Anuntul istoric facut de Suveranul Pontif pentru catolicii care divorteaza si homosexuali. Papa indruma la toleranta


Ultimul update: Luni 11 Aprilie 2016 07:09
Data publicarii: Vineri 08 Aprilie 2016 13:40
Categorie: Stiri externe
Papa Francisc - Getty

Papa Francisc a declarat ca doreste ca Biserica Catolica sa fie mai toleranta si mai receptiva fata de nevoile societatii moderne.

Papa a dezvaluit noile directive ale Bisericii Catolice in ceea ce priveste persoanele catolice care divorteaza si homosexualii. Suveranul Pontif indruma la toleranta si intelegere si sustine ca viziunea Bisericii Catolice trebuie revizuita, noteaza BBC.

Documentul a fost prezentat intr-o conferinta de presa, dupa doua sinoade care au scos la iveala diferente profunde in cadrul Bisericii legate de subiecte delicate precum divortatii recasatoriti si homosexualii. Papa sustine ca aceste persoane trebuie reintegrate in societate si in niciun caz marginalizate.


Directivele sale mentin in schimb un statu-quo in privinta homosexualilor, aproape absenti din text si ale caror uniuni libere continua sa ramana nerecunoscute de Biserica catolica.

Perechile heterosexuale care traiesc in concubinaj sau casatorite civil pot fi "semne de iubire" de luat in considerare cand ating o "stabilitate constanta printr-o legatura publica" sau cand uniunea lor se caracterizeaza "printr-o afectiune profunda", scrie papa.
 

Intitulat "Amoris Laetitia" ("Bucuria Iubirii"), miza textului de 200 de pagini, consta intr-o serie de raspunsuri la mai multe probleme ale societatii, noteaza Agerpres.

In timp ce conservatorii pledeaza pentru pastrarea cu sfintenie a dogmei, un curent deschis spre modernitate apreciaza ca mesajul Bisericii nu se mai face auzit in mediile secularizate si ca sunt necesare schimbari. Papa stie ca vor exista nemultumiri in ambele tabere.

Una dintre cele mai importante modificari dintre ele este daca Biserica va deschide o cale care le va permite persoanelor divortate recasatorite sa primeasca comuniunea desi, potrivit dogmei catolice, ele au incalcat sacramentul casatoriei indisolubile printr-o noua relatie, relateaza AFP.

"Amoris Laetitia" va fi prezentat in cadrul unei conferinte de presa organizate la pranz la Vatican de cardinalul de Viena Christoph Schonborn, arhiepiscop cunoscut pentru deschiderea lui, el insusi avand parinti divortati. Vaticanul a recomandat episcopilor din lumea intreaga sa organizeze conferinte de presa de prezentare, utilizand chei de lectura trimise deja de la Roma.

Aceste indrumari ale Papei le permit fiecarui episcop din tarile catolice sa intepreteze doctrinele potrivit culturii, relateaza BBC.

Sinoadele din 2014 si 2015 in privinta familiei au dat ocazia unor dezbateri aprinse, asa cum a dorit papa. Insa multi au atras atentia asupra numarului mic de femei invitate sa se exprime pe un subiect care le priveste in fata a 200 de barbati ce au facut juramant de celibat.

In cei trei ani de pontificat, papa Francisc a vorbit mult despre familia catolica, pe care o vede, ca si predecesorii sai, formata din barbat, femeie si copii. Insa Biserica nu trebuie sa excluda, sa judece si sa excomunice, a spus el adesea. Lucrarile celor doua sinoade si consultarile dinaintea lor in dioceze au aratat o noua deschidere a episcopilor, indeosebi occidentali, in privinta perechilor necasatorite, stare in care se afla majoritatea tinerilor din Occident. Biserica doreste sa ajunga la ei, in speranta ca acesti tineri vor ajunge intr-o zi sa se casatoreasca.
 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO