Ziua in care americanii NU isi aleg, de fapt, presedintele. Cine il voteaza pe cel mai puternic om din lume
Cum ajunge un american presedinte? Prin vot popular, indirect, pe principiul "the winner takes it all" - "castigatorul ia totul". Iar mecanismul functioneaza perfect de 200 de ani.
Febra alegerilor prezidentiale din America devine, in mod firesc, contagioasa la nivelul intregii lumi. Doar nu degeaba i se spune locatarului de la Casa Alba cel mai puternic om din lume. La prima vedere, felul in care voteaza americanii pare de neinteles: mari electori, state fief si state indecise, complicat... E adevarat ca si la ei cetatenii de peste 18 ani merg la vot, ca si la noi, dar ei nu isi aleg direct presedintele. Seful statului este ales de reprezentanti, care-s obligati sa reaspecte vointa americanilor. Se cheama vot indirect.
Exista cateva motive extrem de puternice pentru care exista acest sistem electoral vechi de vreo 200 de ani. In primul rand, America este o tara cat un continent, o federatie de state independente, fiecare cu legi proprii si suveranitate. 50 de state mai exact, iar fiecare stat are dreptul ca vocea sa sa fie auzita. Iar vocea fiecarui stat e data de acei electori.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
De ce electori si nu vot direct? Pai, ganditi-va cum ar fi putut sa fie organizate alegerile, numarate si centralizate voturile din Statele Unite ale Americii, in timpurile in care trenul cu aburi era cel mai rapid mijloc de transport. Plus faptul ca, abia in 1959, ultimele doua state au intrat in componenta SUA.
Si mai exista un principiu foarte sanatos: chiar daca sistemul de vot are 200 de ani, daca el functioneaza, atunci de ce sa schimbe ceva. Sau de ce ar schimba cineva mascotele partidelor: elefantul republicanilor si magarul democratilor?!
Asadar, americanul de rand merge la vot, ceea ce inseamna ca votul este popular. Pune stampila, sa zicem asa, pe Hillary sau Trump, iar candidatul care obtine majoritatea voturilor simple, castiga si toti electorii din statul respectiv. Electorii, mai departe, aleg presedintele, tinand cont de vointa oamenilor.
Numarul electorilor din fiecare stat nu este intamplator. Aici 6, dincolo 55. Numarul electorilor este dat de cat de mare e populatia statului. Cu cat mai multi cetateni, cu atat mai multi trimisi in Camera Reprezentantilor. Mai adaugam doi senatori de fiecare stat, deci 100, adunam cifrele, si numarul electorilor este egal cu numarul sa le zicem "parlamentarilor" din statul american respectiv.
Cu 36 de milioane de locuitori, California are 55 de electori, iar Kansas numai 6. Conteaza, asadar, statele cu cea mai mare populatie. Unele sint fiefuri electorale clasice: democrate sau republicane. Asa numitele state sigure. La aceste alegeri sint vreo 39.
Batalia cea mare se da pentru asa-numitele swing-states, state nedecise, vreo 11, la alegerile din 2016, state care pot da voturile electorilor fie lui Trump fie lui Hillary. Desi si aici se cam stie cam incotro se duce electoratul.
Asa ca, nu prea conteaza ca tu colorezi harta SUA in culorile partidului tau, daca tot ce faci este sa obtii sustinerea unor state mari, ca intindere, dar cu populatie mica si, deci, electori putini si voturi putine.
In total, la nivelul Statelor Unite ale Americii sint 538 de electori, iar daca 270 din ei te voteaza, ajungi al 45 presedinte al Americii.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, presedinte, america, senat, congres, Camera Reprezentanților, casa alba, procedura, alegeri sua,
Dată publicare:
08-11-2016 07:43