Alerta terorista la Hanovra. Nemtii, avertizati de serviciile de informatii straine: "Pentru Germania, pericolul e ridicat"

Ultima actualizare: 21-11-2015 07:00

Amenintarea terorista a dus, marti seara, la evacuarea unui intreg stadion, in Germania. La meciul de fotbal dintre tara gazda si Olanda ar fi trebuit sa ajunga si o parte din guvernul federal, in frunte cu Angela Merkel.

Dar fortele de securitate aveau indicii ca se putea produce o noua catastrofa, asa ca au oprit totul. Din cauza unor amenintari cu bomba, si doua aeronave transatlantice ale Air France au aterizat de urgenta, in Statele Unite. Din fericire, nu s-a gasit explozibil la bord.

"Am avut indicii serioase conform carora un atentat cu bomba urma sa aiba loc pe stadion" - a spus seful politiei locale. In presa germana aparusera informatii ca ar fi fost gasita o ambulanta plina cu explozibil, in apropierea stadionului, iar seful politiei locale a vorbit raspicat despre "amenintarea concreta a unui posibil atentat cu explozivi".

"Cer populatiei sa aiba incredere in fortele de securitate. Am avut motive intemeiate pentru a decide anularea partidei" - a spus, ulterior, ministrul federal de interne, care a refuzat insa sa dea vreo indicatie despre natura ameninatarilor. Totusi, ministrul de interne al landului a declarat ca niciun explozibil n-a fost gasit in interiorul stadionului si nici in afara lui, si nimeni n-a fost arestat.

"Pentru Germania, pericolul e ridicat. Situatia este serioasa. Agentiile noastre de securitate primesc informatii de la servicii secrete interne si externe. Si, daca nu luam in serios avertismentele, consecintele pot fi fatale”, a explicat Thomas de Maiziere.

Alerta a venit de la servicii de informatii straine, a aflat marti seara dpa de la surse din cadrul serviciilor de securitate. Avertismentul ar fi venit cu 15 minute inainte de deschiderea portilor pe stadion, relateaza aceeasi sursa

Cancelarul Angela Merkel anuntase ca va participa la meci, cu o buna parte a guvernului sau, in semn de solidaritate cu victimele atentatelor din Paris. Nationala Germanei a fost pe gazonul Stade de France, vineri seara, in momentul atacurilor. Iar unul dintre teroristii kamikaze a incercat sa intre pe stadion, inainte de explozia din exteriorul arenei.Demnitarii n-au mai ajuns pe stadionul din Hanovra, pentru ca ordinul de evacuare a fost dat cu aproximativ doua ore inaintea inceperii partidei.

Din motive de securitate, a fost anulat si meciul amical de fotbal dintre Belgia si Spania, programat tot marti seara, la Bruxelles.

In plus, intr-un tren care se indrepta spre Hanovra, politistii au descoperit un colet suspect, asa ca fortele de ordine s-au pregatit pentru ce era mai rau. Genistii nu au confirmat insa ipoteza explozibilului.

In Danemarca, un terminal de la aeroportul din Copenhaga a fost evacuat la pranz din cauza unui bagaj abandonat.

Iar pasagerii din doua avioane Air France - care au decolat marti seara din Statele Unite cu destinatia Paris, au trecut si ei prin momente dificile. Au aterizat de urgenta dupa o amenintare anonima cu bomba. Primul decolase din Los Angeles si a aterizat in Utah, iar al doilea, plecat de la Washington, a ajuns la Halifax, in Canada.

In toata aceasta situatie extrem de tensionata, englezii au reusit insa sa faca fata unui eveniment cu foarte mult public. Meciul amical de fotbal dintre Anglia si Franta a avut loc, asa cum era prevazut, la Londra. E drept insa, cu un numar impresionant de trupe speciale desfasurate in capitala. Pe Wembley, in semn de omagiu pentru victimele atentatelor din Paris, zeci de mii de spectatori - printre care si premierul David Cameron si printul William - au cantat impresionant, in cor, imnul Frantei - Marseileza.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO