Anchetatorii ruși au prins-o pe femeia care l-ar fi ucis cu o bombă pe blogger-ul rus Vladlen Tatarski

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii ruși au reținut, luni, o femeie în cazul bloggerului pro-război Vladlen Tatarski, care a fost ucis într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg.  

Darya Trepova, în vârstă de 26 de ani, a fost plasată recent pe lista persoanelor căutate de către Ministerul de Interne, iar arestarea ei a fost confirmată ulterior de către Comitetul de Investigații al Rusiei.

Potrivit site-ului Russia Today, o televiziune controlată de regimul de la Kremlin, care citează site-ul de știri Fontanka, Trepova a fost reținută într-un apartament din Sankt Petersburg care aparținea unui prieten al soțului ei. Publicația a precizat că ea avea un bilet de avion pentru un zbor spre Uzbekistan.

Trepova ar fi făcut schimb de mesaje text cu Tatarski și ar fi participat la alte evenimente la care era și el. Unul dintre prietenii ei a declarat pentru presa rusă că Trepova plănuia să părăsească țara și să călătorească în Ucraina - mai susține Russia Today, televiziune controlată de regimul lui Putin.

Potrivit BBC News, presa rusă a relatat că lui Tatarski i-a fost înmânată o statuetă cu puțin timp înainte de explozie, existând speculații că în interiorul acesteia ar fi putut fi ascuns un dispozitiv.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Zeci de alte persoane au fost rănite.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie și oameni răniți pe stradă.

Autoritățile ruse spun că investighează atacul din centrul celui de-al doilea oraș ca mărime din Rusia ca fiind o "crimă de profil înalt".

Presa rusă a relatat că Trepova a fost arestată în trecut după ce a participat la mitinguri împotriva războiului.

Cafeneaua, Street Food Bar nr. 1 de lângă râul Neva, a fost deținută cândva de Evgheni Prigojin - care conduce faimosul grup de mercenari Wagner din Rusia.

Prigojin i-a adus un omagiu lui Tatarski într-un videoclip difuzat târziu în noapte, despre care a declarat că a fost filmat de la primăria din Bahmut. El a afișat un steag pe care a spus că sunt cuvinte "în buna amintire a lui Vladlen Tatarski".

Tatarski, un susținător vocal al războiului Rusiei în Ucraina, nu era un oficial rus și nici un ofițer militar. El era un blogger cunoscut, cu peste jumătate de milion de urmăritori și, la fel ca Prigojin, avea un trecut infracțional.

El făcea parte dintr-o comunitate de bloggeri militari pro-Kremlin care a căpătat un rol relativ important de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Tatarski se numără printre cei care au mers atât de departe încât au criticat autoritățile ruse, acuzând armata și chiar pe președintele Vladimir Putin pentru eșecurile de pe câmpul de luptă.

Bloggerii militari au oferit informații despre război într-o țară în care mulți au devenit frustrați de lipsa de informații exacte din surse oficiale.

Informațiile furnizate de armata rusă, de televiziunile controlate de Kremlin și de oficialii de stat au fost criticate pentru că sunt inexacte.

Săptămâna trecută, mai multe surse oficiale rusești au distribuit o înregistrare video în care se presupune că trupele ucrainene hărțuiesc civili. Analiștii occidentali au dovedit, folosind informații din surse deschise, că înregistrarea video a fost înscenată.

Unii bloggeri pro-Kremlin au criticat, de asemenea, videoclipul ca fiind un fals grosolan. O mare parte din materialele pro-rusești ale bloggerilor nu sunt nici ele reale.

Nu este clar cine s-a aflat în spatele asasinării lui Tatarski, dar aceasta amintește de uciderea Dariei Dughina, o susținătoare vocală a războiului și fiica unui ultranaționalist rus. Ea a murit într-un atac cu mașină capcană lângă Moscova în august anul trecut.

Oficialii ruși au lăsat deja să se înțeleagă că Ucraina este de vină pentru explozie. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a pus explozia pe seama unei "lupte politice interne" rusești, scriind pe Twitter: "Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan".

În ultimele luni, ucrainenii s-au dovedit mai mult decât capabili să efectueze atacuri cu drone și explozii în adâncimea teritoriului rusesc. Ei recunosc rareori implicarea, dar adesea lasă să cadă indicii.

Explozia ar putea fi legată de luptele politice interne din Rusia, după cum a declarat Kievul.

În Rusia există acum o mulțime de oameni furioși care poartă arme.

Având în vedere că armata este în criză de trupe, condamnații au fost eliberați din închisoare, au primit arme și au fost trimiși pe front. Autoritățile ruse au desfășurat, de asemenea, campanii de recrutare pe scară largă pentru luptători voluntari și au recrutat aproximativ 300.000 de bărbați într-o "mobilizare parțială".

Ziarul Kommersant a relatat recent că numărul crimelor comise în Rusia anul trecut a crescut pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Cine este tânăra care i-a dat cadoul cu explozibil propagandistului rus asasinat la Sankt Petersburg. VIDEO
Cine este tânăra care i-a dat cadoul cu explozibil propagandistului rus asasinat la Sankt Petersburg. VIDEO

O tânără de 26 de ani a fost reținută de forțele de securitate ruse în cazul asasinării bloggerului militar rus Vladlen Tatarsky, ucis într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.