SUA ameninta ca va riposta daca Rusia saboteaza alegerile. Hackerii americani au patruns in retelele strategice ale Moscovei
Rusia a cerut explicatii din partea Statelor Unite in legatura cu un presupus atac cibernetic asupra retelelor sale strategice si pentru care ii acuza pe hackerii militari americani, informeaza EFE.
Printre retelele atacate ar fi fost si sistemul de comanda al Kremlinului.
Atacul lansat de hackerii americani este un avertisment lansat Moscovei, inaintea alegerilor din SUA de pe 8 noiembrie.
Oficialii americani au declarat public, in numarate randuri, ca tari precum Rusia sau China au lasat programe informatice rau intentionate in infrastructura critica americana.
Aceste programe informatice rau intentionate ar putea opri lumina sau sa stopeze accesul la internet in orasele cu o importanta ridicata.
Infrastructura critica reprezinta un cumul de sisteme si retele informatice, fie fizice sau virtuale, jucand un rol vital in securitatea nationala.
Americanii cred ca Rusia isi va folosi capacitatile informatice de care dispune pentru lansa un atac cibernetic, cu ajutorul caruia sa saboteze alegerile prezidentiale.
Totusi, Statele Unite nu asteapta un atac cibernetic de proportii, ci mai degraba anticipeaza un atac care consta in raspandirea unor documente false si in aparitia unor conturi de socializare de propaganda care sa deziformeze.
Latest: all 50 US states have now asked DHS for help against election hacking, as #Russia pursues "information operation" to undermine vote
— Jim Sciutto (@jimsciutto) November 4, 2016
"Asteptam o reactie din partea SUA, inclusiv din partea Casei Albe si Departamentului de Stat, si o evaluare legala a acestor informatii", a declarat Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe.
Ea a mai subliniat ca absenta unei reactii oficiale din partea administratiei americane ar insemna ca "institutiile americane sustin terorismul cibernetic". A adaugat ca, daca amenintarile reproduse de presa americana devin realitate, Rusia va acuza direct SUA.
Zaharova a facut declaratiile dupa aparitia unor informatii date publicitatii de canalul de televiziune NBC cu privire la hackerii militari ai SUA care au accesat retele de alimentare cu energie electrica si retele de telecomunicatii si Rusia, inclusiv sistemul de comanda de la Kremlin.
Reportajul NBC citat surse din serviciile de informatii americane care spuneau ca un atac serios ar putea avea loc doar daca administratia americana ar fi victima unui atac cibernetic care ar afecta alegerile prezidentiale.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat azi ca Rusia a adoptat mijloace de protectie cibernetica in contextul amenintarilor venite din partea "unor state".
In octombrie, vicepresedintele SUA Joe Biden a declarat ca Washington va elabora un raspuns la incercarea Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale prin atacuri cibernetice si ca obiectivul era raspunsul sa aiba un impact maxim.
Decizia de a lansa un atac cibernetic impotriva oricarui agresor este luata de multa vreme, a spus Biden, iar declansarea unui raspuns depinde doar de presedintele american Barack Obama.
Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat saptamana trecuta ca Rusia are destule mijloace de a se apara impotriva unui atac cibernetic.
"Daca acesti pasi vor fi facuti, ar insemna, evident, o rasturnare grava a relatiilor dintre Moscova si Washington,