Bani falși care ar proveni din Coreea de Nord, descoperiți în Seoul

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
dolari

Coreea de Nord ar recurge la folosirea de bani falși, după sancțiunile impuse de comunitatea internațională, pe fondul testelor nucleare efectuate. Marți, oficialii unei bănci sud-coreene au anunțat că au fost descoperite bancnote false de 100 de dolari.

O echipă de specialiști a confirmat că într-o sucursală a Băncii KEB Hana din Seoul a fost descoperită o bancnotă falsă, aproape imposibil de distins de una autentică, informează AFP.

„Este prima dintr-un nou model de bancnote false din lume”, a declarat Yi Ho-Joong, reprezentant al Băncii KEB Hana. 

Bancnotele anterioare datau din 2001 sau 2003, însă pe acestea figurează anul 2006.

Potrivit oficialului, pentru confecționarea lor este nevoie de resurse folosite, în mod normal, pentru banii autentici.

„Pentru producerea unor astfel de bancnote este nevoie de echipament de aproximativ 100 de milioane de dolari și nicio grupare nu ar investi atât de mult ca să producă dolari falși. Doar organizațiile statale își pot permite asemenea facilități”, a mai spus oficialul sud-coreean.

În acest context, presa din Coreea de Sud sugerează că bancnotele ar fi fost produse de autoritățile de la Phenian, în contextul înăspririi sancțiunilor internaționale la adresa Coreei de Nord, pe fondul programului nuclear.

Cu toate acestea, Yi Ho-Joong a subliniat că nu există dovezi că bancnota de 100 de dolari provine de la Phenian, deși în trecut au existat diplomați nord-coreeni prinși asupra lor cu bani falși.

Autoritățile judiciare și serviciile de informații au fost alertate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO