SUA ameninta ca va riposta daca Rusia saboteaza alegerile. Hackerii americani au patruns in retelele strategice ale Moscovei

Obama si Putin la G20 - AFP/Getty

Rusia a cerut explicatii din partea Statelor Unite in legatura cu un presupus atac cibernetic asupra retelelor sale strategice si pentru care ii acuza pe hackerii militari americani, informeaza EFE.

Printre retelele atacate ar fi fost si sistemul de comanda al Kremlinului.

Atacul lansat de hackerii americani este un avertisment lansat Moscovei, inaintea alegerilor din SUA de pe 8 noiembrie.

Oficialii americani au declarat public, in numarate randuri, ca tari precum Rusia sau China au lasat programe informatice rau intentionate in infrastructura critica americana.

Aceste programe informatice rau intentionate ar putea opri lumina sau sa stopeze accesul la internet in orasele cu o importanta ridicata.

Citește și
Vladimir putin
CIA pregateste un atac cibernetic fara precedent la adresa Kremlinului: "Vladimir Putin va primi un mesaj"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Infrastructura critica reprezinta un cumul de sisteme si retele informatice, fie fizice sau virtuale, jucand un rol vital in securitatea nationala.

Americanii cred ca Rusia isi va folosi capacitatile informatice de care dispune pentru lansa un atac cibernetic, cu ajutorul caruia sa saboteze alegerile prezidentiale. 

Totusi, Statele Unite nu asteapta un atac cibernetic de proportii, ci mai degraba anticipeaza un atac care consta in raspandirea unor documente false si in aparitia unor conturi de socializare de propaganda care sa deziformeze.

"Asteptam o reactie din partea SUA, inclusiv din partea Casei Albe si Departamentului de Stat, si o evaluare legala a acestor informatii", a declarat Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe.

Ea a mai subliniat ca absenta unei reactii oficiale din partea administratiei americane ar insemna ca "institutiile americane sustin terorismul cibernetic". A adaugat ca, daca amenintarile reproduse de presa americana devin realitate, Rusia va acuza direct SUA.

Zaharova a facut declaratiile dupa aparitia unor informatii date publicitatii de canalul de televiziune NBC cu privire la hackerii militari ai SUA care au accesat retele de alimentare cu energie electrica si retele de telecomunicatii si Rusia, inclusiv sistemul de comanda de la Kremlin.

Reportajul NBC citat surse din serviciile de informatii americane care spuneau ca un atac serios ar putea avea loc doar daca administratia americana ar fi victima unui atac cibernetic care ar afecta alegerile prezidentiale.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat azi ca Rusia a adoptat mijloace de protectie cibernetica in contextul amenintarilor venite din partea "unor state".

In octombrie, vicepresedintele SUA Joe Biden a declarat ca Washington va elabora un raspuns la incercarea Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale prin atacuri cibernetice si ca obiectivul era raspunsul sa aiba un impact maxim.

Decizia de a lansa un atac cibernetic impotriva oricarui agresor este luata de multa vreme, a spus Biden, iar declansarea unui raspuns depinde doar de presedintele american Barack Obama.

Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat saptamana trecuta ca Rusia are destule mijloace de a se apara impotriva unui atac cibernetic.

"Daca acesti pasi vor fi facuti, ar insemna, evident, o rasturnare grava a relatiilor dintre Moscova si Washington,

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Putin a ramas pe intuneric in timp ce le spunea jurnalistilor rusi ca sunt supravegheati de SUA.
Putin a ramas pe intuneric in timp ce le spunea jurnalistilor rusi ca sunt supravegheati de SUA. "Poate am zis ceva gresit"

In timp ce discuta cu jurnalistii despre posibilitatea unui atac cibernetic al SUA la adresa Rusiei, Vladimir Putin a ramas pe intuneric si cu microfonul taiat cateva secunde, relateaza Russia Today.

CIA pregateste un atac cibernetic fara precedent la adresa Kremlinului:
CIA pregateste un atac cibernetic fara precedent la adresa Kremlinului: "Vladimir Putin va primi un mesaj"

Casa Alba sustine ca CIA pregateste un atac cibernetic asupra Kremlinului ca raspuns la presupusele interventii ale Rusiei in campania electorala din SUA, relateaza NBC News.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie. Ce sunt sfatuite sa faca persoanele cu cont de mail la Yahoo
Cel mai mare atac cibernetic din istorie. Ce sunt sfatuite sa faca persoanele cu cont de mail la Yahoo

Aveti un cont de email pe Yahoo? Daca da, atunci exista riscul sa fiti una dintre victimele unui mare atac cibernetic, la nivel planetar.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.