Alegerile din SUA ar fi fost fraudate cu ajutorul hackerilor rusi. Echipa lui Clinton vrea sa ceara un "audit electoral"

vot SUA, Alhambra, California

55.000 de voturi ar putea schimba rezultatul alegerilor din Statele Unite, daca se va dovedi ca au fost fraudate. Cel putin, asta sustin analistii politici americani apropiati de partidul Democrat.

Mai multi analisti politici, dar si congressmeni, se tem ca alegerile prezidentiale din SUA ar fi putut fi fraudate in cateva state-cheie, ceea ce ar fi dus la victoria lui Donald Trump in ciuda faptului ca votul popular a fost in favoarea lui Hillary Clinton. De pilda, in Wisconsin, candidata democrata ar fi primit suspect de putine voturi in comitatele in care s-a votat electronic in comparatie cu cele in care s-a folosit votul traditional.

Analiza statistica arata ca Hillary ar fi fost furata astfel de circa 30.000 de voturi care i se cuveneau. Ceea ce a inclinat balanta in favoarea lui Trump in acest stat, dat fiind ca in Wisconsin diferenta intre candidati a fost de numai 27.000 de sufragii.

Citeste si: Cum ajunge un american presedinte? Mecanismul vechi de 2 secole care inca functioneaza

Citește și
Rares Nastase in SUA
Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor: "Este ziua falcilor cazute. Dar multi au vrut schimbarea"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Alte semne de intrebare s-au ridicat vizavi de rezultatul din Pennsylvania unde Trump a castigat tot “la mustata” (2,91 milioane de voturi fata de 2,84 milioane pentru Clinton). Iar in Michigan, numararea sufragiilor nu s-a terminat inca, dar cifrele provizorii arata ca Trump ar avea un avans de numai 10.000 de voturi. Adunate, voturile electorale din aceste trei state ar intoarce balanta in favoarea lui Hillary Clinton – daca s-ar putea demonstra ca a existat o frauda.

John Podesta, seful de campanie al candidatei democrate, a convocat o conferinta cu mai multi experti independenti si politologi, dar si cu activisti democrati, sustin surse citate de New York Magazine. Printre acestia se numara si seful Centrului pentru Securitate Cibernetica de la Universitatea Michigan, care sustine ca exista dovezi ca votul electronic a fost manipulat in Wisconsin, Michigan si Pennsylvania.

Democratii ar putea cere, pana vineri, o renumarare a voturilor in aceste state, in interiorul partidului existand deja o campanie in acest sens. Principalul obstacol, scrie New York Magazine, vine din partea Casei Albe, presedintele dorindu-si o tranzitie calma. Insa apropiatii lui Hillary Clinton promoveaza pe retelele sociale ideea ca e nevoie ca Departamentul Justitiei sa faca un audit al alegerilor din 2016. “O schimbare de numai 55.000 de voturi date lui Trump in Pennsylvania, Michigan si Wisconsin e singurul lucru de care e nevoie ca sa castigam”, a postat Heba Abedin, sora numarului 2 din echipa lui Hillary Clinton.

Cine ar fi comis aceasta frauda? In America se ridica semne de intrebare privind o posibila implicare a hackerilor rusi in aceasta frauda, mai ales ca democratii contesta rezultatul votulului electronic, care ar fi putut fi modificat de un pirat online. Astfel de afirmatii vin chiar si de la o figura marcanta a partidului Republican, senatorul Lindsey Graham, care a cerut o ancheta oficiala privind modul in care rusii ar fi interferat in procesul electoral.

De altfel, inca din septembrie, serviciile americane de informatii au avertizat ca hackerii rusi vor incerca sa provoace probleme la alegeri care sa puna sub semnul intrebarii corectitudinea scrutinului si buna functionare a sistemului de vot american. Desi sistemul electronic de vot nu e conectat la Internet, hackerii ar fi putut, de pilda, sa elimine un procent semnificativ de alegatori de pe liste. Iar inaintea scrutinului, Washington-ul a amenintat concret cu „represalii online” in cazul unei interferente a Kremlinului. Vicepresedintele Joe Biden a declarat ca SUA va pune la punct un raspuns cu „impact maxim” la incercarea Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale prin atacuri cibernetice.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel
Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel

Seful serviciului de informatii al Germaniei avertizeaza asupra unui posibil amestec al Kremlinului in alegerile legislative din 2017.

Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor:
Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor: "Este ziua falcilor cazute. Dar multi au vrut schimbarea"

Rares Nastase, trimisul special al Stirilor Protv in Statelor Unite are date suplimentare si ne spune care este atmosfera de dupa anuntarea rezultatului la alegeri.

Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile:
Primul discurs al lui Hillary Clinton dupa ce a pierdut alegerile: "E dureros. America este mai divizata decat am crezut"

In primul ei discurs tinut dupa ce a pierdut alegerile, Hillary Clinton le-a transmis americanilor ca trebuie sa accepte rezultatul chiar daca este dureros si sa-i ofere o sansa lui Donald Trump.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.