuda gerului Bobotezei, s-a păstrat obiceiul aruncării crucilor în apă.
Trei salve de puşcă, trase de gardă de onoare, au anunţat la Galaţi lansarea crucii în Dunăre. Din 17 tineri, un fotbalist de 26 de ani şi-a adjudecat trofeul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La Constanța, trei cruci au fost recuperate din valurile mării. Temperaturile au scăzut brusc, aşa că înotătorii au fost la un pas de şoc hipotermic. Pe mal, s-au dat lupte de neînţeles.
Şi la Buzău un temerar, e drept, singurul concurent, a prins crucea lansată în râu. A plătit însă acest act de curaj cu câteva copci, pentru că s-a rănit în aşchiile de lemn, desprinse din crucifix.
Mii de oameni au fost apoi martorii pregătirii agheasmei mari. Este momentul care aminteşte de botezului Mântuitorului în râul Iordan, pentru spălarea păcatelor lumii.
Creştinii iau agheasma mare acasă şi până la sfârşitul praznicului, pe 14 ianuarie, beau din ea dimineaţa, după rugăciune. Şi cum de Bobotează, "firea apelor se sfinţeşte", mulţi stropesc şi casa şi gospodăria, ba chiar torn puţină agheasma şi în fântână sau într-o apă curgătoare, pentru ocrotire dumnezeiască.
La Iaşi, jandarmii i-au supravegheat pe credincioşi.
La Cluj, soborul a slujit lângă mai mulţi paleţi sigilaţi cu folie, în care erau aranjate sticle pline cu apă. Preoţii au binecuvântat baxurile, udând din plin cu busuioc şi baxurile şi asistența.
Tocmai acest aspect i-a nemulţumit pe câţiva credincioşi din Bucureşti.
”Să ne stropească, mami, şi pe noi! Uite pe intervalele acelea se putea merge.”
A fost primul an când patriarhul Daniel nu a coborât el însuşi din pridvor ca să sfinţească apa din cele 24 de butoaie.
Este probabil ultimul an în care slujba Iordanului e ţinută pe Dealul Mitropoliei. Ceremonia se va muta în curtea noii Catedrale a Neamului. Un spaţiu mai generos.
E drept, unii tot nu şi-au putut înfrâna dorinţa de a face ei înşişi o treabă pentru care erau destui voluntari - s-au cocoţat pe garduri, s-au certat cu jandarmii şi au vânat momentele de neatenţie ca să ajungă singuri în fața robinetelor. A fost nevoie de intervenţia paramedicilor, pentru că patru vârstnici au acuzat stări de epuizare şi leşin.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, slujbe, boboteaza, credinciosi, agheasma,
Dată publicare:
06-01-2019 15:44