Analiză Reuters. Toate aceste crize mondiale care ne copleșesc acum ar putea să aibă, totuși, un final fericit

razboi israel hamas, gaza
Getty

Lumea este plină de pericole. Planeta a început anul 2024 cu războaie în Gaza şi Ucraina, rivalitate între superputeri, schimbări climatice şi creştere economică lentă. Posibila revenire a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA este un alt risc.

Dar sunt şi scenarii mai optimiste şi chiar şi în cazul celor pesimiste există câteva perdele de argint, scrie Hugo Dixon, comentator al agenţiei Reuters.

Este uşor de văzut cum multiplele crize care se suprapun la nivel mondial - ceea ce unii observatori au denumit "policriză" - s-ar putea alimenta una pe cealaltă, creând o spirală a nenorocirilor.

De exemplu, atacurile israeliene în curs de desfăşurare în Gaza nu numai că riscă să declanşeze un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, dar alimentează şi acuzaţiile potrivit cărora SUA nu fac suficient de mult pentru a-şi controla aliatul. Acest lucru ar putea costa sprijinul Washingtonului în restul lumii, în special în ţările în curs de dezvoltare, înclinând balanţa globală a puterii în favoarea rivalilor SUA precum China şi Rusia.

China ar putea intensifica presiunea asupra Taiwanului dacă Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, câştigă alegerile prezidenţiale din această săptămână. Relaţiile dintre Republica Populară şi SUA ar putea atunci să o ia pe o nouă pantă în jos, fragmentând şi mai mult economia globală.

Citește și
spital copii
Criză într-un spital în care sunt tratați copii. Nu mai există niciun pat liber. Ce spune managerul despre această situație
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Între timp, dacă SUA şi Uniunea Europeană nu reuşesc să dea mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina să se apere, preşedintele rus Vladimir Putin va avea de câştigat.

Ţările ar putea continua să tragă de timp pentru a combate schimbările climatice - acumulând costuri sociale şi economice viitoare din cauza vremii extreme şi a migraţiei în masă.

Este posibil ca Trump să nu fie reales

În acest timp, creşterea economică lentă ar putea stimula sprijinul pentru politicienii naţionalişti de dreapta din multe ţări, ceea ce ar putea duce la protecţionism şi la o reticenţă faţă de colaborarea cu alte naţiuni în ceea ce priveşte problemele comune.

Asupra tuturor acestora planează posibilitatea ca Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Favoritul la nominalizarea republicană a ameninţat că va impune tarife suplimentare pentru bunurile importate şi că va adopta o poziţie deosebit de dură faţă de produsele chinezeşti.

De asemenea, el a promis că va retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima, a promis să regândească în mod fundamental scopul NATO şi a criticat sprijinul SUA pentru Ucraina. O a doua administraţie Trump ar putea adăuga cu uşurinţă o nouă buclă la spirala descendentă a ordinii mondiale globale.

Dar acesta este doar un scenariu. Pentru început, este posibil ca Trump să nu câştige. Cotele la pariuri implică faptul că, deşi fostul dezvoltator imobiliar este favorit pentru a recâştiga Casa Albă, are şanse mai puţin decât egale de a face acest lucru.

Şansele de realegere ale preşedintelui Joe Biden ar trebui să primească un impuls dacă economia americană continuă să se îndrepte spre o aterizare uşoară, cu o inflaţie în scădere şi rate ale dobânzilor care ar putea scădea.

SUA și China au arătat că vor să evite deteriorarea relațiilor

Dacă problemele juridice ale lui Trump îi deraiază nominalizarea, fosta guvernatoare a Carolinei de Sud Nikki Haley sau un alt candidat ar putea interveni. Aproape oricine, în afară de Trump, ar fi un rezultat rezonabil dintr-o perspectivă globală. Haley, de exemplu, ar continua politicile pro-Ucraina ale actualei administraţii.

O victorie a lui Biden ar putea duce la o acţiune reînnoită de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră atât pe plan intern, cât şi în străinătate. Deficitul bugetar ridicat al guvernului federal şi gradul mare de îndatorare vor face însă dificilă continuarea abordării actuale a preşedintelui de a acorda subvenţii mari pentru tehnologiile verzi. Cu toate acestea, el ar putea impune reglementări mai stricte pentru poluatori sau ar putea taxa emisiile de carbon.

O realegere a lui Biden ar putea supraîncărca planul Occidentului de a ajuta ţările în curs de dezvoltare să construiască o infrastructură ecologică. O modalitate ar fi consolidarea capitalului Băncii Mondiale, acum că finanţatorul multilateral se concentrează mai mult asupra schimbărilor climatice. Acest lucru ar avea avantajul suplimentar de a îmbunătăţi relaţiile cu ţările în curs de dezvoltare.

Între timp, SUA şi-ar continua abordarea actuală faţă de China, bazată pe construirea de alianţe în Asia şi pe reducerea dependenţei americane de economia chineză fără a se decupla de aceasta. Întâlnirea faţă în faţă a lui Biden cu preşedintele Xi Jinping din noiembrie anul trecut şi mesajele lor recente de Anul Nou sugerează că ambii doresc să împiedice deteriorarea în continuare a relaţiilor.

UE ar putea trăi cu un război înghețat în Ucraina, iar conflictul din Gaza ar putea găsi o rezolvare 

Nici perspectivele pentru Ucraina nu sunt toate sumbre. Multe ţări din UE sunt hotărâte să găsească o modalitate de a finanţa războiul din această ţară, chiar dacă Ungaria continuă să se opună prin veto alocării banilor din bugetul comun al blocului.

Biden ar putea, în cele din urmă, să convingă Congresul să furnizeze şi el fonduri. Este adevărat, şansele Ucrainei de a alunga total armata rusă de pe teritoriul său par slabe. Dar Occidentul ar putea trăi cu un conflict îngheţat, în care niciuna dintre părţi nu a făcut progrese semnificative, iar Kievul ar putea totuşi să adere la UE. În acest scenariu, Putin ar fi fost cu mult departe de obiectivele sale de război iniţiale.

Chiar şi conflictul din Gaza ar putea găsi în cele din urmă o rezolvare. Cea mai bună speranţă este ca Biden să sporească presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a proteja civilii, în parte pentru că acest conflict îi face rău preşedintelui american în străinătate şi acasă, unde tinerii alegători ameninţă să-l părăsească.

În acest caz, ar putea exista o oportunitate îngustă care să ducă la faptul că palestinienii vor avea propria lor ţară şi vor trăi în pace cu Israelul.

Partea bună a celui mai rău lucru. Realegerea lui Trump ar forța țările UE să investească în apărarea lor

Desigur, multe lucruri ar putea sta în calea unui astfel de scenariu optimist. Dar chiar şi rezultatele proaste pot avea părţi bune.

De exemplu, o victorie a lui Trump ar putea speria statele europene să investească corespunzător în propria lor apărare şi să accepte să raţionalizeze procesul decizional al UE. În acest caz, UE ar putea, în timp, să nu mai fie sub aşteptările sale economice.

Pe de altă parte, scenariile mai optimiste pot genera automulţumire. Ameninţarea naţionalismului de dreapta în SUA sau în Europa nu va dispărea nici dacă Trump pierde.

Perspectivele slabe de creştere, migraţia în creştere şi faptul că mulţi alegători se luptă să găsească un sens în lumea modernă sunt un teren fertil pentru politicienii pregătiţi să stârnească ura împotriva străinilor şi a minorităţilor.

Politicienii mainstream pot câştiga câte o alegere aici sau acolo împotriva naţionaliştilor, aşa cum a făcut anul trecut Donald Tusk în Polonia. Dar până când nu vor putea oferi un răspuns la criza culturală mai profundă a Occidentului, lumea va trăi la limită.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Europa Liberă: ISU dă vina pe pandemie, război, refugiați și explozia de la Crevedia pentru tragedia de la Ferma Dacilor
Europa Liberă: ISU dă vina pe pandemie, război, refugiați și explozia de la Crevedia pentru tragedia de la Ferma Dacilor

ISU Prahova a dat vina pe pandemie, războiul din Ucraina, criza refugiaților și explozia de la Crevedia pentru lipsa controalelor la Ferma Dacilor, de care știa din 2019 că trebuia închisă. Așa s-a ajuns la tragedia soldată cu opt morți.

Criză într-un spital în care sunt tratați copii. Nu mai există niciun pat liber. Ce spune managerul despre această situație
Criză într-un spital în care sunt tratați copii. Nu mai există niciun pat liber. Ce spune managerul despre această situație

Rând pe rând, spitalele de Pediatrie din țară se supraaglomerează. Unitățile de urgențe pentru copii sunt sufocate de cazuri de gripe, pneumonii și viroze grave, motiv pentru care cadrele medicale au început să facă deja ore suplimentare în 2024.

Omenirea se pregăteşte să intre în anul 2024 cu mari speranțe. Principalele evenimente care au marcat anul 2023
Omenirea se pregăteşte să intre în anul 2024 cu mari speranțe. Principalele evenimente care au marcat anul 2023

Oamenii sunt pregătiți să intre încrezători și plini de speranțe în anul 2024 și să lase în urmă ce s-a întâmplat în 2023, un an marcat de ascensiunea inteligenţei artificiale, de criza climatică şi de războaiele sângeroase din Gaza şi Ucraina.

 

Analiză: Îngrijorare tot mai mare la nivel internațional în ceea ce privește soluția Israelului la „problema Hamas”
Analiză: Îngrijorare tot mai mare la nivel internațional în ceea ce privește soluția Israelului la „problema Hamas”

În urma rezoluției Consiliului de Securitate al ONU din 22 decembrie, presiunea internațională a crescut asupra SUA pentru a aborda criza umanitară în creștere din Gaza, susține un analist pentru Sky News.

Veste usturătoare: e criză de ceapă la nivel mondial. Producția din România, grav afectată
Veste usturătoare: e criză de ceapă la nivel mondial. Producția din România, grav afectată

Ceapa, nelipsită din bucătărie, provoacă probleme serioase pe întreg globul. Seceta a afectat producția, iar prețurile au sărit în aer.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.