Avertismentul transmis de UE lui Maduro, după violențele din Venezuela


Ultimul update: Duminica 24 Februarie 2019 18:10
Data publicarii: Duminica 24 Februarie 2019 18:02
Categorie: Stiri externe
Nicolas Maduro si comandantii armatei din Venezuela

Uniunea Europeană a condamnat, duminică, actele de violență din Venezuela și măsurile luate de Nicolas Madruo pentru a împiedica primirea de ajutor umanitar.

„Refuzul regimului de a recunoaşte urgenţa umanitară duce la o escaladare a tensiunilor. Respingem utilizarea de grupări armate neregulate pentru intimidarea civililor şi parlamentarilor care s-au mobilizat pentru a distribui ajutoare", a a transmis şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, într-o declaraţie în numele celor 28 de ţări membre ale UE, conform APF.

SUA şi-au făcut publică duminică, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, intenţia de a trece la acţiune pentru a-l susţine pe opozantul Juan Guaido.

UE a exclus „de o manieră categorică", în timpul unei reuniuni a miniştrilor săi de externe, care a avut loc luni la Bruxelles, „orice susţinere şi orice acceptare a unei escaladări militare în Venezuela".

Duminică, UE s-a declarat gata să-şi majoreze ajutorul umanitar. UE a angajat peste 60 de milioane de euro în 2018/2019 cu titlu de ajutor umanitar şi de ajutor pentru dezvoltare, a precizat Mogherini. 

„Amintim angajamentul nostru de a-i ajuta pe cei în nevoie atât cât va fi necesar, de a majora acest ajutor şi de a lucra la mecanisme de coordonare mai solide şi mai inclusive, sub conducerea instituţiilor competente ale ONU, în deplin respect pentru principiile de umanitate, neutralitate, imparţialitate şi independenţă", a spus ea.

Potrivit şefei diplomaţiei europene, „originile actualei crize din Venezuela sunt politice şi instituţionale, prin urmare soluţia poate fi doar politică", conform Agerpres.

„Reiterăm ferm că respingem şi condamnăm violenţa şi orice iniţiativă susceptibilă să destabilizeze şi mai mult regiunea. Poporul venezulean deja a suferit mult. Este timpul să-i lăsăm (pe venezueleni) să-şi decidă singuri soarta. Reluăm cu forţă apelul nostru la restabilirea democraţiei prin alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile", a mai spus Mogherini.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Avertismentul transmis de UE lui Maduro, după violențele din Venezuela
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO