Israel se pregătește să folosească o armă secretă împotriva Hamas. Ce sunt "bombele-burete"

bombe burete
StirilePROTV

Israelul va folosi în lupta sa împotriva reţelei de tuneluri săpate de Hamas sub Fâşia Gaza o nouă armă, aşa-numitele "bombe-burete", un dispozitiv chimic al armatei care produce o explozie ce poate bloca intrările în tuneluri, scrie The Telegraph.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au testat bombele chimice, care nu conţin explozibili, dar sunt folosite pentru a bloca ieşirile sau intrările în tuneluri pe unde pot scăpa militanţii. Ele creează o explozie bruscă de spumă, care se extinde rapid şi apoi se întăreşte, arată The Telegraph.

Armata nu a comentat în legătură cu informaţiile despre aceste arme, dar soldaţii săi au fost văzuţi desfăşurând aceste dispozitive în timpul unor exerciţii îin 2021. Armata a simulat atunci un sistem de tuneluri la baza militară Tze'Elim, în apropiere de graniţa cu Gaza.

Este probabil ca trupele israeliene să se confrunte cu lupte sângeroase prin tunelurile cunoscute sub numele de "metroul din Gaza" atunci când îşi vor lansa aşteptata invazie terestră. Se crede că reţeaua de tuneluri Hamas are o lungime de sute de kilometri şi este plină de capcane. Este locul în care Hamas ţine mulţi dintre cei peste 220 de ostatici israelieni şi străini şi unde liderii Hamas speră să supravieţuiască războiului care se apropie.

POTENŢIALE COMPLICAŢII: BOMBA-BURETE POATE CAUZA ORBIREA

 

"Bomba burete" i-ar feri pe soldaţi să cadă într-o ambuscadă pe măsură ce avansează în reţea, închizând breşe prin care Hamas ar putea ataca.

Conţinute într-un recipient de plastic, dispozitivele specializate au o barieră metalică ce separă două lichide. Odată ce această barieră este trasă, compuşii se amestecă în timp ce soldatul poziţionează "bomba" sau o aruncă mai departe.

Cu toate acestea, există potenţiale complicaţii în cazul arsenalului subteran. "Bomba-burete" - din punct de vedere tehnic, o emulsie lichidă - este periculoasă când se lucrează cu ea, iar unii soldaţi israelieni şi-au pierdut vederea din cauza manipulării greşite a amestecului.

ALTE ECHIPAMENTE PREGĂTITE PENTRU ASALTUL ASUPRA "METROULUI DIN GAZA"

 

Echipe specializate din cadrul corpului de genişti al IDF au fost formate ca unităţi de recunoaştere a tunelurilor şi echipate cu senzori tereştri şi aerieni, radare de penetrare a solului şi sisteme speciale de foraj pentru a localiza tunelurile.

De asemenea, echipele au fost dotate cu echipamente speciale pentru a vedea atunci când se află sub pământ. Ochelarii cu vedere pe timp de noapte din dotarea standard au nevoie de un element de lumină ambientală pentru a funcţiona în mod eficient, dar cum toată lumina naturală este blocată atunci când soldaţii se deplasează în subteran, trupele se vor baza pe tehnologia termică pentru a vedea în întunericul total.

Au fost dezvoltate, totodată, aparate de radio noi, optimizate pentru a funcţiona în condiţiile extreme din subteran.

ROBOŢI ŞI DRONE

 

De asemenea, Israelul ar putea folosi roboţi şi drone pentru a ajuta la navigarea prin tuneluri - dar până acum au existat dificultăţi în operarea acestora în subteran.

Unii dintre roboţi vor fi controlaţi prin cabluri care se vor înfăşura în partea din spate a dispozitivului. Alţii se vor baza pe unde radio standard, dar vor avea nevoie de o serie de puncte de repetare care vor fi lăsate pe traseu, deoarece semnalele radio se degradează rapid în subteran.

Micro-dronele de recunoaştere, care pot fi ţinute în palmă, pot fi, de asemenea, utilizate, dar vor suferi în mod similar, pe măsură ce semnalul radio slăbeşte.

Compania de tehnologie Roboteam, cu sediul în Israel, a dezvoltat IRIS, o dronă mică, ce poate fi aruncată şi care poate fi condusă pe roţi mari prin telecomandă. Forţele speciale o numesc "throwbot" (bot de aruncare). Acesta transmite imaginile către un controlor ce operează dispozitivul dintr-o poziţie de siguranţă. Unele dispozitive pot avea ataşate arme, astfel încât, dacă sunt văzuţi combatanţi inamici, controlerul poate detona explozibili.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Moscova, o nouă provocare la adresa NATO: „Riscurile unei confruntări directe nu fac decât să crească”
Moscova, o nouă provocare la adresa NATO: „Riscurile unei confruntări directe nu fac decât să crească”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, miercuri, că riscurile unei ciocniri militare directe între Moscova și NATO sunt în creștere.

Țara în care Rusia a început să recruteze tineri șomeri pentru a lupta în Ucraina
Țara în care Rusia a început să recruteze tineri șomeri pentru a lupta în Ucraina

Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters.

Ce se întâmplă cu echipajul navei capturate de rebelii Houthi, la bordul căreia se află şi un român
Ce se întâmplă cu echipajul navei capturate de rebelii Houthi, la bordul căreia se află şi un român

Membrilor echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, organizaţie susţinută de Iran, li s-a permis un "contact modest" cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor.

Recomandări
Florin Cîțu, urmărit penal. Primele declarații ale fostului premier după ce a ieșit de la DNA
Florin Cîțu, urmărit penal. Primele declarații ale fostului premier după ce a ieșit de la DNA

Fostul premier Florin Cîţu a ajuns miercuri dimineață la sediul DNA, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri din pandemie.

Israelul, atac devastator asupra unei școli din Fâșia Gaza. Cel puțin 25 de oameni au murit
Israelul, atac devastator asupra unei școli din Fâșia Gaza. Cel puțin 25 de oameni au murit

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa, marţi, la Khan Younis, într-un atac israelian asupra unei şcoli care adăposteşte palestinieni strămutaţi din cauza războiului, a anunţat Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, relatează AFP.

Trei zile cu ninsori în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă
Trei zile cu ninsori în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă

Meteorologii au emis, miercuri, o informare de precipitaţii moderate cantitativ, valabilă pentru majoritatea zonelor ţării.