Ce înseamnă aderarea Finlandei la NATO și cum ar putea răspunde Rusia

Soldat finlandez

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin şi-au anunţat sprijinul pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Cei doi au afirmat că ”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, potrivit unui comunicat comun, emis, joi, și citat de CNN.

Declarația de intenție semnalează faptul că o cerere oficială va veni, probabil, în câteva zile, conform unei analize a Sky News.

Declarația premierului și președintelui Finlandei reprezintă încă un eveniment major după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie, fapt ce a determinat statele din întreaga lume să-și regândească alianțele în urma unei poziții mai agresive a Kremlinului.

Care sunt implicațiile

Finlanda este neutră de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a fost invadată de Uniunea Sovietică.

Citește și
gaz rusia finlanda
Rusia ar putea tăia furnizarea de gaze către Finlanda, după anunțul de aderare la NATO

A fost forțată să cedeze 10% din teritoriul său și să încheie un acord prin care trebuie să plătească despăgubiri și să-i reprime pe cei mai înverșunați oponenți ai Moscovei.

În ciuda aderării la UE în 1995, Finlanda a rămas independentă din punct de vedere militar, conștientă de pericolul de a fi privită pe scena internațională ca fiind în opoziție cu URSS și, mai târziu, cu Rusia.

Însă, de la invadarea Ucrainei, Finlanda se numără printre statele care au fost nevoite să-și regândească relația cu Rusia, după ce și-a pierdut siguranța că nealinierea este cea mai sigură abordare.

Dacă Finlanda va deveni cea de-a 31-a națiune din pactul defensiv, Helsinki va spera să beneficieze de angajamentul „unul pentru toți, toți pentru unul”, care cere tuturor membrilor să vină în ajutorul oricărui stat individual care este atacat.

De ce vrea Finlanda să intre în NATO

Comisia de apărare a Parlamentului finlandez a declarat, marți, că aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru Finlanda pentru a-și garanta securitatea națională.

Aceasta ar crește semnificativ factorul de descurajare în calea unei posibile agresiuni din partea Rusiei, a concluzionat comisia de apărare, într-un comunicat.

Președintele Niinisto și premierul Marin păreau să fie de acord când au susținut, joi, că „Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia vecină, este deosebit de vulnerabilă, deoarece frontiera sa este dificil de apărat împotriva unui posibil atac agresiv dinspre est.

Ce înseamnă, concret, aderarea la NATO pentru Finlanda

Aderarea la NATO ar reprezenta o schimbare seismică pentru națiunea nordică, spulberând vechea credință conform căreia rămânerea în afara alianței militare este cea mai bună modalitate de a evita problemele cu uriașul său vecin de la granița estică.

Însă, și mai semnificativ, vine într-un moment în care un stat care a fost neutru și mai mult timp, Suedia, ia în considerare, de asemenea, aderarea la NATO.

Dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO, Rusia s-ar trezi complet înconjurată de țări NATO, din Marea Baltică până în Arctica.

Având în vedere că Rusia s-a folosit de presupusele temeri că Ucraina s-ar alătura NATO ca parte a pretextului său pentru invazia începută la 24 februarie - subliniind anxietățile cu privire la ceea ce Vladimir Putin a descris drept „extinderea spre est a NATO” - rușii nu vor fi, probabil, foarte fericiți.

Vor exista consecințe?

Kremlinul a avertizat cu privire la „repercusiuni militare și politice” dacă finlandezii sau suedezii decid să se alăture NATO.

Vladimir Putin, în discursul său din ziua în care Ucraina a fost invadată, a spus: „O prezență militară în teritoriile care se învecinează cu Rusia, dacă îi permitem să meargă înainte, va (...) crea o amenințare tot mai mare și total inacceptabilă pentru Rusia”.

Totodată, Rusia a reacționat dur, joi, la decizia Finlandei de a-și depune candidatura NATO. O primă măsură pe care ar putea s-o ia Moscova chiar vineri este, potrivit unor informații neoficiale, întreruperea livrării de gaze către Helsinki.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat, joi, că Finlanda și Suedia vor deveni potențiale ținte pentru Rusia, deși este de părere că aderarea celor două țări la NATO nu este o lovitură pentru securitatea Rusiei. Cu toate acestea, oficialul spune că, din momentul în care cele două state devin membre ale alianței, teritoriile lor devin potențiale ținte pentru Rusia.

De altfel, Polianski a adus vorba și despre arsenalul atomic. “Dacă ameninți o țară care deține arme nucleare, trebuie să iei în calcul toate opțiunile”, a spus oficialul, citat de Ria Novosti.

Însă analiștii spun că acțiunea militară împotriva țărilor nordice pare puțin probabilă, având în vedere cât de implicate sunt forțele ruse în Ucraina.

Multe dintre trupele ruse staționate în apropierea graniței finlandeze au fost relocate în Ucraina și au fost lovite de „pierderi semnificative”, a declarat pentru AP Heli Hautala, diplomat finlandez și cercetător la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană din Washington.

Mai probabil, a spus ea, ar fi ca Moscova să mute sistemele militare mai aproape de Finlanda, să orchestreze campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, contramăsuri economice și direcționarea migrației către granița ruso-finlandeză, în mod similar cu ceea ce s-a întâmplat la granița Poloniei cu Belarus anul trecut.

Cât de îngrijorați sunt finlandezii

După ce a rămas fermă împotriva aderării timp de zeci de ani, opinia publică s-a schimbat rapid în acest an. Sondajele arată că peste 75% dintre finlandezi sunt acum în favoarea aderării la NATO.

Pe măsură ce puterea militară a Rusiei a scăzut în anii 1990, Finlanda și-a ținut garda sus, dar recunoaște tot mai mult că modul în care Rusia și-a folosit puterea militară în Ucraina ar putea fi periculos pentru finlandezi în viitor.

Charly Salonius-Pasternak, cercetător la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, a spus că scenele șocante care se desfășoară în Ucraina i-au făcut pe finlandezi să tragă concluzia că „ni se poate întâmpla asta”.

Ce ar însemna pentru NATO aderarea Finlandei

Pe lângă faptul că NATO s-ar extinde cu încă un membru al alianței, analiștii spun că Finlanda are o forță armată modernă și competentă, care ar spori semnificativ capacitățile NATO în Europa de Nord. Forțele finlandeze se antrenează adesea cu trupele NATO, așa că pot deja să lucreze cu ele în mod foarte eficient.

Desigur, având în vedere că este un pact care cere membrilor să-i apere pe alții dacă sunt atacați, poate crește șansele ca o țară să fie apărată, deoarece numărul membrilor ar crește.

Ce se va întâmpla în continuare

Pe 14 mai, Partidul Social Democrat al primului ministru finlandez Sanna Marin, cel mai mare grup din parlament, este de așteptat să își stabilească poziția cu privire la aderarea la NATO. Se crede că social-democrații premierului suedez Magdalena Andersson vor face același lucru o zi mai târziu.

Pe 17 mai 2022, Niinisto și echipa sa se vor întâlni cu regele Suediei Carl XVI Gustaf și cu o delegație suedeză, pentru a discuta despre preocupările reciproce.

În timp ce sprijinul pentru aderare din Finlanda pare puternic, în Suedia este mai puțin clar. Doar 50% din populația suedeză o susține, iar un număr important de politicieni rămân adepți ai poziției neutre a Suediei, care este în vigoare de mai bine de 200 de ani.

Dacă guvernele din ambele țări decid că vor să adere la NATO, decizia va trebui să treacă prin procese legislative în fiecare țară, cu dezbateri și voturi ale parlamentarilor.

Nici Finlanda, nici Suedia nu intenționează să organizeze referendumuri, îngrijorată că ar putea fi vizate de interferența Rusiei.

Dacă parlamentele țărilor aprobă cererile, NATO va emite invitații oficiale de aderare.

Acest lucru ar putea avea loc la sfârșitul lunii iunie, când liderii NATO se vor întâlni la Madrid, la următoarea conferință a alianței.

Atât Suedia, cât și Finlanda au căutat - și au primit - asigurări de sprijin din partea SUA și a altor membri NATO, însă toate națiunile membre ar trebui să aprobe aderarea lor, în unele situații fiind nevoie de voturi parlamentare.

Se preconizează că întregul proces va dura până la un an.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Finlanda va solicita aderarea la NATO.
Finlanda va solicita aderarea la NATO. "Putin a făcut să se se ajungă aici”

Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică. "Putin a făcut să se se ajungă aici. Dacă e în căutarea vinovaților, să se uite în oglindă", a declarat președintele Finlandei întrebat dacă aderarea țării sale la NATO, va provoca Rusia

Rusia ar putea tăia furnizarea de gaze către Finlanda, după anunțul de aderare la NATO
Rusia ar putea tăia furnizarea de gaze către Finlanda, după anunțul de aderare la NATO

Rusia ar putea să taie furnizarea de gaze către Finlanda vineri, potrivit unui raport publicat de ziarul finalndez Iltalehti.

Avertismentul Rusiei pentru Finlanda, în contextul aderării la NATO. Lavrov: Vom lua măsuri tehnico-militare
Avertismentul Rusiei pentru Finlanda, în contextul aderării la NATO. Lavrov: Vom lua măsuri tehnico-militare

Rusia a avertizat joi Finlanda cu măsuri de răspuns, inclusiv tehnico-militare, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO, care, conform Moscovei, pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei.

Marea Britanie a semnat două acorduri de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni cu Finlanda și Suedia
Marea Britanie a semnat două acorduri de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni cu Finlanda și Suedia

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a semnat un angajament de apărare cu Finlanda și Suedia, ceea ce înseamnă că țările nordice pot conta pe ajutorul Regatului Unit.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.