Anders Breivik, teroristul care a ucis 77 de oameni în Norvegia, a făcut salutul nazist la ultimul său proces

anders breivik
AFP

Extremistul norvegian Anders Breivik a făcut salutul nazist în timp ce solicita eliberarea condiționată, la doar 10 ani după ce a ucis 77 de persoane, în 2011.

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a făcut salutul nazist și a lăudat supremația rasei albe, marți, când a cerut eliberarea condiționată la doar 10 ani după ce a comis cel mai sângeros atac pe timp de pace din Norvegia, folosindu-se de înfățișarea sa în fața instanței pentru a-și răspândi ideologia, potrivit Agerpres.

Neonazistul norvegian Anders Breivik, care cere eliberarea condiţionată din închisoare, este la fel de periculos ca în urmă cu zece ani, când a ucis 77 de oameni, a afirmat miercuri un psihiatru care l-a ţinut sub observaţie, transmit AFP şi dpa.

Breivik, condamnat în 2012 la 21 de ani de închisoare, cu posibilitate de prelungire, compare săptămâna aceasta în faţa comisiei care decide dacă va fi eliberat înainte de termen. El susţine că a renunţat la violenţă.

Breivik are acelaşi diagnostic pe care l-a avut întodeauna

"Apreciez că Breivik are acelaşi diagnostic pe care l-a avut întodeauna", a declarat psihiatra Randi Rosenqvist la tribunalul din districtul Telemark din sudul Norvegiei, în a doua zi a unei proceduri desfăşurate, din motive de securitate, în sala de sport a închisorii din Skien unde este încarcerat extremistul. "Riscul unor acte violente viitoare nu s-a modificat din 2012 şi 2013, când mi-am redactat prima evaluare", a spus ea.

Citește și
Christopher Paul Hasson
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Experta apreciază că pacientul suferă de tulburări de personalitate şi l-a descris drept "asocial, histrionic şi narcisist".

În 22 iulie 2001, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului din Oslo al guvernului. Explozia a omorât opt oameni, iar extremistul de dreapta a mai ucis apoi 69, majoritatea la vârsta adolescenţei, trăgând cu arma asupra unei tabere de vară a tineretului laburist, pe insula Utoya.

Raportul psihiatric - singurul solicitat de instanţă - este considerat hotărâtor pentru decizia privind eliberarea condiţionată, considerată în acest moment foarte puţin probabilă.

Breivik spune că va părăsi Norvegia dacă va fi eliberat

În timpul ce dr. Rosenqvist depunea mărturie, Breivik a ieşit din apatia obişnuită şi a clătinat de mai multe ori din cap. El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat "ca un animal", în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.

Deţinutul dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri şi de o maşină de scris. În 2016, el a reuşit să obţină o sentinţă de condamnare a statului norvegian pentru tratamente inumane şi degradante, pe motiv că este izolat. Decizia primei instanţe a fost însă desfiinţată la apel.

Răspunzând la întrebările avocatului apărării, Oystein Storrvik, Breivik a arătat miercuri că este ţinut izolat în majoritatea timpului, umilit zilnic şi că studiază sau face planuri de afaceri timp de 12 ore pe zi. El a remarcat condiţiile mai relaxate de detenţie, care rămân însă stricte, şi interzicerea unor anumite lecturi, care îi îngreunează încheierea studiilor.

Marţi, în faţa instanţei formate din trei judecători, unde i s-a cerut să facă dovada că nu mai este un militant violent, Breivik a declarat: "Cineva care a fost judecat pentru un act criminal nu poate garanta niciodată că nu îl va comite din nou, pentru că asta depinde de societate, dacă îi dă o şansă sau nu". El a adăugat că îşi poate da "cuvântul de onoare" că va părăsi Norvegia dacă va fi eliberat.

Cererea de eliberare condiţionată a lui Breivik a şocat ţara, apreciază AFP. Familiile victimelor, supravieţuitorii şi experţii se tem că el va folosi procesul ca pe o tribună politică, de unde presa transmite în direct, iar comportamentul său - salutul hitlerist, pancartele, tirada ideologică - au confirmat aceste temeri.

Miercuri, el a apărut din nou în sala de judecată cu o pancartă cu mesaj politic, deşi un judecător îi ceruse în ajun să se abţină de la astfel de gesturi. Cu toate acestea, Breivik a susţinut că este dispus să se schimbe şi să respecte regulile.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane atunci când a detonat un camion capcană în apropierea birourilor guvernamentale din Oslo, apoi a împușcat alte 69 de persoane, majoritatea adolescenți, într-o tabără de vară pentru aripa de tineret a Partidului Laburist de pe insula Utoya.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Norvegia a comemorat 10 ani de la atentatele comise de Anders Breivik.
Norvegia a comemorat 10 ani de la atentatele comise de Anders Breivik. "Am senzaţia că lucrurile s-au întâmplat ieri"

Au trecut zece ani de la atentatele din Norvegia, puse la cale de extremistul de dreapta Anders Breivik, în care 77 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik

Un ofiţer al Pazei de Coastă americane a fost arestat sub acuzaţia că plănuia un atac "de proporţii rar întâlnite", pe teritoriul american, după cum au anunţat autorităţile.

Criminalul in masa Anders Breivik si-a schimbat legal numele. Avocatul sau a refuzat sa ofere explicatii jurnalistilor
Criminalul in masa Anders Breivik si-a schimbat legal numele. Avocatul sau a refuzat sa ofere explicatii jurnalistilor

Anders Breivik si-a schimbat numele legal in Fjotolf Hansen

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.