Sepp Blatter ramane presedinte al FIFA, dupa retragerea lui Ali Bin Al-Hussein. Primele declaratii ale celor doi

×
Codul embed a fost copiat

Vineri au avut loc alegeri prezidentiale in cel mai important for al fotbalului mondial, FIFA, in timp ce publicul asista la un scandal de coruptie fara precedent in aceasta organizatie.

Actualul presedinte al FIFA, Joseph Blatter, si printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidati ramasi in cursa pentru sefia forului mondial. Joseph Blatter, in varsta de 79 de ani, se afla la al patrulea mandat de presedinte al FIFA, for pe care il conduce din 1998.

Justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali, in cazul de coruptie in care au fost efectuate, miercuri, arestari la Zurich.

►14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali, pusi sub acuzare pentru coruptie
►7 oficiali au fost arestati la Zurich si risca extradarea in SUA
►Cazul de coruptie implica presupuse mite in valoare total de 150 de milioane de dolari, incepand din 1990
►Printul Ali Bin Al-Hussein: "Viitorul trece prin transparenta"
►Sepp Blater: "FIFA are nevoie de un lider puternic, experimentat
"

Citește și
fifa
Ce solutie au gasit elvetienii pentru a-i proteja de presa pe oficialii FIFA incatusati de procurori: cearceafuri de la hotel
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor de vineri:

UPDATE 20:29 Sepp Blatter a luat cuvantul si a multumit tuturor pentru voturile primite. "Va multumesc pentru ca m-ati acceptat pentru inca patru ani. Voi fi la comanda acestei nave, FIFA. O vom aduce inapoi la mal. Avem nevoie de femei. Nu ne vom atinge de Cupa Mondiala. Sunt un om credincios. La nivelul mandatului voi preda FIFA succesorului meu. Imi iubesc slujba, nu sunt perfect, nimeni nu este perfect. Haide FIFA, haide FIFA", a declarat Blatter.

UPDATE 20:21 Printul iordanian Alin bin Al Hussein s-a retras inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor pentru presedintia Federatiei Internationale de Fotbal. Sepp Blater ramane presedinte al forului pentru inca 4 ani. Este al cincilea mandat al sau in fruntea FIFA.

"Vreau doar sa va multumesc tuturor. A fost o excursie minunata. Vreau sa multumesc in special celor care au fost indeajuns de curajosi sa voteze cu mine", a afirmat Ali Bin Al-Hussein, motivandu-si retragerea. El a fost imbratisat de mai multi oficiali, printre care si Michel Platini.

UPDATE 20:03 Va fi o a doua runda de votare, dupa ce niciunul dintre cei doi candidati nu a avut majoritate. Blatter are 133 de voturi si Ali Bin Al-Hussein 73. Trei dintre cele 209 voturi au fost anulate, astfel ca 206 au fost luate in calcul.

Era nevoie de 140 de voturi pentru ca noul presedinte al FIFA sa fie ales in primul tur.

UPDATE 19:40 Toate voturile au fost introduse in urna, iar in prezent sunt numarate.

UPDATE 18:10 La pupitru a urcat presedintele Sepp Blater, care a afirmat ca FIFA "nu are nevoie de revolutii, ci de evolutii". "Sunt considerat vinovat pentru starea curenta, ok, imi voi asuma, voi accepta responsabilitatea de a repara FIFA, impreuna cu voi", a declarat actualul presedinte al FIFA.

Intr-un discurs in limba franceza si gesticuland mereu, Blatter a jurat sa reformeze FIFA. "Cupa Mondiala este gasca cu ouale de aur. Trebuie sa o protejam. Avem de asemenea obligatia sa luptam impotriva coruptiei". FIFA are nevoie de un lider puternic, experimentat. Doresc sa raman alaturi de voi", a mai spus Blatter, citat de The Guardian.

UPDATE 17:49 Ceremonia de votare a inceput. Procesul va fi unul de durata, intrucat fiecare dintre cei 209 membri va introduce un vot secret, intr-o urna. Inainte de toate, Sepp Blateer si rivalul sau, printul iordanian Ali Bin Al-Hussein, se vor adresa celor prezenti timp de 15 minute, in incercarea de a obtine voturile acestora.

Primul care a luat cuvantul este al-Hussein. "Ochii intregii lumi sunt asupra noastra, dar nu pentru prima oara. De data aceasta insa, totul est in jos. Noi suntem gardienii jocului - un joc care are puterea de a uni si a vindeca. Am auzit ca organizatia noastra este corupta moral. Chiar si cele mai "negre nopti" sunt "rupte" de un nou rasarit. Schimbarea nu este un eveniment, este un proces. Viitorul trece prin transparenta", a afirmat acesta.

"Promit sa las deschise usile casei FIFA. Daca imi veti da votul dumneavoastra imi voi asuma toata responsabilitatea. FIFA nu este o companiei, este o organizatie de servicii. Nu putem ignora galagia de la usile noastre. Acum este momentul sa aratam lumii ca suntem infometati dupa respect. Va cer sa va alaturati", a continuat printul.

"Va cer doar sa va ascultati constiinta si inimile", a incheiat acesta, in aplauzele publicului.

UPDATE 16:35 Votul pentru alegerea noului presedinte al FIFA nu va incepe inainte de ora 18:00 (ora Romaniei), transmite The Guardian. Procedura in sine va dura cateva ore, iar primele rezultate vor fi anuntate, cel mai probabil, nu inainte de ora 20:00 (ora Romaniei).

Primul ministru britanic David Cameron a cerut vineri demisia lui Joseph Blatter, presedintele FIFA care candideaza pentru un al 5-lea mandat la 79 de ani, in timp ce instanta mondiala a fotbalului este zguduita de un scandal planetar de coruptie.

''Dupa parerea mea, el trebuie sa plece. Nu poti sa ai acuzatii de coruptie la acest nivel si la aceasta scara in aceasta organizatie si sa pretinzi ca persoana care a condus-o in acel moment este persoana indicata sa o faca sa avanseze'', a declarat Cameron, la Berlin, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit Agerpres.

Fara sa ceara demisia lui Blatter, Angela Merkel si-a manifestat dorinta ca ''aceasta coruptie sa fie stopata, ca transparenta sa fie restabilita''. Cancelarul german a adaugat: ''Este absolut necesar pentru acest joc formidabil care este fotbalul, trebuie inchisa aceasta pagina sumbra si acest lucru trebuie sa se faca urgent. Este ceea ce cred, dupa parerea mea, si suporterii, aceste miliarde de persoane din intreaga lume''.

UPDATE 16:10: Alfredo Hawit, din Honduras, a fost ales noul presedinte al Concacaf. Jeffrey Webb, cel care a ocupat inainte aceasta functie, a fost arestat miercuri, fiind acuzat de luare de mita.

UPDATE 15:21 Autoritatile au decis ca este vorba de o alarma falsa si au decis sa fie reluat congresul

"Noi am evaluat riscurile si am decis impreuna cu autoritatile locale sa perchezitionam sala congresului in timpul pauzei de pranz. Nu s-a gasit nimic si congresul poate fi reluat", a spus secretarul general al FIFA Jerome Valcke.

A fost al doilea incident de vineri, dupa evacuarea a doi manifestanti patrunsi in sală, care purtau drapelul Palestinei si cereau excluderea Israelului din FIFA.

UPDATE 14:30 O amenintare cu bomba a fost inregistrata, vineri, la Congresul Federatiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), care are loc la Zurich, potrivit politiei locale, aflata la fata locului, transmite AFP.

Incidentul s-a petrecut in pauza de pranz in sala Congresului unde urmeaza sa aiba alegerile pentru functia de presedinte al FIFA, pentru care candideaza actualul conducator Sepp Blatter si printul iordanian Ali bin Al Hussein, transmite Agerpres.

A fost al doilea incident de vineri, după evacuarea a doi manifestanti patrunsi in sala, care purtau drapelul Palestinei si cereau excluderea Israelului din FIFA.

FIFA nu a facut deocamdata niciun comentariu, dar un responsabil de presa a confirmat evacuarea Hallenstadion (sala de Congres) si a tribunei media, pentru a se proceda la cercetare.

UPDATE 13:05 Sepp Blatter: "Nu mai putem permite ca reputatia FIFA sa fie tarata in noroi"

"Sunt vremuri grele, fara precedent pentru FIFA. Evenimentele de ieri (n.r. miercuri) au aruncat o umbra asupra fotbalului. Actiunile unor persoane au aruncat rusine si umilinta asupra fotbalului si cer actiune si schimbare."- este declaratia facuta de Blatter la deschiderea Congresului FIFA, de la Zurich, in ajunul alegerilor prin care spera sa primeasca un al cincilea mandat la sefia fotbalului mondial.

"Nu putem permite ca reputatia fotbalului si FIFA sa mai fie tarate in noroi. Toate acestea trebuie sa ia sfarsit, aici si acum."

Blatter, care a surmontat deja grave crize, in 2002 si 2011, reales in cele din urma de fiecare data, a folosit apoi celebra sa metafora marinareasca, indemnand cele 209 federatii care compun FIFA sa i se alature pentru ca "vasul sa nu mai balanseze si sa avanseze linistit".

"Comisiile de etica ale FIFA nu pot controla toată lumea, nu este posibil, la fel cum in nicio tara din lume un singur tribunal nu poate controla totul", a declarat Blatter despre scandalul de coruptie din jurul FIFA.

"Nu este bine ce se intampla si mai ales exact cu doua zile inainte de alegeri. Nu vorbesc despre o coincidenta, dar imi pun totusi o mica intrebare...", a adaugat Blatter, dupa arestarile a sapte oficiali FIFA efectuate miercuri la Zurich.

"Organismul nostru, in urmă cu 40 de ani, avea o Cupa Mondială mica si un turneu olimpic si acestea erau singurele competitii ale FIFA. FIFA a inceput sa creasca in momentul in care fotbalul a devenit mondial, universal", a subliniat presedintele in exercitiu din anul 1998, intrat la varsta de 40 de ani in structurile FIFA.

"Joao Havelange, predecesorul meu, mi-a spus 'ai creat un monstru' (schimbarea de dimensiune a FIFA). Mariajul dintre televiziune si fotbal este cel care a dat aceasta explozie economica a FIFA. Dar sa fim atenti nu doar la banii care sunt in fotbal, care a devenit o miscare economica enorma, nu doar la salariile jucatorilor, ci si la constructia de infrastructuri", a adaugat elvetianul in varsta de 79 de ani.

Lupta pentru presedintia FIFA. Cine sunt candidatii?

Sepp Blatter, in varsta de 70 de ani, isi doreste un al 5-lea mandat la presedintia FIFA. El a promis ca nu va renunta la candidatura, in ciuda arestarii celor 7 oficiali ai Federatiei Internationale, care sunt acuzati ca ar fi primit mita in valoare de peste 150 de milioane de dolari.

Adversarul sau la aceste alegeri este printul iordanian Ali bin al-Hussein, in varsta de 39 de ani. El a ocupat pana acum functia de sef al sociatiei de fotbal din tara sa - din 1999 si pana astazi - si este fondatorul Federatiei de Fotbal Vest-Asia.

Care sunt obiectivele lor?

Conform profilului lui Blatter de pe site-ul FIFA, "mesajele sale principale si aspriratiile sale sunt credibilitatea, transparenta si fair-play". Filosofia sa, se mai spune, este: "Fotbal pentru toti si toti pentru fotbal".

Printul Ali afirma ca isi doreste "sa indeparteze atentia de la controversele administrative si sa o aduca inapoi la sport", pentru a face FIFA mai transparenta.

Cum se voteaza?

Votul este secret, iar cei 209 de membri reprezentanti ai statelor din FIFA au cate un vot fiecare. Se voteaza in ordine alfabetica, astfel ca operatiunea va dura ceva timp. Castiga cel care ia doua treimi din voturi, adica 140 de voturi, daca vor fi toti prezenti. In cazul in care nu exista un castigator din prima runda, candidatii vor fi nevoiti sa castige doar o majoritate simpla in al doilea tur de alegeri.

Cum s-au impartit taberele

Presedintii Federatiilor de fotbal din Statele Unite si Canada au anuntat pe conturile lor Twitter ca vor vota in favoarea printului Ali bin Al Hussein. "US Soccer va vota pentru printul Ali bin Hussein. Este un vot pentru buna guvernanta a FIFA, pentru o promisiune pentru sportul nostru", a scris americanul Sunil Gulati in mesajul sau, conform Agerpres. Intr-un interviu acordat cotidianului The New York Times, Gulati a explicat pe larg motivele optiunii sale in favoarea iordanianului inaintea alegerii noului presedinte al forului fotbalistic mondial.

"Noi apreciem mult lucrurile pe care le-a facut si ceea ce reprezinta el", a spus Gulati, referindu-se la printul Ali.

Conducatorul Federatiei americane a precizat ca a luat decizia de a vota impotriva lui Blatter de cateva luni, iar ultimele evenimente, care mai intai l-au "socat si dezamagit", inainte de a-l "infuria", n-au facut decat sa-i sporeasca determinarea. Omologul sau de la Federatia canadiana, Victor Montagliani, este tot de partea contracandidatului lui Blatter in alegerile pentru functia de presedinte al FIFA. "Consiliul nostru de administratie s-a reunit si a luat decizia de a-l sustine pe printul Ali bin Hussein, deoarece nu putem sustine leadership-ul politic al FIFA. Dorim sa fim in primul plan al reformelor din fotbalul mondial, pentru a ne asigura ca ele vor fi facute in mod transparent si rapid", a explicat Montagliani, citat de AFP.

UEFA a cerut, prin vocea presedintelui sau, Michel Platini, ca Joseph Blatter sa demisioneze, dupa ce doua proceduri judiciare au fost deschise de catre justitia americana si cea elvetiana, pentru o presupusa coruptie pe scara larga, cu arestarea la Zurich a sapte oficiali ai FIFA.

Scandalul care a zguduit lumea fotbalului mondial

"Vor urma si alte vesti proaste dinspre FIFA", a prevenit seful fotbalului mondial. Dar Sepp Blatter este imperturbabil. Nici scandalul de coruptie fara precedent care zdruncina FIFA, nici atacurile frontale ale unor conducatori din fotbal ori responsabili politici nu l-au convins sa demisioneze. Blatter admite ca exista un... "numar mic" de corupti in interiorul oragnizatiei pe care o patroneaza, dar spune ca "el nu-i poate supraveghea pe toti, permanent".

Sepp Blatter, presedintele FIFA: "Sunt vremuri grele, fara precedent, pentru FIFA. Evenimentele de ieri (nr: miercuri) au aruncat o umbra asupra fotbalului. Actiunile unor persoane au aruncat rusine si umilinta asupra fotbalului si cer actiune si schimbare."

Este declaratia facuta de Blatter joi, la deschiderea Congresului FIFA, de la Zurich, in ajunul alegerilor prin care spera sa primeasca un al cincilea mandat la sefia fotbalului mondial.

Sepp Blatter, presedintele FIFA: "Nu putem permite ca reputatia fotbalului si FIFA sa mai fie tarate in noroi. Toate acestea trebuie sa ia sfarsit, aici si acum."

Din toate partile s-au ridicat voci impotriva elvetianului in varsta de 79 de ani care conduce forul mondial de fotbal. Asta dupa ce justitia americana si cea elvetiana au deschis doua anchete separate pentru presupusa coruptie la scara uriasa.

Reporter: Asadar, nu excludeti interogarea lui Sepp Blatter?
Purtatorul de cuvant al procurorului general al Elvetiei: E corect.

Prejudiciul rezultat din modul fraudulos in care ar fi fost atribuita oragnizarea unor campionate mondiale, dar si drepturile de transmisie TV a fost estimat la 150 de milioane de dolari in ultimii 24 de ani. Sapte inalti responsabili ai FIFA au fost arestati.

Michel Platini, presedinte UEFA: "I-am spus: "Asculta, Sepp! Am inceput impreuna in 1998. Am castigat impreuna, am muncit impreuna, dar azi iti cer sa parasesti FIFA, sa demisionezi si sa pleci."

Dar Blatter nu se considera vinovat: "Stiu ca multi ma considera principalul responsabil pentru actiunile si reputatia comunitatii fotbalului mondial. Dar eu nu pot sa-i supraveghez pe toti, tot timpul."

Cu ecou in politica lumii, acest scandal a sporit si tensiunile ruso-americane, aducand o atmsofera de razboi rece in jurul balonului rotund. Vladimir Putin, a carui tara urmeaza sa organizeze viitorul campionat mondial in 2018, a acuzat Washingtonul ca "incearca sa impiedice realegerea lui Sepp Blatter".

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
CORUPTIE LA FIFA. Reactia lui Sepp Blatter dupa ce a fost presat sa-si dea demisia:
CORUPTIE LA FIFA. Reactia lui Sepp Blatter dupa ce a fost presat sa-si dea demisia: "NU pot urmari tot timpul pe fiecare"

E cutremur in fotbalul mondial dupa dezvaluirea coruptiei incredibile din cadrul FIFA. Pe langa reputatia compromisa, organizatia se confrunta si cu reactii dure din partea sponsorilor care ameninta sa taie finantari de 50 de milioane de dolari.

Ce solutie au gasit elvetienii pentru a-i proteja de presa pe oficialii FIFA incatusati de procurori: cearceafuri de la hotel
Ce solutie au gasit elvetienii pentru a-i proteja de presa pe oficialii FIFA incatusati de procurori: cearceafuri de la hotel

Mai multi oficiali de rang inalt ai FIFA au fost retinuti de procurorii elvetieni miercuri dimineata intr-un hotel de cinci stele din Zurich.

Scandal fara precedent la FIFA. Sapte oficiali, intre care si vicepresedintele Jeffrey Webb, arestati pentru coruptie
Scandal fara precedent la FIFA. Sapte oficiali, intre care si vicepresedintele Jeffrey Webb, arestati pentru coruptie

Federatia Internationala de Fotbal este zguduita de un scandal fara precedent. La Zurich au fost arestati 7 inalti responsabili ai FIFA.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.