Avertismentul președintelui Rouhani către SUA: "Iranul va opune ferm rezistenţă"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 14:02
Categorie: Stiri externe
Hassan Rouhani - AGERPRES

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atras luni atenţia că SUA vor regreta o eventuală decizie de a părăsi acordul nuclear al Iranului cu marile puteri.

Acesta a mai adăugat că Teheranul se va împotrivi ferm presiunii Washingtonului de a-i limita influenţa în Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat de Agerpres.ro

Preşedintele american Donald Trump, vechi critic al acestui acord semnat de Iran cu SUA, China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie în 2015 înainte ca el să ajungă lider la Casa Albă, a ameninţat că va retrage SUA din această înţelegere prin neprelungirea suspendării sancţiunilor atunci când măsura va expira la 12 mai, dacă semnatarii europeni nu vor rezolva ceea ce el numeşte a fi "slăbiciunile" documentului.

"Dacă vor să se asigure că nu urmărim să avem bomba nucleară, noi am spus în mod repetat că nu facem şi nu vom face acest lucru", a afirmat Rouhani, care a susţinut acest acord nuclear pentru a reduce izolarea Iranului, într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.

"Dar dacă vor să slăbească Iranul şi să îi limiteze influenţa în regiune sau la nivel global, Iranul va opune ferm rezistenţă", a adăugat el.

Acordul a relaxat sancţiunile impuse Teheranului în schimbul unor angajamente de renunţare la programul său de arme nucleare.

Marea Britanie, Franţa şi Germania susţin în continuare acest acord şi, într-un efort de a menţine şi SUA ca parte a înţelegerii, vor să deschidă negocieri şi în legătură cu programul de rachete balistice al Iranului, precum şi în privinţa activităţilor sale nucleare după 2025, când prevederi esenţiale ale acordului ar urma să expire, şi rolului său în războaiele din Siria şi Yemen.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO