Asistenta medicala din celebra fotografie a sarutului de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a murit

Dată publicare: 11-09-2016 16:45
Dată actualizare: 14-09-2016 07:12


Asistenta medicala din fotografia in care este surprinsa in timp ce este sarutata de un marinar in Times Square, la New York, la anuntarea sfarsitului celui de-la Doilea Razboi Mondial a muritla varsta de 92 de ani, a anuntat sambata New York Times.

Greta Zimmer Friedman a decedat in urma unei pneumonii, a precizat fiul sau Joshua Friedman, pentru cotidianul mentionat.

La 14 august 1945, tanara in varsta de 21 de ani a fost sarutata de un marinar al US Navy cuprins de bucurie la anuntarea capitularii Japoniei.

Fotograful Alfred Eisenstaedt a imortalizat acest moment iar imaginea a aparut in revista americana Life. Fotografia a devenit repede un simbol al incheierii conflictului.

O carte publicata in 2012, despre sarutul marinarului si misterul din spatele fotografiei care a simbolizat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a permis identificarea celor doi: Greta Zimmer Friedman si George Mendonsa.

In realitate, cei doi nu se cunosteau inainte de imortalizarea acelui sarut. in fotografie se poate vedea chiar si viitoarea sotie a lui George Mendonsa, Rita Mendonsa, in spatele lui.

"Nu sunt sigura ca era chiar un sarut (...) era pur si simplu cineva care celebra" sfarsitul razboiului, a spus doamna Friedman, in 2005, intr-un interviu. "Nu era un moment romantic, ci un eveniment pentru a celebra sfarsitul razboiului", a adaugat aceasta.


VIDEO PROTVPLUS.RO