Alegeri locale în Republica Moldova. Prezență mai mică la urne față de 2015
Peste 2,8 milioane de alegători din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a alege primarii şi membrii consiliilor locale şi raionale.
În acelaşi timp, tot duminică au loc şi noi alegeri parlamentare în 4 circumscripţii uninominale din Republica Moldova.
Pentru cele 4 mandate de deputat vacante concurează 29 de candidaţi.
Peste 20% dintre alegători şi-au exercitat, duminică, până la ora 13.00, dreptul de vot la alegerile locale din Republica Moldova, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, prezenţa la vot la ora 13.00 este cu aproximativ 8% mai mică faţă de alegerile locale din 2015.
În municipiul Chişinău, prezenţa, la aceeaşi oră, a fost de 14%.
"Pe general, procesul de votare decurge conform procedurilor stabilite, fără incidente semnificative care să pericliteze buna desfăşurare a alegerilor. Până în acest moment şi-au exercitat dreptul de vot peste 20 de procente din cifra totală a celor aşteptaţi azi la urne", a afirmat Cimil.
Acesta este primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii compuse din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean.
Deşi s-a dorit evitarea factorului geopolitic în campania electorală pentru a menaja echilibrul fragil al alianţei de la guvernare, acesta marchează mai mult ca oricând actualul scrutin, care ar putea duce la o consolidare a poziţiei socialiştilor în teritoriu, potrivit observatorilor locali.
Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban.
Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice, conform legislaţiei în vigoare, cei doi au cele mai multe şanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc la 3 noiembrie.
Sursa: Agerpres
Etichete: Republica Moldova, alegeri, primari, alegeri locale,
Dată publicare:
20-10-2019 13:30