Mii de oameni sunt asteptati la manifestarile organizate de Ziua Maghiarilor. Mai multi politicieni din Ungaria vor participa

Ultima actualizare: 16-03-2015 07:21
Ziua maghiarilor de pretutindeni

Mai multi politicieni din Ungaria, intre care parlamentari si ministrul Dezvoltarii Nationale, vor participa, duminica, la evenimentele organizate in Transilvania, de Ziua Maghiarilor.

La aceste manifestari care au loc la Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe sunt asteptate mii de persoane.

Reprezentanti ai UDMR au declarat ca la manifestarile de Ziua Maghiarilor de la Satu Mare va fi prezent ministrul ungar al Dezvoltarii Nationale, Seszták Miklós, in timp ce la ceremoniile de la Miercurea Ciuc va participa secretarul de stat in Ministerul Resurselor Umane, Soltesz Miklos. Evenimentul central al UDMR va fi organizat in municipiile Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc, unde va merge si presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

La Sfantu Gheorghe, manifestarile vor incepe la ora 12.00, cu un mars festiv spre Piata Libertatii, urmat de depuneri de coroane la monumentul eroilor Revolutiei de la 1848, in Parcul Centra,l si de un spectacol in Piata Libertatii.

La Miercurea Ciuc, de la ora 16.30 este programat un moment comemorativ in Piata Cetatii, iar de la ora 18.00 va avea loc un spectacol de gala la Casa de Cultura din oras.

Si la Cluj-Napoca vor fi organizate manifestari care sa marcheze Ziua Maghiarilor. Astfel, de la ora 11.00 este programat sa aiba loc un mars prin centrul orasului, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, pana la Biserica "Sfantu Mihail", urmat de depuneri de coroane. "Asteptam cateva mii de persoane la ceremonia de depunere a coroanelor de flori pe cladirea fostului hotel Biasini din Cluj-Napoca. La Biserica Sfantu Mihail din Piata Unirii, de la 12.30, este programata o slujba religioasa, urmata, de la ora 14.00, de ceremonia depunerii de coroane la placuta amplasata in memoria poetului revolutionar Petofi Sandor pe cladirea fostului hotel Biasini", a spus presedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras.

La manifestari vor fi prezente oficialitati locale, dar si consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

La Oradea, manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sunt organizate de PPMT si CNMT. Astfel, de la ora 10.00, la Biserica Reformata Olosig, Szászfalvi László, preot reformat la Csurgó (Ungaria) si membru al Parlamentului Ungariei, va oficia o slujba festiva, iar de la ora 11.30 va avea loc o ceremonie de depunere de flori la statuia revolutionarului pasoptist Szacsvay Imre din Piata Libertatii.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata, in fiecare an, in majoritatea localitatilor din Transilvania, fiind comemorati eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849.

In 2014, peste 10.000 de persoane au participat, la Targu Secuiesc (Covasna), la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat calare alaturi de presedintele Consiliului Judetean Covsna, Tamas Sandor. Si la Sfantu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestari, secretarul de stat in Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunand atunci ca maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei in obtinerea autonomiei.

La Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sarbatorita de peste o mie de persoane, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarand acolo ca "libertatea unei minoritati e fragila" si ca "dusmanii libertatii maghiarilor nu au disparut", astfel ca acestia trebuie sa lupte pentru fiecare clasa cu predare in maghiara, pentru placutele bilingve sau institutiile de cultura. La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri si depuneri de coroane de flori si la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat in limba maghiara pe cei prezenti.

In Piata Sfatului din Brasov au fost circa o suta de persoane avand steaguri ale Ungariei si steaguri secuiesti si intonand imnul Ungariei si cantece patriotice de la 1848.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcata si la Timisoara, prin ceremonii de depuneri de coroane la diferite monumente si un spectacol la Casa Tineretului, in timp ce la Bistrita peste 200 de maghiari au asistat la un spectacol de poezie si cantece.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO