Anuntul istoric facut de Suveranul Pontif pentru catolicii care divorteaza si homosexuali. Papa indruma la toleranta

Papa Francisc - Getty

Papa Francisc a declarat ca doreste ca Biserica Catolica sa fie mai toleranta si mai receptiva fata de nevoile societatii moderne.

Papa a dezvaluit noile directive ale Bisericii Catolice in ceea ce priveste persoanele catolice care divorteaza si homosexualii. Suveranul Pontif indruma la toleranta si intelegere si sustine ca viziunea Bisericii Catolice trebuie revizuita, noteaza BBC.

Documentul a fost prezentat intr-o conferinta de presa, dupa doua sinoade care au scos la iveala diferente profunde in cadrul Bisericii legate de subiecte delicate precum divortatii recasatoriti si homosexualii. Papa sustine ca aceste persoane trebuie reintegrate in societate si in niciun caz marginalizate.


Directivele sale mentin in schimb un statu-quo in privinta homosexualilor, aproape absenti din text si ale caror uniuni libere continua sa ramana nerecunoscute de Biserica catolica.

Perechile heterosexuale care traiesc in concubinaj sau casatorite civil pot fi "semne de iubire" de luat in considerare cand ating o "stabilitate constanta printr-o legatura publica" sau cand uniunea lor se caracterizeaza "printr-o afectiune profunda", scrie papa.
 

Citește și
Papa Francisc - AGERPRES
Papa Francisc isi doreste sa vina in Romania. Cum ar vrea sa decurga vizita in tara noastra
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intitulat "Amoris Laetitia" ("Bucuria Iubirii"), miza textului de 200 de pagini, consta intr-o serie de raspunsuri la mai multe probleme ale societatii, noteaza Agerpres.

In timp ce conservatorii pledeaza pentru pastrarea cu sfintenie a dogmei, un curent deschis spre modernitate apreciaza ca mesajul Bisericii nu se mai face auzit in mediile secularizate si ca sunt necesare schimbari. Papa stie ca vor exista nemultumiri in ambele tabere.

Una dintre cele mai importante modificari dintre ele este daca Biserica va deschide o cale care le va permite persoanelor divortate recasatorite sa primeasca comuniunea desi, potrivit dogmei catolice, ele au incalcat sacramentul casatoriei indisolubile printr-o noua relatie, relateaza AFP.

"Amoris Laetitia" va fi prezentat in cadrul unei conferinte de presa organizate la pranz la Vatican de cardinalul de Viena Christoph Schonborn, arhiepiscop cunoscut pentru deschiderea lui, el insusi avand parinti divortati. Vaticanul a recomandat episcopilor din lumea intreaga sa organizeze conferinte de presa de prezentare, utilizand chei de lectura trimise deja de la Roma.

Aceste indrumari ale Papei le permit fiecarui episcop din tarile catolice sa intepreteze doctrinele potrivit culturii, relateaza BBC.

Sinoadele din 2014 si 2015 in privinta familiei au dat ocazia unor dezbateri aprinse, asa cum a dorit papa. Insa multi au atras atentia asupra numarului mic de femei invitate sa se exprime pe un subiect care le priveste in fata a 200 de barbati ce au facut juramant de celibat.

In cei trei ani de pontificat, papa Francisc a vorbit mult despre familia catolica, pe care o vede, ca si predecesorii sai, formata din barbat, femeie si copii. Insa Biserica nu trebuie sa excluda, sa judece si sa excomunice, a spus el adesea. Lucrarile celor doua sinoade si consultarile dinaintea lor in dioceze au aratat o noua deschidere a episcopilor, indeosebi occidentali, in privinta perechilor necasatorite, stare in care se afla majoritatea tinerilor din Occident. Biserica doreste sa ajunga la ei, in speranta ca acesti tineri vor ajunge intr-o zi sa se casatoreasca.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Papa Francisc vrea sa mearga in
Papa Francisc vrea sa mearga in "punctul fierbinte" al Europei. Vizita ar putea avea loc saptamana viitoare

Papa Francisc intentioneaza sa viziteze "punctul fierbinte" al Europei, insula Lesbos. Anuntul a fost facut de Sfantul Sinod al Bisericii elene, iar Vaticanul a declarat ca inca se poarta discutii in acest sens.

Papa Francisc isi doreste sa vina in Romania. Cum ar vrea sa decurga vizita in tara noastra
Papa Francisc isi doreste sa vina in Romania. Cum ar vrea sa decurga vizita in tara noastra

Nuntiul Apostolic in Romania, monseniorul Miguel Maury Buendia, afirma ca Papa Francisc isi doreste sa faca o vizita in tara noastra care "sa ajute la unitatea tuturor romanilor".

Mesajul dur al Papei Francisc, in Vinerea Mare. Suveranul pontif acuza
Mesajul dur al Papei Francisc, in Vinerea Mare. Suveranul pontif acuza "constiinta insensibila si anesteziata" a Europei

In Vinerea Mare a catolicilor, papa Francisc a condus procesiunea "Drumului Crucii" la Coloseumul din Roma.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.