Tradiții de Bobotează. Credincioșii iau duminică agheasma mare

Dată publicare: 05-01-2019 17:51
Dată actualizare: 06-01-2019 10:04


În Ajun de Bobotează, în unele parohii s-a ținut obiceiul sfințirii apelor în avans, ca la mănăstiri, dar, majoritatea credincioșilor, duminică vor lua agheasma mare. 

Se spune că, de la Crăciun până la Botezul Domnului, cerurile sunt deschise și oamenii credincioși se simt întăriți sufletește pentru anul care începe.

Slujbele ținute sâmbătă au fost fără incidente, mai puțin la Constanța, unde arhiepiscopul Teodosie al Tomisului s-a împiedicat când a dat să sfințească apa din cisternele pregătite. Cu pas hotărât, arhiepiscopul Teodosie a urcat scara atașată cisternei de 20 de tone, plină cu apă. Calcă strâmb pe ultima treaptă, se împiedică și își pierde echilibrul.

Mitra i se clatină pe cap, însă Teodosie se agață prompt de balustrada cisternei. În timp ce un bărbat îi sare în ajutor, el își revine și începe să cânte. Apoi continuă slujba ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

La următoarele ascensiuni pe cisternă, personalul din organizare îl asistă, totuși, cu grijă. Iar la coborâre, preotul este luat în brațe. Astfel încât, la sfârșitul acestei ceremonii la nivel înalt și presărate cu peripeții, arhiepiscopul își declara misiunea îndeplinită.

De la Constanța, Înaltpreasfințitul a plecat la Hârșova, unde a aruncat în Dunăre 3 cruci de lemn. Cinci tineri curajoși s-au aruncat să le scoată din ape. Și la București a fost ținut obiceiul sfințirii agheasmei mari în ajunul Botezului Domnului, așa cum se făcea în vechime la mănăstiri.

Abia duminică va fi, însă, slujba cea mare, ținută de Patriarhul Daniel în fața celor 24 de butoaie de câte 500 de litri. Pentru confortul soborului au fost instalate în balconul palatului patriarhal două încălzitoare electrice.

Acum doi ani, de Bobotează a nins ca-n povești, iar agheasma a înghețat în sloiuri la suprafața butoaielor. Anul trecut, oamenii au așteptat apa sfințită îmbrăcăți ca de primăvară, pentru că soarele a strălucit generos și au fost 13 grade. Pentru 2019, prognoza arată o maximă de 0 grade Celsius și 50% șanse de fulguială, înainte de prânz.

Așa că reprezentanții Bisericii au renunțat la ideea crucii sculptate în gheață. Soclul de fier a fost împodobit, în schimb, cu cetină, garoafe, crizanteme și flori albe de bumbac.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO