Serviciile din Germania se tem ca rusii s-ar putea amesteca in alegerile de anul viitor. Avertismentul Angelei Merkel
Seful serviciului de informatii al Germaniei avertizeaza asupra unui posibil amestec al Kremlinului in alegerile legislative din 2017.
Hans-Georg Maassen, seful BfV, a declarat pentru Reuters ca exista pericolul ca rusii sa se implice in alegerile federale care vor avea loc in toamna anului viitor. Maasen a mentionat exemplul unei stiri difuzate de cel mai important post public de televiziune din Rusia. Corespondentul in Germania al canalului a "investigat" cazul Lisei, o fata de 13 ani din Berlin, cu dubla cetatenie germana si rusa, rapita de imigranti in vreme ce mergea la scoala si violata o zi intreaga.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stirea s-a dovedit ulterior falsa – copila pur si simplu fugise de acasa la o ruda din cauza certurilor cu parintii si avusese doi prieten turci in trecut. Asta nu a impedicat sa fie comentata chiar de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care a acuzat politia germana ca ar fi ascuns cazul Lisei.
Purtatorul de cuvant al Angelei Merkel a denuntat ulterior „utilizarea in scopuri politice” a falsei stiri iar procurorii germani au demarat urmarirea penala impotriva jurnalistului care a inventat aceasta poveste de senzatie, ce a facut cariera in presa rusa, dar si in cea din multe state UE. Intre timp, s-a aflat si ca avocatul familiei fetei, fost consilier local in Leipzig este un adversar furibund al Angelei Merkel.
„Aceasta situatie s-ar putea repeta la anul si asta ne alarmeaza”, a spus seful BfV. „Avem impresia ca este parte dintr-o amenintare hibrida care urmareste influentarea opiniei publice si a proceselor de luare a deciziiilor”. Si Angela Merkel a vorbit saptamana trecuta despre riscul unor campanii de dezinformare initiate de la Moscova, afirmatie sustinuta de Maasen, care a insistat asupra importantei expunerii acestor campanii.
In primavara acestui an, seful BfV a acuzat hackerii guvernamentali rusi de un atac cibernetic asupra Bundestagului si a CDU.
Sursa: Reuters
Etichete: Rusia, germania, alegeri, hackeri, angela merkel, dezinformare, razboi hibrid, BfV,
Dată publicare:
16-11-2016 15:15