Au iesit scantei la Budapesta, de ziua nationala a Ungariei


Ultimul update: Duminica 01 Aprilie 2012 13:56
Data publicarii: Luni 16 Martie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Pe de o parte, centrul orasului a fost traversat de marsul extremistilor de dreapta, spre furia asociatiilor civile. Pe de alta parte, zeci de protestatari s-au incaierat cu scutierii, in timp ce politicienii incercau sa-si tina discursurile oficiale.


Centrul Budapestei parea duminica pus pe razmerita. Chiar in coasta Parlamentului, la doi pasi de garda militara care le dadea onorul presedintelui si premierului, maghiarii de rand au tinut mortis sa le comunice primilor oameni in stat ce cred despre ei.

Ca sa nu serbeze revolutia din 1848 cu alta, pe rit nou, anti-globalizare, autoritatile maghiare au mobilizat mii de scutieri raspanditi in toata capitala. Asta nu i-a impiedicat pe anarhisti sa manifesteze cat de zgomotos au putut.

Totul, in timp ce la cateva strazi distanta, simpatizantii formatiunii de extrema dreapta Garda Maghiara pareau ca reediteaza atmosfera Budapestei din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

600 de simpatizanti ai Garzii, imbracati in uniforme inspirate din perioada interbelica s-au adunat in Piata Eroilor, ca sa depuna juramantul de intrare in organizatie. Desi Garda Maghiara se defineste ca organizatie civica, numeroase voci o acuza de xenofobie si atacuri la adresa comunitatii rome din Ungaria.

De ziua lor, maghiarii au marsaluit cu torte, la Targu Mures si Oradea
Maghiarii din Cluj si Noua Dreapta, 15 martie petrecut in strada
Presedintele Ungariei a participat la Ziua Maghiarilor, in Harghita
VIDEO PROTVPLUS.RO