Mitropolitul Clujului: Aproape 5 mil. de români au plecat pe alte plaiuri. Am dori să se întoarcă


Ultimul update: Duminica 06 Ianuarie 2019 16:55
Data publicarii: Duminica 06 Ianuarie 2019 16:34
Categorie: Stiri Sociale
Cluj

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi-a exprimat speranţa, printr-un cuvânt adresat la finalul slujbei de Bobotează, ca măcar o parte dintre milioanele de români plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă.

Peste 2.000 de credincioşi au participat duminică, atât în catedrala din Cluj-Napoca, cât şi în piaţa din jurul ei, la slujba de Bobotează oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ şi de un sobor de preoţi.

La finalul slujbei, după sfinţirea celor 20.000 de sticle cu apă, mitropolitul a amintit că deşi evenimentul are loc într-unul din marile oraşe ale României, sărbătorile au, la sat, un farmec aparte şi a făcut un apel pentru repopularea acestora.

"Coborându-se Mântuitorul în Iordan, sfinţeşte firea apelor, sfinţeste natura. De aceea, faţă de natura creată de Dumnezeu şi pusă la dispoziţia noastră ar trebui să avem mult mai multă grijă. (...) Majoritatea dintre noi suntem cetăţeni ai oraşului, dar foarte mulţi dintre noi provenim de la ţară şi faţă de satul românesc trebuie să avem un ataşament şi o dragoste deosebită. Sărbătorile sunt frumoase peste tot, odinioară însă, la sat, ele aveau un farmec aparte. De aceea, constatând ca satele îmbătrânesc, locuitorii lor sunt mai puţini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca an al satelor româneşti. Tare am vrea sa se regenereze satele noastre româneşti. Această împuţinare a populaţiei este şi pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar e în mod deosebit pentru ca aproape cinci milioane de români au plecat pe alte plaiuri. Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Dar încet-încet s-a creat un curent şi tare am dori ca el să îşi schimbe sensul şi să revină acasă", a spus mitropolitul Andrei, conform Agerpres.

Înaltul ierarh a mai amintit că, altădată, la sfinţirea mare a apei participau şi domnitorii, alături de mitropolit, iar mai târziu, când România a devenit regat - regii Carol, Ferdinand şi Mihai au continuat tradiţia.

"Mergând pe firul acestei tradiţii, şi noi pe plan local, cu prefectul, cu preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, participăm la această celebrare importantă. Să dea Dumnezeu ca apa sfinţită să vă binecuvânteze casele şi viaţa şi anul acesta care a început să fie foarte, foarte bun", a spus mitropolitul Andrei.

La liturghia de duminică au participat preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo şi prefectul Clujului, Aurel Cherecheş.

După slujba de sfinţire a apei, reprezentanţii Mitropoliei au împărţit sticlele cu apă sutelor de enoriaşi care au aşteptat acest moment în frig mai bine de trei ore.

 

Cluj Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mitropolitul Clujului ii indeamna pe romani sa faca copii, ca sa-i depaseasca pe musulmani.
Mitropolitul Clujului ii indeamna pe romani sa faca copii, ca sa-i depaseasca pe musulmani. "Unul pentru tara si Biserica"
IPS Andrei: Ma doare sufletul ca s-au triplat divorturile, familia traditionala sufera
IPS Andrei: Ma doare sufletul ca s-au triplat divorturile, familia traditionala sufera
VIDEO PROTVPLUS.RO
abandon
Câte sute de copii au fost abandonaţi în ultimul an în maternităţi şi spitale
O fetiță de 2 ani se luptă cu o tumoră și are nevoie de ajutor. Puteți dona prin SMS
Copiii de la Hospice Casa Speranței au aflat de la Bobonete ce înseamnă condusul defensiv
Legea parteneriatului civil, blocată pentru că ar costa statul prea mult
Protestatarii care îl aşteptau pe Dragnea la Topoloveni au fost ridicaţi de jandarmi. VIDEO
Paradoxul zonelor de la țară: oamenii ajung să se lupte cu obezitatea din cauza sărăciei
Nicolae Grigorescu,tablou
În amintirea marelui pictor Nicolae Grigorescu a fost inaugurată o casă memorială în satul său natal
Clujul se pregătește pentru TIFF. Nicolas Cage va fi prezent pe 1 iunie în Piața Unirii
Protest la Baia Mare. Profesorii și elevii se tem că Școala Populară de Artă va fi închisă
Conferinţa Globală IAA „Creativity4Better” revine cu o a treia ediţie şi anunţă primii speakeri
Firmele, puse de UE să măsoare timpul de lucru al angajaţilor. Măsura se aplică şi la noi
De ce e criticată campania despre hărțuirea profesorilor în școli. ”Grosolană, naivă”