Bilanțul morților din Kazahstan a ajuns la 42. Este cel mai grav accident minier din istoria ţării
Explozia într-o mină în Kazahstan a costat viaţa a 42 de mineri, potrivit unui nou bilanţ al echipelor de salvare duminică, ceea ce face din acest accident minier cel mai grav din istoria acestei ţări după obţinerea independenţei de URSS.
Şansele de a găsi în viaţă patru mineri daţi dispăruţi erau considerate aproape nule duminică, zi de doliu naţional în această imensă ţară bogată în resurse naturale, potrivit AFP.
Incidentul de la mina Kostenko din Karaganda (centru) se adaugă unei lungi liste de catastrofe deja survenite la minele kazahe ale ArcelorMittal şi a determinat guvernul kazah să anunţe un acord pentru naţionalizarea filialei locale a gigantului mondial al oţelului.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Potrivit unui comunicat al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă la ora locală 15:00 (09:00 GMT), "corpurile a 42 de mineri au fost găsite, iar patru mineri sunt căutaţi în continuare", în timp ce peste 250 de mineri se aflau în subteran în momentul exploziei.
Şansele de a găsi supravieţuitori sunt totuşi "foarte slabe" au avertizat echipele de salvare sâmbătă seara, din cauza absenţei ventilaţiei în mină, a slabei autonomii a aparatelor de respiraţie de urgenţă pentru mineri şi a puterii exploziei, care s-a propagat pe o distanţă de doi kilometri.
Potrivit ministerului, căutările sunt complicate de absenţa electricităţii, de lungimea tunelurilor subterane, între care unele sunt inundate, precum şi de distrugerea unor structuri.
Imediat după anunţarea accidentului sâmbătă dimineaţa, preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaiev,a ordonat să se pună capăt cooperării cu grupul ArcelorMittal.
În prezenţa familiilor victimelor din Karaganda, el a calificat ArcelorMittal drept cea "mai rea companie din istoria Kazahstanului din punctul de vedere al cooperării cu guvernul".
Pe fondul incidentului, guvernul kazah şi gigantul siderurgic condus de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal şi având sediul în Luxemburg au anunţat un acord preliminar pentru a "transfera proprietatea întreprinderii în favoarea Republicii Kazahstan".
Filiala kazahă a ArcelorMittal a afirmat - duminică-că a semnat "săptămâna trecută" acest acord, potrivit AFP.