Avertismentul Rusiei privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO în următoarele zile: „Va fi necesar să reacţionăm”

Ultima actualizare: 14-05-2022 14:23
Suedia Finlanda NATO
Profimedia

Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a spus sâmbătă Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Aleksandr Gruşko.

„Va fi necesar să reacţionăm (...) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării,” a avertizat Grușko, conform agențiilor de presă ruse, citate de Reuters și Agerpres.

Oficialul a susţinut că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive „reale” pentru aderarea acestor ţări la NATO.

Rusia nu dorește extinderea NATO

El a reluat şi declaraţia anterioară a Kremlinului, conform căreia reacţia Rusiei la o eventuală extindere a NATO va depinde de apropierea forţelor militare aliate şi de infrastructurile desfăşurate.

Mișcările Suediei și Finlandei de a adera la NATO contrastează cu intenția Rusiei de a împiedica extinderea alianței militare nord-atlantice, vizibilă prin invadarea Ucrainei.

Vladimir Putin, în discursul său din ziua în care Ucraina a fost invadată, a spus: „O prezență militară în teritoriile care se învecinează cu Rusia, dacă îi permitem să meargă înainte, va (...) crea o amenințare tot mai mare și total inacceptabilă pentru Rusia”.

Ambasadorul rus la ONU a spus că Suedia și Finlanda vor deveni ținte pentru Rusia

Săptămâna aceasta, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dimitri Polianski, a spus că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu este o lovitură pentru securitatea Rusiei.

Cu toate acestea, oficialul a spus că, din momentul în care cele două state devin membre ale alianței, teritoriile lor devin potențiale ținte pentru Rusia.

Astfel, Polianski a adus vorba și despre arsenalul atomic. “Dacă ameninți o țară care deține arme nucleare, trebuie să iei în calcul toate opțiunile,” a spus oficialul, citat de Ria Novosti.

CITEȘTE ȘI: Rusia va suspenda exportul de electricitate către Finlanda

Turcia se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: „Ei au făcut o greşeală”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO