Rares Nastase, corespondenţă din California, fieful democratilor: "Este ziua falcilor cazute. Dar multi au vrut schimbarea"

Dată publicare: 09-11-2016 19:52
Dată actualizare: 12-11-2016 00:22


Rares Nastase, trimisul special al Stirilor Protv in Statelor Unite are date suplimentare si ne spune care este atmosfera de dupa anuntarea rezultatului la alegeri.

Rares Nastase: "Este o zi a socului", o "zi a uneia din cele mai mari surprize din ultimele decenii" sau "ziua falcilor cazute" - asa au titrat miercuri cei din presa de pe coasta de vest a Statelor Unite. Ne aflam in California, la Los Angeles, loc care de ani buni este un fief al democratilor. Apasarea este cu atat mai mare cu cat victorios a iesit Donald Trump. Hillary a castigat in California, in New York si in Washington, la diferente uriase, dar nu a fost suficient.

Parerea generala este aceea ca Donald Trump a avut un mesaj mult mai apropiat de sufletul oamenilor, a venit cu niste acuzatii foarte dure, a fost o campanie extrem de controversata, au fost 15 luni in care Donald Trump nu a facut altceva decat sa aiba remarci jignitoare. Totusi, a reusit sa atraga de partea sa electoratul si iata-l castigand.

California este statul cu cel mai mare numar de oameni - 34 de milioane. Noi am ajuns aici pentru ca este statul cu cel mai mare numar de electori, 55 la numar. Aici, Hillary Clinton a obtinut peste 60 la suta din sufragii, dar nu a fost suficient. In Los Angeles insa, batalia a fost mult mai stransa, semn ca si aici exista foarte multe enclave de republicani. In drumul nostru catre Los Angeles, am stat de vorba cu multi americani, dar si cu romani stabiliti aici si multi dintre ei ne-au spus ca au inclinat catre Donald Trump.

Andreea EscaCe asteptari au oamenii cu care ai vorbit?

Rares Nastase: Este foarte important ce se intampla mai departe. Bineinteles ca Donald Trump a facut foarte multe promisiuni, a atras de partea sa acea masa mare a muncitorilor albi, dar si multi patroni de mici businessuri - este vorba de patura aceasta mica si mijlocie. Sunt multi care au vazut in el un mare om de afaceri si si-au pus speranta in el si foarte importante au fost sondajele de opinie care s-au facut la iesire de la urnele de vot.

Chiar de ieri s-a anuntat ca aproape 40 la suta dintre cei care au votat au vrut o schimbare. Apoi au fost cei 20 la suta care au spus ca vor un mesaj politic corect la Casa Alba. Dar cei mai multi au spus ca vor schimbarea. Ramane de vazut daca chiar isi doreau tot ce vrea Trump: inchiderea granitelor sau implicari in razboaie mondiale.

Tags: alegeri sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO