Armata Israelului a știut cu 3 săptămâni înainte de planul Hamas de a ataca în 7 octombrie, susține postul public de radio

Nir Oz, Israel, Hamas
AFP

Un document al Armatei Israelului (IDF), Divizia Gaza, elaborat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de atacul din 7 octombrie, avertiza că Hamas se antrenează pentru o invazie pe scară largă a Israelului.

În acest raport se mai afirma că Hamas se pregătește să ia ostatici din Israel într-un număr mare, a dezvăluit luni Kan, postul public de radio din Israel, potrivit Times of Israel.

Documentul a fost distribuit intern în 19 septembrie 2023 și ar fi fost adus în atenția unor oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații, dar ... se pare că a fost ignorat.

Bazat pe informații obținute de Unitatea 8200 a Serviciului de Informații Militare, documentul a estimat numărul țintă de ostatici la 200-250, potrivit postului public de televiziune Kan, citând surse de securitate anonime.

În timpul masacrului care a avut loc în 7 octombrie, 251 de ostatici au fost luați și 1.200 de persoane au fost ucise pe fondul unor acte de brutalitate.

Citește și
Trump, primul interviu după tentativa de asasinat: „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii. Ar trebui să fiu mort”

Documentul detaliat descria o serie de exerciții ale forțelor de elită ale grupării teroriste palestiniene, care au exersat raiduri asupra orașelor și posturilor militare israeliene, despre cum să țină ostatici soldați și civili odată reveniți în Gaza și în ce circumstanțe pot fi uciși.

"La ora 11 dimineața, mai multe companii au fost observate adunându-se pentru rugăciune și pentru prânz înainte de începerea antrenamentelor", se arată în document. "La prânz, echipamentul și armele sunt distribuite luptătorilor, după care are loc un exercițiu al cartierului general al companiei. La ora 14:00, începe antrenamentul de raid".

Documentul ar fi adăugat că comandourile Hamas au exersat, de asemenea, infiltrarea într-un avanpost simulat al Forțelor de Apărare Israeliene, simulând bazele de la granița cu Gaza.

Exercițiul a fost efectuat de patru companii ale grupării teroriste, fiecare dintre ele având atribuit un avanpost diferit.

Comandourile forței de elită Nukhba din cadrul grupării Hamas au fost instruite să nu lase documente în urmă după ce atacă bazele israeliene, potrivit memorandumului.

Teroriștilor li s-a spus să se asigure că ostaticii nu au telefoane asupra lor, li s-a interzis să informeze familiile ostaticilor cu privire la starea lor și li s-a ordonat să îi mute dacă devine evident că Israelul află locația lor.

De asemenea, li s-a spus să amenințe că vor ucide ostaticii, pentru a-i descuraja să evadeze.

Documentul a fost adus în atenția unor oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații, cel puțin în cadrul Diviziei Gaza, au declarat pentru Kan oficiali de securitate anonimi.

Guvernul Israelului și liderii militari de top au susținut că nu au fost avertizați despre o invazie iminentă planificată la momentul respectiv.

Raportul a adăugat că cel mai extrem scenariu pentru care Divizia Gaza se pregătise înainte de 7 octombrie a fost acela că zeci de teroriști au încălcat granița în trei puncte - mult mai puțin decât cei aproximativ 3.000 care au sfârșit prin a intra în Israel în timpul asaltului.

Unul dintre soldații implicați în raport a scris după 7 octombrie: "Îmi vine să plâng, să țip și să înjur", potrivit Kan.

În răspunsul său la acest raport, IDF nu recunoaște  documentul, dar a precizat că investighează eșecurile care au dus la masacru și că le va prezenta "în mod transparent publicului".

Acest raport vine după alte câteva documente în care se afirma că armata ar fi fost avertizată în prealabil cu privire la masacru.

Israelul a avut mai multe surse de informații privind exercițiile Hamas și alte pregătiri pentru un atac în săptămânile și chiar orele dinaintea datei de 7 octombrie, inclusiv, se pare, un plan de atac 2022 al grupului terorist.

O evaluare militară din 2022 a stabilit că era prea devreme pentru a spune că planul fusese aprobat de Hamas, iar atunci când un analist din cadrul unității de informații a țării a observat că gruparea teroristă a efectuat un exercițiu de antrenament în conformitate cu planul, avertismentele sale au fost respinse.

După atacul din 7 octombrie, soldații care au fost de serviciu de-a lungul graniței cu Gaza au declarat că și ei și-au exprimat îngrijorarea înainte de acea zi cu privire la activități suspecte, dar au fost ignorați.

IDF a susținut de mai multe ori că gardul său de securitate, dotat cu camere de luat vederi, turnuri de supraveghere și senzori de înaltă tehnologie, este suficient să garanteze siguranța locuitorilor din orașele de frontieră din Gaza.

Însă, la 7 octombrie, teroriștii Hamas au distrus bucăți din gard cu explozibili și buldozere în mai multe locuri, apoi au trecut prin găurile deschise în jeep-uri și pe motociclete, în timp ce alții au zburat cu deltaplane, iar dronele au lansat explozibili pe turnurile de observație și au distrus camerele de luat vederi.

Pe fondul unui baraj simultan de rachete în sudul și centrul Israelului, aproximativ 3.000 de teroriști au luat cu asalt sudul Israelului și au măcelărit soldați și civili deopotrivă, cu o oarecare rezistență locală, dar cu o reacție lentă din partea armatei israeliene.

Armata israeliană a anunțat la începutul acestei luni că va începe să prezinte public rezultatele investigațiilor sale privind eșecurile de respingere a atacurilor din 7 octombrie ale grupării teroriste Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Încă patru ostatici răpiți pe 7 octombrie au fost uciși de teroriștii Hamas. Cum au fost omorâți
Încă patru ostatici răpiți pe 7 octombrie au fost uciși de teroriștii Hamas. Cum au fost omorâți

Armata israeliană a anunţat luni moartea a patru israelieni ţinuţi ostatici de Hamas din 7 octombrie în Fâşia Gaza, între care şi Nadav Popplewell, al cărui deces a fost anunţat de kibbutzul Nirim, relatează AFP şi Reuters.

 

Recomandări
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe

Fără ploi suficiente și cu temperaturi care pârjolesc pământul, România începe să se usuce. Sunt locuri în care râurile au dispărut complet ori și-au micșorat debitul.

Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone
Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone

Canicula creează probleme și în sistemul energetic. Unele zone din țară au fost afectate de pene de curent sau fluctuații din cauza consumului mare care a suprasolicitat rețeaua.

Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie
Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie

Imaginea lui Trump cu fața însângerată și pumnul în aer, îndemnând la luptă, a intrat deja în istorie și va defini actuala campanie prezidențială. Asta spun analiștii și jurnaliștii, indiferent de simpatiile lor politice.