Basescu s-a inteles cu Sarkozy: Vom gasi o solutie inteligenta pentru romi

Ultima actualizare: 25-10-2012 08:03

Explicatii, retractari si promisiuni la Consiliul European desfasurat la Bruxelles sub semnul expulzarii in masa a romilor din Franta. Liderii celor 27 de state membre au reusit sa impace taberele, macar de dragul aparentelor.

Seful statului roman a fost prezent la aceste discutii.

Traian Basescu a spus ca, in urma discutiei cu presedintele Nicolas Sarkozy, vor cauta impreuna "o solutie inteligenta pentru romi."

Acesta a fost mesajul diplomatic al presedintelui Romaniei, rostit miercuri seara la intrunirea liderilor de centru-dreapta din Uniunea Europeana. Totul dupa ce si francezii au coborat tonul discutiei, pe motiv ca Bruxelles-ul a devenit conciliant.

Comisarul european pentru Justitie si Drepturile Omului i-a infuriat pe oficialii francezi, pentru ca a comparat expulzarea romilor cu deportarile evreilor din Al Doilea Razboi Mondial.

Tonul Vivianei Reding nu i-a placut nici cancelarului german Angela Merkel: "Sunt de acord ca e dreptul Comisiei Europene sa verifice daca statele membre se conformeaza acordurilor europene, dar cred ca tonul doamnei Reding, si mai ales comparatia cu deportarile, sunt nepotrivite".

Joi, la Consiliul European vedeai numai zambete. Dincolo de ele, discutiile n-au putut ocoli dosarul romilor. Presedintele Sarkozy a dat asigurari ca tara sa respecta cu strictete legislatia comunitara, evitand astfel o sesizare umilitoare la Curtea Europeana de Justitie.

Controversa din jurul celor 12.000 de tigani romani si bulgari, stabiliti in Franta, are insa si alte aspecte. De teama ca scandalul ar putea compromite sansele tarii sale, premierul bulgar a sugerat ruperea tandemului Romania-Bulgaria, privind aderarea la Spatiul Schengen.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO